Dantų priežiūra – lyg žaidimas

Naujoviška dantų priežiūros priemonė – dantų valymo tabletės – tampa patraukliu būdu pabėgti nuo kasdienės monotonijos ir į dantų valymą pažvelgti šiek tiek žaismingiau. „Klientai dalinasi, jog su nekantrumu laukia vakaro, nes nuo šiol dantų valymasis – ne nuobodus mechaninis veiksmas, o šis tas naujo ir neatrasto", – apie dantų valymo tabletes išbandžiusiųjų atsiliepimus pasakoja Diana. Vis daugiau žmonių pasaulyje renkasi dantų valymo tabletes, nes tai patogesnis ir tvaresnis būdas valytis dantis.

Tokia, dozuota, kramtoma dantų pasta ypač palankiai sutikta keliautojų, aktyvų laisvalaikį mėgstančių žmonių, mat nebereikia su savimi turėti įprastos dantų pastos tūbelės, ne vienam lagaminui jau pridariusios žalos.

Keliaujant, kaip sako Diana, užtenka įsimesti kelioninę dėžutę su keletu dantų valymo tablečių – ir dantų priežiūra beveik pasirūpinta. Normuota vieno valymo dozė leidžia patogiai sekti, kiek dantų valymo ritualų dar galima atlikti su turimu kiekiu tablečių, visada aišku, kada prireiks papildymo. Priešingai nei su dantų pasta tūbelėse, kurios, vargiai žinosi, kurį vakarą pritrūksi.

Ieškojo alternatyvų tonoms plastiko

Jau daugiau nei penkiolika metų burnos higieniste dirbanti Diana Giršiūtė pasakoja, kad mintis sukurti tvaresnį produktą atsirado iš rūpesčio gamta ir ateitimi, kurioje gyvensime mes ir mūsų vaikai. Pasak statistikos, vien Jungtinėje Karalystėje kasmet sunaudojama 300 milijonų dantų pastų tūbelių. Pastarosios pakuotės dažniausiai gaminamos iš įvairių rūšių plastikų, o daugelio prekių ženklų tūbelėje dar yra ir metalinis sluoksnis, kurį nėra lengva atskirti perdirbimo tikslais.

Plastikas sąvartyne vidutiniškai suyra per 500 (ir daugiau) metų. O kur dar finansinis aspektas, kai dantų pastos tūbelę į šiukšlių dėžę metame neištuštinę jos 100 procentų.

Lietuvoje pakuočių atliekomis rūpinasi gamintojai importuotojai, kurie pagal teisės aktus ir yra atsakingi už pakuočių atliekų tvarkymą. Tačiau, jeigu gyventojai dantų pastos tūbeles rūšiuoja netinkamai, mesdami į mišrių atliekų konteinerius, tokios pakuotės perdirbti tampa netinkamos.

Mintimis apie šimtmečius sąvartynuose dūlančias plastiko atliekas gyvenusi D. Giršiūtė sako ieškojusi sprendimų, kaip dantų priežiūrą paversti tvaresne.

Nuo idėjos iki jos įgyvendinimo – dveji metai

Burnos higieniste dirbanti moteris sako paradoksalu, kad rinkoje esant tokiai gausybei burnos ertmės priežiūros priemonių, pas odontologus eilės netrumpėja ir dantų bei dantenų problemų, tokių kaip ėduonis, kraujuojančios dantenos, dantų akmenys – nemažėja. „Tai reiškia, kad priemonės naudojamos netinkamai", – aiškina Diana. Dvejus metus kartu su komanda intensyviai ieškojusi atsakymų, kokia priemonė galėtų padėti žmonėms tvarkytis su apnašomis, Diana, padedama mokslininkių komandos, sukūrė inovatyvias, gamtai draugiškas „Sibidė" dantų valymo tabletes, kuriose naudojami natūralios kilmės ingredientai, nėra jokių agresyvių cheminių medžiagų. Dantų valymo tabletes pakanka sukramtyti, kol ištirps burnoje, o šios lengvai putodamos jau nuveikia dalį darbo burnos ertmėje, kartu padedant ir įprastam dantų šepetėliui. „Lengvas putojimas padeda efektyviau pašalinti ant dantų susikaupusias apnašas", – aiškina inovatyvų produktą rinkai pristačiusi burnos higienistė.

Dantų valymo tabletės, pasak kūrėjos, efektyviai šalina dantų apnašas, apsaugo dantis ir dantenas bei užtikrina gaivų burnos kvapą. Šiuo metu prekyboje – dviejų rūšių tabletės: gaivaus mėtų skonio ir mėtų skonio dantų valymo tabletės su aktyvuota anglimi, kuri skirta palaikyti dantų baltumą. Internetinę parduotuvę jau papildė ir platesnis burnos priežiūros produktų asortimentas: iš greitai atsinaujinančių išteklių pagaminti bambukiniai dantų šepetėliai, bambuko pluošto tarpdančių siūlai, kelioninės dėžutės, liežuvio valikliai, o kad „Sibidė" dantų valymo tabletės būtų dar tvaresnis pasirinkimas, ateityje Diana planuoja pasiūlyti ir tablečių papildymą klientų jau turimiems stikliniams indeliams.