Kosmetikos ir maisto papildų parduotuvės „Newcrush“ atstovė, gydytoja dermatovenerologė, medicinos mokslų daktarė Jurgita Karčiauskienė, konsultuojanti vaikus ir suaugusiuosius, susidūrusius su odos, nagų, plaukų bei venerinėmis ligomis, paaiškina, kas yra nagų grybelis ir kodėl negalime į jį nekreipti dėmesio, o gydyti - būtina.

Ne visi žmonės žino kas yra nagų grybelis, ar galite trumpai paaiškinti?

Nagų grybelis yra infekcinė liga, kurią sukelia grybeliai. Dažniausiai nagus pažeidžia dermatofitai, kiek rečiau mieliniai ir pelėsiniai grybeliai. Turint nagų grybelį ant vieno nago, jis gali išplisti ir ant kitų, todėl svarbu greitai ir laiku sureaguoti.

Kaip žmogus, be pirminės gydytojo apžiūros, gali pats atpažinti grybelio simptomus?

Pirmieji nagų grybelio požymiai yra pakitusi nago spalva, dažniausiai, gelsva, didesnis nago trapumas, po nagu besikaupiančios raginės masės, trupanti arba nelygi nago plokštelė. Turint abejonių dėl grybelinės nagų infekcijos, reikėtų kuo anksčiau atvykti pas gydytoją dermatovenerologą, kuris nagus apžiūrės, o esant reikalui, atliks nagų grybelio mikrobiologinius tyrimus.

Turint nagų grybelį reikėtų apsilankyti pas gydytoją ar gydytis namuose pačiam?

Visuomet rekomenduotina apsilankyti pas specialistą. Tačiau, einant pas gydytoją konsultuotis dėl nagų grybelio, reikia žinoti kelis svarbius aspektus. Rekomenduojama nagų nekirpti kelias savaites, būtinai pašalinti nagų laką (gelinį arba paprastą), nenaudoti jokių papildomų priemonių, skirtų nagams. Laikantis šių rekomendacijų, gydytojas galės sėkmingai apžiūrėti pažeistą nagą ir paskirti tolesnį gydymą.

Daugelis mano, kad nagų grybelis yra tik asmens higienos stoka, ar tai tiesa?

Tikrai ne, nes nagų grybelį galime pasigauti visur! Jeigu žmogus turi nagų grybelį, tikrai nereiškia, kad tai nutiko dėl higienos trūkumo. Aplinkoje labai daug grybelių, tad tikrai nereiškia, kad užsikrėsti galime tik neprižiūrėtoje ar nešvarioje aplinkoje. Grybelį lengvai galime pasigauti net ir švariose viešose vietose: baseinuose, SPA centruose, sporto klubuose, pirtyse, ypač batų parduotuvėse, taip pat namuose, svečiuose ir panašiai. Tačiau, ar grybelis sukels nagų pažeidimą, labai priklauso ir nuo pačio žmogaus organizmo.

Kas dar, be užsikrėtimo, gali sukelti nagų grybelį?

Vadinamieji grybelinės nagų infekcijos rizikos veiksniai – amžius ir gretutinės ligos. Kalbant apie amžių, net iki 40 procentų nagų grybeliu sergančių pacientų yra vyresni nei 60 metų, todėl šio amžiaus asmenys yra didžiausioje rizikos grupėje. Taip pat įtakos užsikrėtimui grybeliu turi įvairios ligos: cukrinis diabetas, kojų venų ligos, kitos imuniteto ligos. Svarbu nepamiršti, kad nagų grybelį gali sukelti ir įvairios patirtos nagų traumos, pedikiūras, nagų odelių karpymas, gelinis nagų lakas ir minėtų viešų vietų lankymas. Itin svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kokią kasdien nešiojate avalynę ir kaip ją prižiūrite. Jeigu pėdos linkusios prakaituoti, rinkitės iš kokybiškų medžiagų pagamintus batus, kurie neleistų drėgmei laikytis - grybelis itin mėgsta ir aktyviai plinta drėgnoje, šiltoje terpėje.

Ar gali nagų grybelį sukelti gelinis nagų ilgalaikis lakavimas?

Gelinis lakavimas, kuris ant mūsų nagų išlieka keletą savaičių, nors ir yra itin patogi bei daugiau pasitikėjimo savimi suteikianti procedūra, tačiau ji traumuoja nagą. Jeigu nagas ir oda aplink jį yra visiškai sveika, galite atlikti šią procedūrą, bet svarbu atsiminti, kad, bet kuriuo atveju, tai nėra sveikiausia procedūra, ilgainiui ji gali sukelti žalingų padarinių. Iš 10 pacientų, kurie kreipiasi turėdami nagų problemų, 4 dažniausiai būna būtent po ilgai daromo gelinio lakavimosi.

Išvenk grybelio, kol dar jo nereikia gydyti

Nagų grybelio gydymas nėra paprastas. Tai sudėtingas ir itin ilgai trunkantis procesas, todėl visada yra lengviau šios infekcijos išvengti, nei ją gydyti.

Apsisaugoti nuo užsikrėtimo tikrai gali kiekvienas, todėl turite pasirūpinti, kad atsargiai elgiatės viešose vietose, rūpinatės savo sveikata, renkatės kokybišką avalynę ir darydamiesi manikiūrą ar pedikiūrą, itin atsakingai renkatės šias procedūras atliekantį specialistą. Tačiau, vienas iš efektyviausių būdų, norint išvengti nagų grybelio – OLIPROX nagų gelis.

Tai yra veiksmingas nagų priežiūros produktas vandens pagrindu, kuris veikia kaip efektyvi prevencinė priemonė. Jis padeda užkirsti kelią grybelinei infekcijai, o ją turint, padeda ją gydyti.

OLIPROX gelis suformuoja visiškai nematomą plėvelę ant nago plokštelės, kuri apsaugo nuo mikroorganizmų, pažeidžiančių nagus ir sukeliančių grybelinę infekciją. Šio gelio privalumas, jog prieš tepant, nago plokštelės nereikia dildyti ir galima naudoti net ant nagų, nulakuotų paprastu laku. O jeigu turite gelinį lakavimą ir norite OLIPROX gelį naudoti kaip prevencinę priemonę, prieš nagų grybelį, galite naudoti, tik gelį turite tepti aplink nagus arba lašinti po nagu. Priemonė akimirksniu įsigeria, ant nagų visiškai nesimato, todėl tinka naudoti ne tik moterims, bet ir vyrams.

OLIPROX nagų lakas yra veiksmingas, nes jo sudėtyje yra unikalūs ir aktyvūs ingredientai: klimbazolas, piroktono olaminas ir rozmarinų ekstraktas. Klimbazolas ir piroktono olaminas pasižymi unikaliu poveikiu mikroorganizmams, kurie pažeidžia sveikus nagus. Rozmarinų ekstraktas apsaugo nuo daugelio bakterijų, kurios yra mūsų aplinkoje. Šių aktyvių ingredientų kombinacija sunaikina mikroorganizmus jau esančius ant nago plokštelės ir tokiu būdu išvengiame nagų grybelio.

OLIPROX nagų gelį ir kitas grožio bei sveikatos priemones galite įsigyti www.newcrush.com