„Bijantiems adatų ar narkozės ir negalintiems arba nenorintiems atlikti plastinės operacijos, alternatyvą kuria domino efekto procedūra, kuri yra prilyginama nechirurginiam veido odos pakėlimui hialurono rūgšties užpildų injekcijomis. Ji estetinės medicinos rinkai buvo pristatyta prieš dvejus metus ir nuo to laiko nuolatos tobulinama ekspertų grupės, kuriai priklauso plastikos chirurgai, dermatovenerologai, veido ir žandikaulio chirurgai bei kiti savo srities specialistai. Jų visų bendras tikslas – tobulinant procedūros atlikimo techniką, pasiekti, kad su mažesniu produkto kiekiu gautume kuo natūralesnį ir geresnį galutinį rezultatą“, – teigia Lazerinės ir estetinės dermatologijos klinikos „Estetus“ gydytoja dermatovenerologė Ugnė Jarilinaitė-Grinaveckė.

Klasikinė ir naujoji versija

Gydytoja aiškina, kad būtent dėl procedūros tobulinimo proceso jau esančią klasikinę versiją papildė ir naujoji.

„Klasikinėje versijoje gydytojas injekuoja hialurono rūgšties užpildą į tarpusavyje susijusius ir veido fiziologiją atitinkančius taškus trimis etapais. Pirmojo etapo metu injekuojama, o tuo pačiu ir pakeliama, temporalinė skiltis: preparatas suleidžiamas į smilkinį, ties plaukų augimo linija. Antrojo etapo metu, jeigu reikalinga, atliekama vidurinės veido dalies (ties skruostu) korekcija, o trečiojo – apatinio žandikaulio lanko pakėlimas“, – pasakoja U. Jarilinaitė-Grinaveckė.

Ji tęsia, kad klasikinė forma atliekama vėduokline technika, išsiskiriančia itin mažu dūrių kiekiu, kaip ir naujoji, tačiau po atliktų patobulinimų galima išskirti ir tai, kuo ji skiriasi nuo pirmtakės.

„Naujoje versijoje atsirado papildomas injekcijos taškas, esantis prie nosies šnervės. Nuo šio taško prasideda nazolabialinės raukšlės kritimo kreivė – jį užpildžius hialuronu, pasikelia priekinė skruosto korekcija ir pagerinamas šios raukšlės gylis. Yra pokyčių ir koreguojant temporalinę sritį – naujoji versija injekcijomis leidžia apimti didesnę smilkinio dalį, dėl to daugiau atsipalaiduoja raištis ir geriau produktu prisipildo injekuojama vieta“, – sako gydytoja dermatovenerologė.

Efektą galima ir pratęsti

Anot U. Jarilinaitės-Grinaveckės, nuosekliai laikantis gydytojo po procedūros skirtų rekomendacijų, galima pratęsti jos poveikį, kuris įprastai trunka iki 24 mėnesių. Tai – atlikti mezoterapiją ar biorevitalizaciją, kurios padeda odą atjauninti ir rūpintis ja prevenciškai, naudoti tinkamas odos priežiūros priemones bei kosmetiką, pasirūpinti apsauga nuo ultravioletinių saulės spindulių ir t.t.

„Svarbu paminėti ne tik rekomendacijas po procedūros, bet ir tai, kam ji negali būti pirmas pasirinkimas sprendžiant problemas. Šiai pacientų grupei priskiriami beplaukiai, liesi, turintys labai plonus plaukus ar odą, kuriems gali matytis suleistas hialurono rūgšties užpildas“, – aiškina gydytoja dermatovenerologė.

Tobulina ne tik veidą, bet ir kūną

Kalbėdama apie kūno linijų tobulinimą injekcijomis, U. Jarilinaitė-Grinaveckė pasakoja, kad dėl jų dažniausiai kreipiasi kelios pacientų grupės.

„Viena dažniausių priežasčių, kodėl pacientai kreipiasi dėl kūno linijų tobulinimo injekcijomis – nepatenkinamas rezultatas po atlikto riebalų nusiurbimo. Vieni jų skundžiasi įvykusiu netolygiu riebalų nusisiurbimu ir atsiradusiu tūriniu ar spalvos defektu dėl randėjimo bei kitų priežasčių, o kiti – po riebalų nusiurbimo atsiradusiu odos suglebimu ar sudribimu. Šių problemų sudėtingumas priklauso nuo vietos, kurioje buvo atliktas riebalų nusiurbimas – nugaros, kirkšnių, kelių ar tarp pažasties ir krūtų“, – teigia gydytoja dermatovenerologė.

Ji tęsia, kad dėl injekcinių procedūrų kreipiasi ir tie, kuriems anksčiau buvo atliktas krūtų pakėlimas be implantų – priešingai nei galėtų pagalvoti daugelis, pagalbos po šios procedūros ieško ne tik moterys, bet ir vyrai.

„Vis daugiau vyrų pasiryžta ginekomastinei korekcijai, kuri padeda išspręsti „moteriškų krūtų“ problemą. Tačiau vyrų krūtinės raumenys yra labiau išreikšti, todėl laikui bėgant, intensyviai sportuojant ar numetus daug svorio, vyrų oda korekcijos vietose gali suglebti ar jose atsirasti tūriniai defektai“, – aiškina U. Jarilinaitė-Grinaveckė.

Gydytojos dermatovenerologės teigimu, sprendžiant minėtas pacientų problemas, tikslas yra gerinti odos kokybę ir stangrinti audinius, joje stimuliuojant kolageno gamybą, o tada, vertinant, kokio galutinio rezultato pageidauja pacientas, parinkti injekcijos produktą.

„Procedūros metu į problematines vietas vėduokline technika suleidus kalcio injekcijas, po jos iš karto matosi nedidelis tūrinio defekto užpildymas. Be to, odos kokybė gerėja dar praėjus 3-5 mėnesiams po šios procedūros – laikui bėgant ji tampa standesnė, o smulkių raukšlelių kiekis mažėja. Jeigu turime didelį tūrinį defektą, tokiu atveju pacientui gali būti leidžiamas kietas tirštas užpildas, kartu pridedant gintaro rūgšties ir kraujo plazmos – šis derinys užpildo atsiradusią tuščią ertmę, mažina uždegimą ir spalvinį defektą“, – pasakoja U. Jarilinaitė-Grinaveckė.

Ji tęsia kad procedūrų rezultatas gali tęstis iki 2-3 metų, tačiau svarbu išpildyti svarbią sąlygą – laikytis gydytojo paskirtų rekomendacijų, kaip prižiūrėti odą ir kokį gyvenimo būdą propaguoti.

„Pacientą svarbu vertinti ne kaip vienkartinio vizito atėjusį subjektą, o kaip žmogų, kurio problemai turime pasiūlyti holistinį požiūrį – tai reiškia, ne tik atlikti procedūrą, bet ir pateikti rekomendacijas, kurios padėtų jos efektą pratęsti kaip įmanoma ilgiau“, – priduria gydytoja dermatovenerologė U. Jarilinaitė-Grinaveckė.