Reguliariai ir kuo tikslesnius duomenis pateikti reikia ne tik norint gauti ir apmokėti tikslias sąskaitas, bet ir apsisaugoti nuo netikėtai išaugusių. Pastarosios gali pasirodyti tuomet, kai namuose elektros energijos suvartojimą pradeda fiksuoti išmanusis skaitiklis ir būna sulyginti deklaruoti bei faktiniai elektros energijos suvartojimo duomenys.

„Labai svarbu suprasti ir įsisąmoninti, kad didesnės nei įprastai sąskaitos už elektros energiją tik įdiegus išmanųjį skaitiklį, dažniausiai būna susijusios būtent dėl ankstesniu periodu netiksliai ir nereguliariai deklaruotų duomenų apie suvartotą elektros energiją“, – ESO išmaniosios apskaitos valdymo departamento vadovė Aurelija Židickytė-Orvydė.

Sutikslinti duomenys: abipusė nauda

Tuo atveju, jeigu nepriklausomą tiekėją pasirinkęs arba garantiniame tiekime esantis gyventojas nedeklaruos rodmenų iki paskutinės einamojo mėnesio dienos, sąskaita jam bus išrašoma pritaikant individualų vidurkį.

„Noriu atkreipti vartotojų dėmesį, kad mokėjimai pagal vidurkį neatspindi realaus kliento suvartojimo. Diegiant išmanųjį skaitiklį, nurašomi tikslūs iki tol veikusio skaitiklio duomenys. Juos sutikrinus su kliento deklaruotais kartais pasimato ryškus skirtumas. Tokiais atvejais pirmo mėnesio sąskaita būna didesnė, nes klientas turi sumokėti už suvartotą, bet nedeklaruotą elektros energiją. Sekančiais mėnesiais sąskaitose pasimato sumos, atspindinčios tikslų suvartojimą“, – aiškina A. Židickytė – Orvydė.

ESO inžinieriai arba bendrovės pasamdyti rangovai laikas nuo laiko nurašo ir senųjų skaitiklių duomenis taip norėdami sutikrinti deklaruotus duomenis su realiais. Tokia neįkyri kontrolė padeda ir gyventojams, ir ESO suvokti tikruosius vartotojų elektros energijos poreikius bei juos prognozuoti tiek sudarant išmaniųjų skaitiklių diegimo planus, tiek ir planuojant rekonstrukcijas ar priimant kitus svarbius sprendimus.

Išmanius skaitiklius bendrovė siekia diegti optimaliausiu maršrutu, kad kuo daugiau klientų galėtų pradėti naudotis išmaniąja apskaita greitu metu. Diegimas vyksta pagal šiuos prioritetus: klientams su negalia gavus jų prašymą, naujiems, gaminantiems, nutolusiems gaminantiems klientams ir sugedus skaitikliui. ESO jau įdiegė daugiau nei 600 tūkst. skaitiklių visoje Lietuvoje. Už išmanųjį skaitiklį vartotojams papildomai mokėti nereikia.

Daugiau informacijos apie išmaniuosius skaitiklius galima rasti čia.