Jei reikėtų apibūdinti visapusio išsilavinimo siekiantį jauną žmogų, Akademijos studento Daumanto Skinkio studijų pasirinkimai ir požiūris tikrai galėtų būti akstinu kitiems. Tarptautinės politikos ir vystymo bakalauro programą anglų kalba Politikos mokslų ir diplomatijos fakultete studijuojantis antrakursis Daumantas neapsiribojo viena specialybe ir stengiasi išnaudoti VDU artes liberales (liet. laisvųjų menų) studijų modelio siūlomas galimybes.

„Artes liberales aš suvokiu kaip mokymosi sampratą, kuomet švietimo institucija neprimeta konkrečios studijų krypties taisyklių, o sudaro galimybes pačiam formuoti ir improvizuoti asmeniniu mokymosi planu, – savo studentišką požiūrį į artes liberales studijas pristato D. Skinkys. ¬– Visa tai leidžia patirti savišvietos džiaugsmą, kuomet sąmoningai ir atsakingai gali mėgautis studijų procesu“.

Šalia pagrindinių politikos mokslų, jaunuolis pasirinko gretutines Filosofijos ir politinės kritikos studijas bei individualią studijų sistemą „Academia cum laude“. Ir tai tik vienas iš pavyzdžių. Pirmosios laidos absolventų Juliaus ir Lauros pasirinkimai varijuoja nuo politikos mokslų iki informacinių technologijų, nuo sociologijos iki kultūros studijų.

Liberali aplinka

„Academia cum laude“ pirmosios laidos absolventas Julius Guliokas VDU studijuoja Politikos mokslų ir diplomatijos fakultete. „Baigęs Mažeikių Merkelio Račkausko gimnaziją pasirinkau mokslus Vytauto Didžiojo universitete, nes mane žavėjo čia esanti gera akademinė aplinka, laisvės ir liberalizmo dvasia, plačios tarpdisciplininių studijų galimybės, artes liberales principų taikymas. Buvau girdėjęs daug puikių atsiliepimų apie universitete dirbančius dėstytojus. Pradėjęs studijuoti Akademijoje turėjau galimybę pasirinkti kuratorių ir buvau laimingas, kad juo tapo prof. Leonidas Donskis – nors, deja, neilgam. Jis man buvo ne tik dėstytojas, bet ir mokslinės veiklos vedlys, pagalbininkas, konsultantas. Ne mažiau džiaugiuosi vėlesniu savo kuratoriumi, Ekonomikos ir vadybos fakulteto profesoriumi Giedriumi Jucevičiumi. Ypač žavi nuoširdus studentų ir kuratorių bendravimas, distancijos, hierarchijos nebuvimas“, – pasakoja Julius.

Tikslas – Homo universalis

Kalbėdamas apie tai, kodėl siekia plataus universitetinio išsilavinimo, jaunuolis sako, kad visada tikėjo, jog turėtų būti ne tik homo sapiens, bet ir homo universalis – turėti visokeriopą išsilavinimą, išmanyti daugelį skirtingų sričių. Nors pagrindinė Juliaus studijų kryptis yra politikos mokslai, Akademijoje jis dar pasirinko sutelktinį finansavimą ir susidarė individualią studijų programą.

Studentas taip pat aktyviai užsiima ir kita veikla – dalyvavo Jaunesniųjų karininkų vadų mokymuose Divizijos generolo Stasio Raštikio Lietuvos kariuomenės mokykloje. Liepos pabaigoje jam bus suteiktas atsargos karininko laipsnis, o toliau Julius galvoja apie profesinę karinę tarnybą.

Labiausiai vertinami visapusiškai išsilavinusieji
„Magistrantūrą studijuosiu nuotoliniu būdu Stokholmo universiteto „Open eGovernment“ programoje, į kurią jau esu priimtas. Šiuos mokslus baigę specialistai gali dirbti diegdami informacines technologijas viešajame sektoriuje. Jau mokydamasis „Academia cum laude“ įgijau aukšto lygio tarpdisciplininį išsilavinimą, o tokios magistro studijos leis man dar labiau praplėsti savo žinias naujose srityse ir suteiks dar platesnes galimybes mano ateičiai. Darbo rinkoje vis labiau vertinami ne vienos siauros srities specialistai, o plataus išsilavinimo, kūrybiški, įvairiose srityse nusimanantys darbuotojai“, – tikina J. Guliokas.

Pasinaudoti suteikiamomis galimybėmis

Kita „Academia cum laude“ absolventė Laura Daukšaitė, jau baigdama Kauno Stepono Dariaus ir Stasio Girėno gimnaziją, galvojo apie akademinę karjerą. Į VDU įstojusią ir 2 metus pasimokiusią iniciatyvią ir gabią merginą į Akademiją pakvietė kuratorė prof. Aušra Maslauskaitė. „VDU suteikia studentams labai plačias galimybes įgyti įvairiapusį išsilavinimą, reikia tik tuo pasinaudoti. Puikus būdas tai padaryti – mokytis Akademijoje. Tai daugiau negu baigti vien bakalauro studijas. Labai vertinu tai, kad Akademijoje galėjau artimai bendrauti su įvairių sričių mokslininkais, perimti bent dalį jų žinių ir patirties“, – kalba Laura.

Laura Daukšaitė

Praktinė patirtis JAV, toliau magistrantūra ir doktorantūra

Besimokydama VDU Akademijoje Laura gilinosi į sociologiją, antropologiją, popkultūrą, mokėsi italų kalbos. Naujų patirčių ji įgaus pusei metų išvykusi į praktiką JAV. Absolventė gavo finansavimą darbui Indianapolyje, lietuvių mokykloje, kur dirbs kultūros klasėje su įvairaus amžiaus moksleiviais. Po to neabejotinai laukia magistrantūros ir doktorantūros studijos – tik ji dar nenusprendė, ar JAV, ar Europoje. Bet kuriuo atveju L. Daukšaitė žino, kad sieks kuo platesnio išsilavinimo ir tuo pačiu sėkmingos savo ateities.

Užsakymo nr.: PT_78343191