Kaip spręsti problemą? Patarimais dalinasi gydytoja dermatovenerologė Karolina Černauskienė.

Plaukai auga ciklais, taigi normalu, jei per dieną iškrenta 100-150 plaukų. Sezoninis plaukų slinkimas irgi yra įprastas reiškinys - rudenį ir pavasarį išslenka ramybės būsenoje buvę plaukai.
Jei pastebite, kad jų iškrenta žymiai daugiau nei įprastai, nereikėtų į šią problemą numoti ranka.

“Viena dažniausių plaukų slinkimo priežasčių yra telogeninis plaukų slinkimas” - pasakoja gydytoja dermatovenerologė Karolina Černauskienė. “Tai trauminio įvykio sukeltas plaukų slinkimas. Toks trauminis įvykis gali būti karščiavimas, liga ar operacija, patirtas didelis stresas, nėštumas, taip pat dieta ar nepilnavertė mityba. Paprastai plaukų slinkimas pasireiškia praėjus 1-3 mėnesiams po patirto streso. Persirgusiems Covid-19 liga plaukai ima slinkti dėl patirto streso ir karščiavimo.”

Paprastai toks plaukų slinkimas nėra pavojingas, o jį sustabdyti gali padėti tinkama mityba. “Norint sustabdyti plaukų slinkimą, būtina užtikrinti pilnavertę mitybą, kad plauko folikulas gautų jam reikalingų mikroelementų ir medžiagų. Pasirūpinkite, kad jūsų mityboje netrūktų antioksidantų ir vitaminų A, B6, D ir E, taip pat amino rūgščių. Jei sudėtinga jų gauti su maistu, verta pasvarstyti apie maisto papildų vartojimą” - pataria gydytoja. “Papildų sudėtyje reikėtų ieškoti keratino, biotino, cinko, vario, niacino - tai plaukams svarbūs elementai. Be to, labai svarbu kad organizmui netrūktų geležies - anemija taip pat gali būti plaukų slinkimo priežastis.”

Plaukams labai svarbus yra keratinas - baltymas, kuris sudaro didžiąją dalį plaukų struktūros. Keratino vartojimas gali padėti sustabdyti plaukų slinkimą ir paskatinti naujų plaukų augimą, sustiprinti plauko struktūrą. Renkantis maisto papildus, gydytoja pataria įdėmiai skaityti etiketes: svarbu, kad keratinas būtų biologiškai aktyvus, gerai įsisavinamas, o veiksmingumas įrodytas klinikiniais tyrimais. Pavyzdžiui, toks yra švedų gamintojo Harkontroll maisto papildas Boost, papildytas patentuota keratino forma Cynatine® HNS.

Jeigu per dieną išslenka daugiau nei 200 plaukų ar tiesiog pastebite, kad plaukų išslenka gerokai daugiau, nei įprastai, arba atsirado plaukų išretėjimas – būtina kreiptis į gydytoją dermatologą. Plaukų slinkimas gali būti ir pirmasis kitų ligų požymis, taigi vizito pas gydytoją neatidėliokite. “Gydytojas atliks tam tikrus tyrimus, padėsiančius nustatyti, ar plaukų slinkimas – sezoninis, ar postresinis, o gal tai lemia tam tikros ligos“, pasakoja gydytoja dermatovenerologė Karolina Černauskienė.