Aknė, dar kitaip vadinama spuogais, pasireiškia tuomet, kai odos poros užsikemša sebumu (odos riebalais) ir negyvomis ląstelėmis. Aknės spuogai gali būti įvairių rūšių ir atsirasti skirtingose kūno vietose – dažniausiai ten, kur yra daugiausiai riebalinių liaukų: veido srityje, pasmakrėje, ant kaklo, nugaros ar krūtinės zonoje.

Aknė sėkmingai gydoma tik tuomet, kai nustatoma tiksli jos forma

Pagal bėrimų rūšį ir pažeistos odos plotą, gali būti nustatoma lengvos, vidutinės arba sunkios formos aknė, kurią diagnozuoti gali tik gydytojas po išsamios apžiūros.

Lengvos formos aknei būdingi pavieniai, nedideli bėrimai vadinami komedonais (inkštirai). Šių spuogelių, kaip ir kitų bėrimų, jokiu būdu negalima spausti, nes tai tik padidins infekcijos ir uždegimo riziką bei paskatins naujų spuogelių atsiradimą. Sunaikinti komedonus galima specialiomis tepamomis priemonėmis, kurių sudėtyje yra retinoidų ir benzoilo peroksido.

Vidutinio sunkumo aknė nustatoma tuomet, kai yra pažeista daugiau nei pusė veido, o kartu su komedonais matomos ir kitos bėrimų rūšys – papulės, pustulės bei pavienės nodulės ar cistos. Ši ligos forma gali būti gydoma ne tik naudojant išoriškai tepamas priemones, bet ir vartojant antibiotikus bei kitus geriamus vaistus.

Kai aknė pažeidžia didžiąją dalį veido ir išplinta į kitas kūno sritis, diagnozuojama sunki ligos forma, kuriai būdingi dideli, giluminiai, uždegiminiai spuogai (nodulės) bei skausmingos cistos, užpildytos pūliais. Be minėtų priemonių, ši ligos forma neretai gydoma pasitelkiant ir mikrochirurgiją.

Aknė – mūsų gyvenimo būdo ir organizmo būklės atspindys

Ilgą laiką buvo manoma, kad aknė yra paauglių liga, kurią išprovokuoja padidėjusi hormonų androgenų koncentracija organizme. Tačiau gydytojai pastebėjo, kad keičiantis gyvenimo būdui su šia problema vis dažniau kreipiasi ir vyresni pacientai. Atlikus daugybę tyrimų paaiškėjo, kad aknės atsiradimo priežastis gali būti susijusi ne tik su lytine branda, bet ir endokrininėmis bei psichinėmis ligomis, nuovargiu, nuolatiniu stresu bei netinkamų prausimosi ar kosmetikos priemonių naudojimu.

Pasak gydytojos dermatologės, estetinės medicinos specialistės Gretos Valančienės, ne mažiau svarbi ir mityba.

„Buvo atlikta pakankamai daug mokslinių tyrimų, kurie įrodė, kad aknės atsiradimą bei jos vystymąsi taip pat provokuoja ir maisto produktai, kurie turi aukštą glikeminį indeksą ar didelį kiekį blogųjų riebalų. Šiai kategorijai galima priskirti daugumą greitai paruošiamų patiekalų, iš baltų miltų ar bulvių pagamintus produktus, cukrų, saldžius gazuotus gėrimus“, – atkreipia dėmesį gydytoja G. Valančienė.

Esminė klaida – savarankiškas gydymasis pagal rekomendacijas ir reklamą

Šiandien, kai informacija taip lengvai prieinama, dauguma pacientų informacijos apie ligas ir jų gydymą ieško internete. Deja, ne tik ieško, bet ir gydosi, vadovaudamiesi tuo, ką perskaitė.

Pasak gydytojos G. Valančienės, savarankiškas aknės gydymas dažniausiai ne tik nepadeda pasiekti norimo rezultato, bet ir gali pabloginti esamą situaciją bei apsunkinti tolimesnį ligos gydymą.

„Pastebėjus ilgiau užsitęsusius ar pasikartojančius bėrimus, vertėtų pradėti ne nuo bandymo savarankiškai spręsti problemą, o nuo apsilankymo pas specialistą. Norint, kad aknės gydymas būtų efektyvus, svarbu įvertinti daugybę skirtingų veiksnių – esamą odos būklę, bėrimų tipą, ligą provokuojančias priežastis, paciento gyvenimo būdą bei kasdieninius odos priežiūros įpročius. Tik tuomet, kai turime visus šiuos atsakymus, galima sudaryti veiksmingą gydymo planą ir parinkti individualiai pacientui tinkamus vaistus bei priemones“, – sako G. Valančienė.

Gydytoja taip pat pataria ir aklai nepasikliauti socialiniuose tinkluose matoma aknei gydyti skirtų produktų reklama. Net jei nuomonės formuotojų pristatomi produktai ir yra efektyvūs, jie nebūtinai tinkami kiekvienam. Naudojant netinkamas priemones, padidėja rizika dar labiau sudirginti aknės pažeistą odą, ko pasėkoje gali atsirasti daugiau bėrimų, nemalonus niežėjimas bei paraudimas.

Apgaulingas saulės poveikis, kuris gydo, bet tuo pačiu ir provokuoja

Įdegęs kūnas atrodo gražiau ir sveikiau. Šį efektą tikrai yra pastebėję ir žmonės, turintys aknę. Taip yra todėl, kad būnant saulėje, spuogeliai ir žaizdelės greičiau užgyja, o įdegis sulygina odos spalvos toną ir maskuoja jos netobulumus. Tačiau pasak gydytojos, tai tik momentinis poveikis, kuris turi ir kitą, neigiamą pusę.

„Ilgai būnant saulėje, suaktyvėja riebalinių liaukų gamyba ir padidėja odos ragėjimas, dėl to poros dar labiau kemšasi ir susiformuoja daugiau spuogų. Taip pat saulė padidina ir odos pigmentacijos tikimybę. Jei pacientui paskirtas medikamentinis gydymas, UV spinduliai gali išprovokuoti ir sunkias alergines reakcijas. Todėl turint aknę, reikėtų riboti buvimo saulėje laiką ir visada, nepriklausomai nuo metų laiko, naudoti priemones su UV apsauga”, – akcentuoja gydytoja G. Valančienė.

Keli paprasti, bet labai naudingi patarimai kiekvienam, turinčiam aknę

Sergant akne ypač svarbi kasdieninė odos priežiūra, todėl pažeista oda turėtų būti kruopščiai nuvaloma bent du kartus per dieną – ryte ir vakare. Tam pakanka vos dviejų produktų su sąlyga, kad kiekvienas jų yra parinktas individualiai pacientui.

Odos prausiklis padės pašalinti nešvarumus ir riebalų perteklių, o kremas sureguliuos riebalinių liaukų veiklą ir sudarys nepalankią terpę veistis mikroorganizmams skatinantiems aknę. Po kiekvieno prausimo pažeista oda turėtų būti švelniai nuvaloma švariu, sausu rankšluosčiu. Jei nėra aktyvių pūlinių ir žaizdų, 1–2 kartus per savaitę papildomai galima naudoti ir aknei skirtą šveitiklį (pilingą), kuris pašalins negyvas ląsteles bei pagreitins odos regeneraciją.

Pasak gydytojos G. Valančienės, sergantys akne pacientai turėtų naudoti ne tik specialias kasdienės odos priežiūros priemones, bet ir tam pritaikytą dekoratyvinę kosmetiką, dėmesį skiriant maskavimo priemonėms. Makiažo pagrindai, bazės ir korektoriai, kurie yra sukurti aknę turintiems žmonėms, nedirgins odos ir nekimš porų, o savo funkciją atliks taip pat gerai, kaip ir įprasti maskuojantys produktai.

Sukūrė serumą, mažinantį odos netobulumus

Remdamasi ekobiologijos principais, „Bioderma” sukūrė „Sébium Serum” – pirmąjį ekobiologinį serumą, kuris mažina odos netobulumus ir užkerta kelią pirmiesiems senėjimo požymiams.

„Sébium Serum” užtikrina tinkamą į spuogus linkusios suaugusiųjų odos priežiūrą. Dėl kruopščiai atrinktų veikliųjų medžiagų poveikio, serumas sumažina spuogus, matomas ir išsiplėtusias poras, randelius po spuogų ir užkerta kelią jų atsiradimui dėl optimalios veikliųjų medžiagų koncentracijos: salicilo rūgštis šveičia odą, cukraus derivatas acetilgliukozaminas biologiškai skatina ląstelių atsinaujinimą iš vidaus. Sudėtyje esanti hialurono rūgštis intensyviai drėkina odos paviršių, tokiu būdu padeda sumažinti smulkias raukšleles ir matomas raukšles.

Serumą naudoti paprasta – paskirstykite kelis lašus serumo ant veido ir kaklo odos. Naudokite ryte ir/arba vakare po odos valymo „Sébium” higienos priemone.