Plaukai ima slinkti pasikeitus natūraliam plauko augimo ciklui. Plaukų slinkimas gali suintensyvėti keičiantis metų laikams, laikantis dietos ar dėl sutrikusios mitybos, patiriant didelį stresą. Moterims neretai plaukai ima slinkti pasikeitus hormonams, pavyzdžiui, po gimdymo ar menopauzės metu. Plaukai gali imti slinkti ir dėl ligos – tuomet patariama kreiptis į gydytoją, kuris atliks tam tikrus tyrimus. Tyrimai taip pat padeda nustatyti, ar organizmui netrūksta vitaminų ir mineralų.

Plaukų slinkimo problemos sprendimo revoliucija – plaukų priežiūra iš išorės bei stiprinimas iš vidaus. Norint sustabdyti plaukų slinkimą bei sustiprinti silpnus ir lūžinėjančius plaukus, patariama problemą spręsti kompleksiškai: naudoti sinergiškai veikiančias išorines plaukų priemones bei maisto papildus plaukams.

Pirmiausia – plaukų stiprinimas iš vidaus

„Pastebėjus, kad plaukų iškrenta daugiau nei įprastai, pirmiausia siūlau atkreipti dėmesį į mitybą – ar pakankamai gaunate reikalingų vitaminų su maistu? Pavasarį, po žiemos, ne vienas pajunta vitaminų stygių: organizmui trūksta C ir D vitaminų, tačiau gali trūkti ir kitų medžiagų: A, E, B grupės vitaminų, geležies. Lūžinėjantys nagai ir slenkantys plaukai gali rodyti A ir E vitaminų trūkumą“, – teigia gydytoja R.Kliunkienė.

Plaukų grožis prasideda nuo šaknų, tad itin svarbu užtikrinti visavertę mitybą, kad plauko folikulas gautų jam reikalingų mikroelementų ir medžiagų. Jei tai padaryti sudėtinga, verta pasvarstyti apie maisto papildų vartojimą. „Papildų sudėtyje ieškokite plaukams svarbių elementų: keratino, biotino, cinko, vario“, – pataria dermatologė. Keratinas yra pagrindinė sudedamoji plaukų ir nagų dalis, todėl kokybiški keratino papildai gali padėti stiprinti plaukus ir nagus. Renkantis maisto papildus, svarbu atkreipti dėmesį į jų sudėtį, tai yra sudėtyje esantis keratinas turėtų būti biologiškai aktyvus, gerai įsisavinamas. Pavyzdžiui, toks yra švedų gamintojo „Hårkontroll“ maisto papildas „Boost“, papildytas patentuota „Cynatine HNS“ keratino forma.

Išorinė pagalba plaukams

Žinoma, plaukų stiprinimas iš vidaus – dar ne viskas. Ne mažiau svarbi ir išorinė plaukų priežiūros rutina bei tinkama galvos odos priežiūra. Gerai parinktas šampūnas ne tik stiprina ir drėkina plaukus, bet ir prisideda prie galvos odos būklės gerinimo. Hårkontroll šampūno sudėtyje esančios veikliosios medžiagos – ksilitolis, pantenolis (vitaminas B5), alantoinas ne tik drėkina, minkština plaukus ir suteikia jiems blizgesio bet ir ramina sudirgusią galvos odą, ją drėkina bei atkuria mikrobiotos pusiausvyrą.

Plaukų augimo skatinimui rekomenduojama naudoti ir intensyvesnio poveikio išorines priemones – į galvos odą įtrintas serumas prisidės prie folikulų stimuliacijos. Taip veikia ir Hårkontroll plaukų augimą skatinantis serumas su kliniškai patvirtintais augaliniais kompleksais, redensiliu ir aminorūgštimis, kurie skatina plaukų augimą, padeda plaukams sustiprėti ir užtikrina galvos odos bei plaukų drėkinimą.

Galiausiai, reikėtų nepamiršti plaukus palepinti ir giliai drėkinančia kauke. Švedų gamintojo Hårkontroll intensyvaus poveikio drėkinanti plaukų kaukė yra praturtinta argano, ricinos ir sviestmedžio aliejais bei fitantrioliu, pantenoliu ir alantoinu. Kruopščiai atrinktos veikliosios medžiagos suteiks plaukams švelnumo ir spindesio, minkštins plauko išorinį sluoksnį bei apsaugos nuo galiukų išsišakojimo.

Kantrybė ir nuoseklumas – raktas į sveikus ir stiprius plaukus

Norint sustiprinti plaukus, kaip ir visur, reikia nuoseklumo. „Plauko struktūra nepasikeis per naktį, tad turėkite kantrybės ir nuosekliai laikykitės programos. Maisto papildų vartojimo kursas įprastai yra trys mėnesiai, kartu nereikėtų pamiršti plaukų priežiūros. Jei naudojate plaukų augimą skatinantį serumą, taip pat svarbu naudoti jį tris mėnesius. Per tiek laiko pastebėsite pokyčius. Rinkitės galvos odą tausojantį šampūną, plaukų kaukę, dažnai šukuokite plaukus – masažas taip pat skatina mikrocirkuliaciją“, – pataria gydytoja dermatologė trichologė R.Kliunkienė.

Gydytoja sako, kad suintensyvėjusį plaukų slinkimą galima suvaldyti ir greičiau: paprastai pacientai, pradėję vartoti maisto papildus, gana greitai pastebi, kad plaukų slinkimas sustojo.

O ką daryti, jei visgi nepavyksta suvaldyti plaukų slinkimo? „Jeigu per dieną išslenka daugiau nei 200 plaukų arba atsirado plaukų išretėjimas, būtina kreiptis į gydytoją dermatologą-trichologą. Gydytojas atliks tam tikrus tyrimus, padėsiančius nustatyti, ar plaukų slinkimas – sezoninis, ar tam tikros ligos požymis“, – sako gydytoja R.Kliunkienė.

Hårkontroll produktus įsigykite internetu www.harkontroll.lt