Kviečia kartu ieškoti tvarių keliavimo būdų

Festivalio „Zero Waste fest“ organizatoriai paskaičiavo, kad kiekvienas į renginį atvykęs dviračiu, pėsčiomis ar kita tvaria priemone iš sostinės, galės sutaupyti net iki 50 kg CO2.

„Mums svarbu ne tik burti tvariai gyvenančių žmonių bendruomenę, bet ir pačio renginio metu nekurti žalos gamtai. Todėl šiais metais dalyvius kviečiame prisijungti prie organizuojamų žygių į festivalio vietą baidarėmis, dviračiais, pėsčiomis ar važiuoti traukiniais ir autobusais. Tokiems dalyviams taikome net 50% nuolaidą bilietams“, – pasakoja viena renginio organizatorių Miglė Makuškaitė-Survilė. Visgi jei atvykti tvaria transporto priemone nepavyksta, kaip ir kasmet, festivalio organizatoriai kviečia ieškoti bendrakeleivių kelionei automobiliu tam sukurtoje „Facebook“ grupėje.

Veiklų įvairovė ramiam poilsiui

Festivalyje nuobodu nebus ir veiklos ras kiekvienas. Čia bus galimybė išmėginti oro ir veido jogos praktikas, miško maudynių, garsų ir meno terapijas, paukščių stebėjimą bei dar daugiau atsipalaidavimą skatinančių užsiėmimų gamtoje. Dalyvių taip pat lauks įvairios dirbtuvės, tokios kaip tvarių kelionių aksesuarų kūrimas, „Furoshiki“ dovanų pakavimas į audinius, piešimas akriliniais dažais ant maišelių ir tvarių ledų gamyba. Mažųjų festivalio dalyvių lauks specialūs edukaciniai ir jogos užsiėmimai, žaidimai vaikų erdvėje. Saulei nusileidus vyks jaukios filmų peržiūros, karaokės vakarai bei „Velvet“, „Baltojo kiro“, „Baltos Varnos“ ir Gintės muzikiniai pasirodymai.

„Viena iš festivalio naujienų – „Garnier“ ir „Drogo“ grožio studija. Čia dalyviai ras veido ir kūno lepinimo procedūrų, tačiau svarbiausia, jog bus daug dėmesio tvarumo temai. Kviesime pratintis naudotis daugkartinėmis kosmetikai skirtomis talpomis, ypač keliaujant“, – pasakoja Miglė Makuškaitė-Survilė.

Įkvepiančios asmenybės

Dalyviai festivalyje taip pat galės dalyvauti diskusijose apie tvarų keliavimą ir gyvenimo būdą, o renginyje svečiuosis ne viena išskirtinė asmenybė. Štai Sandrius Ungurys, savo rankomis sukonstravęs automobilį ir dviratį su ledų gaminimo aparatu, varomus saulės panelių energija, kvies pasigaminti savo „zero waste“ ledų bei papasakos apie savo minimalistinį gyvenimo būdą.

Sandrius Ungurys

Festivalyje taip pat svečiuosis ir „Nėra blogo oro“ tinklaraštininkė Lina Vasiliauskienė, kuri įkvėps tvarioms kelionėms su vaikais. „Mūsų šeimos laiką kartu dažniausiai leidžiame keliaudami. Nebūtinai toli, nebūtinai ilgam, bet būtinai su daug nuotykių ir noru pažinti. Mums kelionės tai ir išvykos į užsienį ir po Lietuvą, o dažniausiai ir į artimiausią mišką ar gamtą, nes ten ir slypi daugiausia atradimų. Mano didžiausia svajonė buvo ir yra, paskatinti bei įkvėpti tėvus dažniau keliauti su vaikais po Lietuvą, atrasti naujų dalykų, bent trumpam iškišti nosis ir nosytes į lauką net ir blogu oru bei juo pasimėgauti“, – apie keliones su savo dviejų, penkerių ir aštuonerių metų dukromis pasakoja viena iš festivalio diskusijų dalyvių Lina.

Lina Vasiliauskienė

Tvarumu domisi vis daugiau žmonių

„Zero Waste fest“ buria ne tik tvarumo entuziastus, bet ir tuos, kuriems dar trūksta žinių ir įkvėpimo pradėti gyventi tvariau. Organizatoriai džiaugiasi, jog po kiekvieno renginio tokių bendraminčių ratas auga: tiek tvarumu besidomintys, tiek naujokai jungiasi prie „zero waste“ bendruomenės įsikvepia gyventi švariau, prasmingiau ir atsakingiau.

„Prieš penkerius metus apie tvarumą kalbėjo ir domėjosi tik dalelė entuziastų, o šiandien beveik kiekvienas yra apie tai girdėjęs, taiko vieną ar kitą tvaresnį įprotį savo kasdienybėje, renkasi ekologiškus produktus bei paslaugas. Taip pat jau nemaža dalis verslų ir organizacijų siekia savo veikla sukurti kuo mažesnį poveikį aplinkai“, – pasakoja Daiva Savickienė festivalio „Zero Waste fest“ organizatorė.

Šių metų festivalis „Zero Waste fest’23“ vyks rugpjūčio 11-13 d. Antalieptėje, Zarasų raj.

Daugiau informacijos www.zerowastefest.lt