Įdomiau – nebūtinai geriau

Kartais ieškodami būdo, kaip motyvuoti save taupyti, pasirenkame kuo įdomesnį kaupimo būdą. Vienas iš tokių taupymo žaidimų – atidėti taupyti tokią sumą, kokia buvo praėjusio mėnesio aukščiausia temperatūra (jei žiema, žemiausia).

Jei tokį žaismingą būdą būtumėte praktikavę praėjusiais metais, per metus buvo galima sukaupti apie 300 eurus. Nors suma atrodo nedidelė, tačiau toks nesudėtingas ir smagus užsiėmimas leistų sutaupyti žiemos švenčių dovanoms, nes, tyrimų duomenimis, lietuviai joms ir išleidžia nuo 50 eurų iki 250 eurų.

Vis tik, kai pati pamėginau taikyti šį kaupimo būdą, nepavyko. Nors sausio pradžioje atrodė, kad tai vienas įdomiausių rastų būdų papildomai sutaupyti, taip kaupti nustojau jau kovą. Dėl kelių priežasčių. Pirma, reikia papildomų veiksmų ir laiko – stebėti oro prognozę ir to nepamiršti, antra, toks kaupimas nėra reguliarus, todėl netampa disciplinuota rutina. Trečia, toks dar vienas mano kaupimo būdas neturėjo aiškaus tikslo, tiesiog be įprastų kitų būdų norėjau išbandyti kažką naujo. Todėl galiausiai pasidaviau ir naudojausi savo senais patikrintais kaupimo būdais, kurie veiksmingi, padeda sutaupyti ir, svarbiausia, nereikia nuolat apie juos galvoti.

Kaupti pinigus neturėtų būti našta

Visi taupymo žaidimai yra puikūs, jei iš tiesų veiksmingi, padeda kaupti reguliariai ir, svarbiausia, nėra papildoma našta ir laiko, ir finansinių pastangų atžvilgiu.

Pavyzdžiui, nors iš pirmo žvilgsnio taupymo būdas, kai kiekvieną metų savaitę atidedame vis didesnę pinigų sumą (pirmą metų savaitę – 1 eurą, antrą – 2 eurus, trečią – 3 eurus, o paskutinę jau 52 eurus ir taip sutaupome iki 1378 eurų), atrodo įkvepiančiai, šis metodas turi trūkumų. Metų pabaigoje, kai išlaidos švenčių laikotarpiu ir taip didelės, kas savaitę tektų nemažai atidėti, o tai padaryti ne visada būtų paprasta.

Antra, kas mėnesį keičiantis ir didėjant sumai, negalėtume išlaikyti reguliarumo, kuris taptų rutina, be to, reikėtų nepamiršti pervesti taupomos sumos.

Todėl, norint iš tiesų pradėti taupyti labai svarbu surasti būdą, kuris leistų kaupti tarsi nepastebimai, būtų paprastas ir įprastas. Toks pat įprastas kaip dantų šepetukas, kurį naudojame kas rytą ir vakarą valydami dantis ir neįdėdami papildomų pastangų.

Svarbu turėti tikslą

Jei norite sukaupti ne tik šventėms ir dovanoms, svarbu turėti taupymo tikslą ir tvirtai žinoti, kodėl ir kokią sumą norite sutaupyti. Šią sumą padalinkite lygiomis dalimis dvylikai mėnesių ir įtraukite į savo biudžeto planą kartu su kitomis išlaidomis. Pavyzdžiui, jei siekiate sukaupti kitų metų pabaigos šventėms, pavyzdžiui, 300 eurų, vadinasi, norėdami pasiekti tokį tikslą, kas mėnesį turėsite atidėti po 25 eurus.

Kai kitą mėnesį mokėsite mokesčius už komunalines paslaugas ar vaikų būrelius, nepamirškite susimokėti ir sau – taupomą sumą atidėkite.

Tai padės išsiugdyti įprotį, kuris ilgainiui taps rutinos dalimi ir metų pabaigoje duos puikių rezultatų.

Taip pat svarbu, kad tikslas būtų realus ir finansiškai pakeliamas. Jei nuspręsite atidėti sumą, kuri viršija finansines galimybes, kai tenka daug ko atsisakyti, veikiausiai tikslas taip ir liks nepasiektas.

Automatizuokite ir paslėpkite

Kai nustatote taupymo tikslą ir jam įgyvendinti skiriate konkrečią sumą per mėnesį, tai padeda nesiblaškyti, tačiau, jei norite, kad taupymas iš tiesų būtų nepastebimas ir neprireiktų papildomų pastangų, galima viską automatizuoti.

Skaitmeninė bankininkystė šiandien suteikia daug galimybių, pavyzdžiui, galima nustatyti datą, kada automatiškai pinigus iš banko sąskaitos pervesti į kaupiamąją sąskaitą ir taip dar labiau palengvinti kaupimą.

Periodinius mokėjimus rekomenduojama nustatyti tą pačią dieną, kada gaunate pajamas, ar vėliausiai dieną po jos. Taip kaupiamų pinigų neišleisite neapgalvotiems pirkiniams.

Dar vienas svarbus sėkmingo kaupimo aspektas – nematyti sukauptos sumos savo banko sąskaitoje, kurią naudojate kasdieniams pirkiniams. Jei pinigai prieš akis, pagundų išleisti bus ne viena. Todėl kaupti geriausia atskiroje sąskaitoje, o dar geriau tą sąskaitą paslėpti, kad nebūtų matoma pagrindiniame mobiliosios programėlės lange. Taip bus lengviau negalvoti, kad turite pinigų papildomoms išlaidoms, ir lengviau pavyks laikytis plano.

Taigi, turėdami aiškų konkretų tikslą, skirdami vienodą sumą kas mėnesį, automatizuodami taupymą ir slėpdami taupomą sumą nuo savęs, galite sėkmingai sutaupyti įvairioms reikmėms.

Ilgainiui toks įprotis pravers investuojant, išmokys laikytis disciplinos.

Svarbiausia atminti, kad galime žinoti daugybę taupymo žaidimų, mokėti visas taisykles, tačiau, kad pavyktų, reikia tik vieno paprasto dalyko – imti veikti.