*Pruritus in Pregnancy, A. Stefaniak, M. Pereira, C. Zeidler, S. Ständer, American Journal of Clinical Dermatology, December 2021

,,Aš laukiuosi, kodėl man niežti odą?

„Nėštumo metu keičiasi odos struktūra: ji tampa sausesnė ir netgi sudirgusi, todėl ją niežti. Tai gali paveikti būsimų motinų savijautą. “ – teigia alergologė Michèle Sayag.

Nėštumo metu keičiasi visas kūnas ir oda nėra išimtis. Spuogai, strijos... šiuo unikaliu gyvenimo laikotarpiu gali pasireikšti įvairių dermatologinių sutrikimų.

Nėštumo metu vienas iš dažnai pasitaikančių simptomų yra niežėjimas (dar vadinamas pruritus gravidarum), atsirandantis dėl įvairių odos pokyčių:

– hormonų pokyčiai turi įtakos viso organizmo, įskaitant odą, funkcionavimui;

– odos tempimas (šis veiksnys gali turėti daugiau reikšmės per pirmąjį nėštumą, motinai priaugus daug svorio arba daugiavaisio nėštumo atveju) suaktyvina odos nervų galūnėles ir sukelia niežėjimą;

– dėl suintensyvėjusios prakaito liaukų veiklos padidėja prakaitavimas, kuris gali sukelti dirginimą;

– galiausiai, kai kurios būsimos motinos serga nėščiųjų diabetu, dėl kurio pakitęs insulino kiekis gali sukelti odos sausumą.

Visi šie veiksniai gali lemti išsausėjimą ir pakitusį odos barjerą, todėl gali atsirasti niežėjimas. Siekiant atmesti bet kokią su nėštumu susijusią patologiją, būtina pasikonsultuoti su gydytoju, kuris galės nustatyti tikslią diagnozę ir niežėjimo šaltinį, kad galėtų paskirti tinkamą gydymą ir priežiūrą.

Patarimai, kaip pasirūpinti oda

Nesikasykite!

Kasydamiesi pabloginsite odos barjero būklę, todėl ji taps dar labiau jautresnė nepalankiam išoriniam poveikiui, kuris sudirgins odą ir sužadins norą dar labiau kasytis. Tai vadinama užburtu niežėjimo ir kasymosi ratu.

Pasirinkite tinkamas odos priežiūros priemones

Odą būtina drėkinti kasdien. Kasdien naudokite odą tausojančią drėkinamąją priemonę ir venkite stipraus kvapo priežiūros priemonių, kurios gali sustiprinti niežėjimą.

Prauskitės po drungnu dušu

Karštas vanduo gali nuraminti odą ir laikinai sustabdyti niežėjimą, tačiau iš tikrųjų jis nuplauna natūralius odos riebalus ir ją išsausina. Rekomenduojama maudytis drungname duše arba vonioje, kad sumažintumėte riziką.