Rizika užsikrėsti erkiniu encefalitu, nepriklausomai nuo amžiaus ar sveikatos būklės, gresia kiekvienam. Užsikrėtus organizmo reakcija į infekciją kiekvienu atveju yra individuali – žmonės gali patirti sąmonės, pusiausvyros, koordinacijos ir dalinius kalbos sutrikimus, nevalingą kūno dalies drebėjimą bei galvos nervų pažeidimus, o 1–2 proc. – miršta.

Net 26–40 proc. žmonių, persirgusių erkiniu encefalitu, nustatomi ilgalaikiai liekamieji reiškiniai, beveik 10 proc. iš jų susiduria su sunkiais, invalidumą lemiančiais ligos padariniais – paralyžiais, parezėmis, nevalingu kūno drebuliu, pusiausvyros, kalbos, jutimo, klausos, regos ar psichikos sutrikimais, priklausomai nuo to, kurią galvos smegenų dalį šis virusas pažeidžia.

Apie 20 proc. persirgusiųjų erkiniu encefalitu kenčia nuo vidutinio sunkumo liekamųjų reiškinių – atminties, dėmesio ar miego sutrikimų, dirglumo, emocinio nestabilumo bei dažno galvos skausmo, kurie neigiamai paveikia gyvenimo kokybę ir darbingumą.

Erkiniu encefalitu dažniau ir sudėtingiau serga vyresni asmenys, o liekamieji reiškiniai neretai pasireiškia persirgusiems vidutine ar sunkia (meningoencefalitine) ligos forma.

Skiepytis galima bet kuriuo metų laiku

Tiesioginio erkinio encefalito gydymo nėra, tačiau „Kardiolitos klinikų“ šeimos gydytojai primena, kad išvengti šios klastingos ligos ir jos sukeliamų komplikacijų padeda vakcinacija.

Nuo erkinio encefalito gali pasiskiepyti visi – net ir vaikai, sulaukę vos vienerių metų amžiaus. Šios vakcinos yra itin imunogeniškos ir geba sukelti reikiamą imuninį atsaką. 97 proc. pasiskiepusiųjų suaugusiųjų reikiamą apsauginių antikūnų kiekį įgyja jau po antros vakcinos dozės, o po trečiosios jis siekia net 98 proc. Vaikai nuo 6 iki 16 metų po antros vakcinos dozės gauna net 98,5 proc. antikūnų, o 1–6 metų grupės vaikai – 100 proc.

Lietuvoje erkinio encefalito atvejai registruojami nuo balandžio iki gruodžio, o sergamumas šia liga savo piką pasiekia rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais. Dėl šios priežasties rekomenduojama pasiskiepyti žiemos pabaigoje arba ankstyvą pavasarį, kol dar neprasidėjęs erkių aktyvumo sezonas ir tikimybė užsikrėsti yra mažiausia, tačiau svarbu prisiminti, kad netinkamo meto skiepytis nėra – apsisprendus vakcinuotis galima bet kuriuo metų laiku.

Kaip vyksta vakcinacija?

Tam, kad susidarytų ilgalaikis imunitetas, reikalingos trys vakcinos dozės. Skiepijimas gali vykti pagal dvi schemas: paprastoji – kai pirmosios dvi dozės yra gaunamos per 1–3 mėnesius, o trečioji – po 9–12 mėnesių. Pagreitintoji schema taikoma, kai erkių aktyvumo sezonas jau yra prasidėjęs – tokiais atvejais per dvi savaites yra gaunamos pirmosios dvi dozės, po kurių susiformuoja imunitetas, trunkantis 3 metus. Po šio laikotarpio yra reikalinga trečioji sustiprinamoji dozė.

Erkinio encefalito vakcina neturi sunkių šalutinių poveikių, dažniausiai pasireiškia tik dūrio vietos paraudimu arba lengvu galvos skausmu, tačiau jokių sunkumų grįžti į kasdienybės ritmą pasiskiepijęs pacientas nepatiria.

Norintieji pasirūpinti savo sveikata ir saugiu poilsiu gamtoje pasiskiepyti gali „Kardiolitos klinikose“ P. Baublio g. 2, Vilniuje, Savanorių pr. 423, Kaune, Taikos pr. 28A, Klaipėdoje, Tilžės g. 11A, Šiauliuose ir J. Basanavičiaus g. 54, Utenoje. Vakcinos kaina suaugusiesiems – 37 Eur, o vaikams arba atvykus skiepytis su 3 ir daugiau šeimos narių – 35 Eur.

Registracija tel. +370 620 33383