„Finansinę paramą bendruomenėms svarbiems projektams suprantame ne tik kaip priemonę skatinančią gyventojus palaikyti atsinaujinančios energetikos projektų vystymą. Bendruomenių projektų ir idėjų stiprinimas atsakingoms įmonėms leidžia stiprinti pasitikėjimą tarp gyventojų ir verslo bei skatinti regionų vystymąsi. Vietos bendruomenes matome kaip partnerius, kurie mums gali padėti pasiekti žaliosios transformacijos tikslus. Todėl ypač džiaugiamės ir palaikome bendruomenes ieškančias energetinio efektyvumo, atsinaujinančios energetikos bei kitų aplinkai palankių sprendimų savo veikloje“, – sako „Ignitis renewables“ bendruomenių koordinatorė Emilija Musteikytė.

 Ignitis renewables“ bendruomenių koordinatorė Emilija Musteikytė

Nušvitęs bendruomenės traukos centras

Vienas iš projektų, kuris jau įgyvendintas, pasitelkus „Ignitis renewables“ paramą – saulės energija įkraunamų šviestuvų įrengimas Vydmantų laisvalaikio erdvėje, kur gyventojai mėgaujasi ir vandens pramogomis. Pasak Vydmantų kaimo bendruomenės centro „Vydmantai“ pirmininko Simo Končiaus, naujieji šviestuvai itin naudingi ne tik vasarą, bet ir prasidėjus šaltajam sezonui.

„Vasaros metu Vydmantų laisvalaikio ir maudynių zonoje gyventojai žaidžia paplūdimio tinklinį, stovyklauja, maudosi vandens telkinyje. Čia nuolat pramogauja kaimo gyventojų vaikai, aplink gausu vedžiojamų augintinių, o laisvalaikį bendruomenės nariai mėgsta leisti net ir temstant. Atėjus rudeniui ir ilgėjant vakarams, įrengti šviestuvai leis ilgiau užsiimti veikla gryname ore, o taip pat ir prisidės prie saugumo bei viešosios tvarkos užtikrinimo tamsiuoju paros metu“, – pasakoja S. Končius.

 Ignitis renewables“ Vydmantų bendruomenė

Kaimo bendruomenės centro pirmininko teigimu, bendruomenę džiugina ir tai, kad įgyvendintas projektas yra šiuolaikiškas, tausojantis planetą, o taip pat skatina žaliosios energijos naudojimą Vydmantų kaime.

Atnaujintas stadionas – saugesniam sportui

Dar vienas projektas, kuris buvo įgyvendintas – Vydmantų gimnazijos sporto aikštyno infrastruktūros pagerinimas įrengiant tinklus kamuoliams gaudyti. Gimnazijos direktorės Rasos Stonkuvienės teigimu, atnaujinti stadiono erdves buvo nuspręsta bendru mokinių, mokytojų ir kaimo bendruomenės futbolininkų nutarimu.

„Gimnazijos stadionas yra apsodintas dygia gyvatvore, tad žaidžiant futbolą kamuoliai būdavo pažeisti arba perskrisdavo į privačias gyventojų erdves. Tam, kad būtų galima išvengti dėl to kylančių konfliktų ir siekiant atnaujinti atitvarus, buvo nuspręsta statyti 90 m kamuolių gaudyklės tvorą. Taip visai bendruomenei svarbaus stadiono dalis tapo patrauklesnė ir funkcionalesnė“, – sako R. Stonkuvienė.

Ji pastebi, kad į šio projekto įgyvendinimą įsitraukė visa gimnazijos ir kaimo bendruomenė, o talkos ir paruošiamieji darbai buvo atlikti pačių savanorių.

Ilgai lauktas bažnyčios ir klebonijos kompleksas

Verslo parama buvo panaudota ir kitam bendruomenei svarbiam projektui – naujai statomo bažnyčios ir klebonijos komplekso elektros įrengimo darbams. Jų metu elektra buvo atvesta prie statomų naujos bažnyčios ir klebonijos pamatų.

„Bažnyčios bei klebonijos statybos darbai – viso Vydmantų kaimo ir parapijos gyventojų labai siekiamas ir laukiamas tikslas. Šių neramių laikų kontekste, svarbu kurti saugią aplinką žmonių gerovei, naudai, dvasiniams ir kultūriniams poreikiams“, – sako Vydmantų parapijos klebonas kunigas Karolis Petravičius.

 Ignitis renewables“ Vydmantų bendruomenė

Visi Vydmantų kaimo atstovai neabejoja, kad verslo parama yra svarbi ir naudinga, tad ja tikisi pasinaudoti ir ateityje įgyvendindami kitus bendruomenei reikalingus ir jos kasdienybę praturtinančius projektus.

Vydmantų bendruomenė ir mokykla parašė atskirus projektus ir užsitikrino finansinę paramą: iškils lauko klasės kupolas bei scena bendruomenės ir mokinių veikloms.

Parama teikiama jau antrus metus

Jau antri metai „Ignitis renewables“ ir jos dukterinės bendrovės teikia paramą bendruomenėms. 2022 m. suteikė paramą devynioms bendruomenėms, įsikūrusioms šalia įmonių valdomų atsinaujinančios energetikos projektų. Iš viso šiai paramai skirta 86,1 tūkst. eurų.

Šiais metais finansinės paramos sulaukė Tauragės, Mažeikių, Jurbarko ir Kretingos (Lietuvoje) ir Pomeranijos bei Silezijos (Lenkijoje) atsinaujinančios energetikos parkų bendruomenių projektai. Bendra paramos suma bendruomenių gerbūvio gerinimo projektams 2023 m. siekia per 350 tūkst. eurų.