Didžiausia dalis apklaustųjų, trečdalis (34 proc.), savo pasirinkimą nesirinkti žalios energijos grindžia tuo, kad ji brangesnė. Tačiau kaip teigia „Ignitis“ pasiūlymų klientams vadovė Erika Bogusevičiūtė, šiandien pasirinkus žaliąją energiją prie jos kilovatvalandės kainos prisideda net ne visas centas, o jo dalis.

„Tai, kad žalioji energija yra ženkliai brangesnė – dažnai girdimas, bet nepagrindžiamas mitas. Realybė tokia, kad nors žalioji energija ir yra šiek tiek brangesnė, skirtumas vidutiniam vartotojui siekia vos dalį cento už kilovatvalandę. Pavyzdžiui, pasirinkus „Ignitis“ nepriklausomo tiekimo planą „Minimalus“, fiksuojant kainą 5 mėn., o per mėnesį suvartojant 100 kWh, mokėti papildomai už žaliąją energiją iš viso reikėtų 17 centų. Vartotojai, kurie žaliosios energijos nesirenka dėl kainos, paprastai galvoja, kad kainų skirtumas būtų labai didelis ar juntamas, bet dažnu atveju jis tėra simbolinis“, – sako E. Bogusevičiūtė.

Kas ketvirtas apie žaliąją energiją niekada negalvojo

Nors didesnė kaina yra populiariausias argumentas nesirinkti žaliosios energijos, jis tarp apklaustųjų – ne vienintelis. 1 iš 5 apklaustųjų (21 proc.) mano, kad visiems vis tiek tiekiama ta pati energija, o kiti 21 proc. žaliąją energiją mato kaip tiekėjų norą energiją parduoti brangiau.

Tarp apklaustųjų išsiskiria ketvirtadalis (24 proc.) šalies gyventojų, kurie žaliosios energijos neperka, nes apie tai niekada nebuvo susimąstę.

„Nors žalioji elektros energija teka tais pačiais elektros tinklais, ji išsiskiria savo gamybos būdu ir gamybos poveikiu aplinkai. Todėl žvelgiant į ateitį tokiai energijai bus skiriamas vis didesnis dėmesys, todėl, kad žalioji energija yra iš atsinaujinančių gamtos išteklių, o jai pagaminti visai nenaudojamas iškastinis kuras, pavyzdžiui, anglis, nafta, skalūnai ar dujos. Tai reiškia, kad žalioji energija gaminama arba sumažinus, arba nepaliekant visiškai jokio pėdsako gamtai, todėl rinkdamiesi žaliąją energiją mes sąmoningai mažiname į aplinką išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį. Galiausiai, tam, kad pasirinktume tokią energiją, šiandien nereikia didelių pastangų – dažniausiai užtenka vos kelių mygtuko paspaudimų“ , – teigia E. Bogusevičiūtė.

Anot jos, pasirinkti žaliąją energiją iš savo nepriklausomo tiekėjo „Ignitis“ vartotojai gali bet kuriuo metu pažymėdami tai savitarnoje ar kreipęsi kitais būdais.