Mokytojai iš Plungės sausio pradžioje lankėsi Vilniaus kogeneracinėje jėgainėje (VKJ), kur iš arti susipažino su energijos gamyba iš perdirbimui netinkamų atliekų. Vilniaus pakraštyje esanti VKJ yra viena moderniausių kogeneracinių jėgainių Europoje, verčianti atliekas bei biokurą šiluma ir elektra. Ji savo veiklą pradėjo vos prieš porą metų – joje įdiegtos pažangiausios technologijos.

Po ekskursijos mokytojai vyko į „Ignitis grupės“ biurą, kur įmonės ekspertai išsamiau pristatė „Ignitis grupės“ veiklą, programą #EnergySmartSTART. Vyko mokymai, kuriuose buvo diskutuojama, kaip energetikos ir energetinio efektyvumo temas integruoti į pamokų turinį.

Plungės rajono savivaldybės vicemeras Žydrūnas Purauskis teigia, kad rajonas sparčiai integruojasi į atsinaujinančios energetikos tinklą, čia plėtojamas ne vienas projektas, aktyviai savo namų ūkiuose atsinaujinančios energetikos sprendimus diegia ir gyventojai.

„Mokykla yra ne tik mokymosi, bet ir idėjų sklaidos kanalas. Sekti naujausias pasaulines tendencijas yra sudėtinga, tad tokios socialinių partnerių organizuojamos išvykos ir seminarai turi didelę naudą. Neabejoju, kad mokytojų perteiktos žinios moksleiviams grįš dešimteriopai. Mokiniai supras savo daromą įtaką aplinkai ir stengsis savo veiksmais daryti tik teigiamą įtaką.“, – sako Ž. Purauskis.

„Ignitis grupė“ pernai inicijavo pirmąją Lietuvoje energetinio efektyvumo švietimo programą. Pirmaisiais metais projektas buvo pradėtas vykdyti Tauragės regione, šiemet jis išsiplėtė ir į Plungę. Šia programa siekiama suteikti šiandien itin aktualių žinių apie energiją ir jos gamybą, globalias problemas bei kiekvieno žmogaus veiksmų įtaką gamtai. Energetinio efektyvumo švietimo programa yra viena iš #EnergySmartSTART iniciatyvų.

Kaip pasakoja Vaiva Rutkauskaitė, #EnergySmartSTART edukacinių programų vadovė, siekiama, kad programa būtų ilgalaikė, tad norint sumažinti žmogaus poveikį aplinkai, svarbu atsigręžti į jaunąją kartą ir ugdyti suvokimą apie atsakingą energijos vartojimą bei švarių jos šaltinių naudą. Tai įrodo efektyviausiai energiją vartojančios šalys, šiai temai mokyklose skiriančios daug dėmesio.

„Bendradarbiavimas su švietimo įstaigų darbuotojais ir jų edukacija apie energetiką ir energijos vartojimo efektyvumą bei aplinkosaugą yra investicija į ateitį. Tampa ypatingai svarbu auginti visuomenę, gebančią priimti atsakingus energetinius sprendimus. Energetikos sektorius visame pasaulyje yra atsakingas už nemenką dalį į atmosferą išmetamų ir klimato kaitą įtakojančių dujų. Ir būtent žmonių polinkis į tvarią energetiką gali padėti išvengti skaudžių pasekmių ateityje.“, – teigia V. Rutkauskaitė.

#EnergySmartSTART programa yra skirta moksleiviams, studentams ir visiems, kam įdomi energetikos tema. Programa jungia įvairias energetikos įmonių iniciatyvas – ekskursijų moksleiviams ir susitikimų su specialistais organizavimą, stipendijas studentams, supažindinimą su karjeros energetikos sektoriuje galimybėmis. Daugiau apie programą galima sužinoti interneto svetainėje www.energysmartstart.lt.