I. Baltušienės teigimu, Lietuvoje gyvenantiems fiziniams asmenims, anksčiau kildavo kliūčių pasinaudoti APVA finansavimu, jei gyvenamajame objekte versdavosi nors viena ekonomine veikla arba pradėdavo gaminti elektros energiją saulės elektrinėje tik sulaukę APVA paramos patvirtinimo. Su šiuo kvietimu atsiradę pokyčiai bus naudingi vartotojams.

Galima namuose užsiimti viena ekonomine veikla

Paskelbtas finansavimo kvietimas, kuriam paraiškas galima teikti net iki 2024 m. vasario 29 d., pasak „Ignitis“ ekspertės, išsiskiria tuo, jog finansavimą gali gauti ir namuose užsiimantys viena ekonomine veikla. „Jei anksčiau pretenduoti į paramą nebuvo galima tuo atveju, jei namuose registruota ekonominė veikla, tai su šiuo kvietimu visi vystantys ekonominę veiklą namuose, gali pretenduoti į paramą. Nuomos paslaugas teikiantys, kepantys tortus, teikiantys grožio paslaugas, konsultantai ir pan., nuo šiol taip pat gali gauti paramą“, – paaiškina I. Baltušienė.

Nebereikia laukti APVA atsakymo, gaminti elektros energiją galima iškart

Kaip teigia saulės parkų ekspertė I. Baltušienė, APVA paraiškos pateikimo ir sutarties su saulės parko vystytoju sudarymo eiliškumas nebėra svarbus. Jau nuo 2023 m. liepos 8 d. galima įsigyti saulės elektrinės dalį iš nutolusių saulės elektrinių parkų ir įforminti PVM sąskaitą faktūrą bei priėmimo–perdavimo aktą su vystytoju.

Indrė Baltušienė

„Tai aktualu, kai perkama saulės elektrinės dalis jau veikiančiame parke, o APVA paraiškos vertinimo terminas yra net 180 dienų. Mes rekomenduojame pirkti saulės elektrinės dalį jau veikiančiame ar dar šiais metais pradėsiančiame veikti parke pradėti gaminti elektros energiją nelaukiant APVA atsakymo“, – sako ekspertė.

Svarbu teikiant paraišką APVA paramai

Asmenys, net ir gyvenamajame objekte vykdantys vieną ekonominę veiklą, teikdami paraišką saulės elektrinės daliai iš saulės parkų įsigyti, paraiškos formoje turi pateikti tokią informaciją:

  • Asmens tapatybės duomenis
  • Ketinamos įsigyti saulės elektrinės galingumą, kW
  • Elektros vartojimo objekto unikalų numerį
  • Jei vykdoma ekonominė veikla, užpildyti „Vienos įmonės deklaraciją“.

Kad asmenys gautų palankų atsakymą dėl paramos suteikimo, svarbu:

  • Būti nekilnojamojo turto objekto, kurio adresu saulės elektrinė gamins elektros energiją, savininku
  • Būstas yra gyvenamosios arba sodų paskirties
  • Objekte gali būti vykdoma ne daugiau kaip viena ekonominė (komercinė) veikla.