Ligos atsinaujinimas – netinkamo gydymo pasekmė

Išsiplėtusios venos atrodo išties nepatraukliai, tad pasikonsultuoti su specialistais dažną paskatina būtent estetiniai sumetimai. Vis tik varikozines kojų venas gydyti būtina ne tik vardan grožio. Negydoma liga savaime nepraeina, o progresuodama ilgainiui gali sukelti ne tik diskomfortą, bet ir gerokai rimtesnes problemas – dėl išsiplėtusio venų tinklo kojų odos būklė pakinta ir varikozės pažeistose venose didėja trombozės pavojus.

Kaip pastebi ilgametę darbo patirtį turintis „Baltijos ir Amerikos“ klinikos kraujagyslių chirurgas flebologas Arūnas Grinkevičius, su venų varikoze susiduria maždaug 40 proc. moterų ir 20 proc. vyrų, tačiau didžiausią susirūpinimą kelia gerokai dažnesni nei turėtų būti ligos atsinaujinimo atvejai. Tai, anot specialisto, netinkamai parinkto ir atlikto gydymo pasekmė.

„Lietuvoje vis dar laikomasi požiūrio, esą venų varikozės gydymas – estetinio pobūdžio procedūra. Toks požiūris lemia tai, kad visų pirma liga yra užleidžiama, antra – gydymui parenkami ne patys moderniausi ir efektyviausi metodai, o operacijos neretai atliekamos neprofesionaliai“, – sako A. Grinkevičius.

Auksinis standartas – lazerinės operacijos

Susidūrus su venų varikoze, svarbiausiu klausimu tampa gydymo metodo parinkimas. Jų šiais laikais yra labai įvairių, tačiau pilnai ligą išgydyti galima tik intervencijos būdu, panaikinant ydingą kraujotaką kojose, pašalinant pakitusias venas. Šiai dienai „auksiniu standartu“ laikomas lazerinis gydymas žiediniu lazeriu.

„Gydant lazeriu, vena yra uždaroma iš vidaus, taip nesukeliant aplinkinių audinių traumų, neatliekant pjūvių ir išvengiant pooperacinio skausmo. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad kalbame būtent apie žiedinį lazerį, mat senos kartos tulpiniai lazeriai turi ribotas galimybes ir gali būti taikomi ne visiems pacientams. Parinkus tinkamą gydymą ir naudojant naujausios kartos lazerius, ligos atsinaujinimo tikimybė sumažinama iki minimumo“, – paaiškina „Baltijos ir Amerikos klinikos“ kraujagyslių chirurgas.

Dvigubo žiedo lazerinė technologija leidžia gydyti ne tik labai saugiai, bet ir tausojant audinius. Žiedinis spindulys, eidamas venos spindžiu, paskirsto energiją tolygiai, nepradegina venos sienelės, nekenkia aplink veną esantiems audiniams – limfagyslėms, nervams. Toks spindulys leidžia sergančią veną uždaryti kuo tiksliau, kad liga ateityje neturėtų galimybių atsinaujinti. Dauguma pacientų į įprastą gyvenimo ritmą be jokio diskomforto sugrįžta jau kitą dieną po gydymo.

Vasara – tinkamiausias laikas konsultacijai

Ne visi venų varikozės simptomus pastebėję žmonės suskumba kreiptis į specialistą. Vieni neįvertina galimų progresuojančios ligos pasekmių, kiti atidėlioja vizitą nenorėdami išgirsti blogų žinių, baimindamiesi gresiančios operacijos.

Kraujagyslių chirurgas A. Grinkevičius nuramina: operacijos atliekamos tikrai ne visais atvejais, o pasikonsultuoti su specialistu verta visada, ypatingai jei šeimoje turite asmenų, kurie su venų varikoze jau yra susidūrę, mat ši liga – genetiškai paveldima.

„Dvigubo skenavimo ultragarsinis ištyrimas yra labai informatyvus ir visiškai neskausmingas. Jis duoda šimtaprocentinę informaciją apie kojų būklę ir netgi leidžia prognozuoti, kuria linkme liga pasisuks. Vizualiai mes matome tik pirmuosius venų varikozės simptomus, tačiau jie ne visuomet yra ženklas, kad reikalingas gydymas. Pasitaiko ir priešingų atvejų, kuomet išoriškai ligos simptomai nepastebimi, o liga progresuoja. Tik išsamus dvigubo skenavimo ultragarsinis ištyrimas gali parodyti, kiek realiai kraujotaka yra pasikeitusi“, – sako „Baltijos ir Amerikos klinikos“ kraujagyslių chirurgas A. Grinkevičius, ragindamas vizito pas specialistus neatidėlioti.