Rudeninis plaukų slinkimas labiausiai siejamas su aplinkos (temperatūros, UV spindulių, dažnesnių infekcijų) ir vidiniais (streso, hormonų svyravimo, netinkamos ir pasikeitusios mitybos, sumažėjusio vitaminų ir mineralų kiekio) pokyčiais. Moksliškai įrodyta ir COVID-19 infekcijos įtaka plaukų slinkimui, kuri labiausiai paūmėja rudenį.

Kiek plaukų yra normalu netekti?

Plaukai auga ciklais (anageno-augimo, katageno-pereinamoji, telogeno-ramybės), taigi vyksta normali plaukų kaita, per dieną gali iškristi apie 100-150 plaukų. Jei pastebite, kad jų iškrenta žymiai daugiau nei įprastai, nereikėtų į šią problemą numoti ranka. "Viena dažniausių plaukų slinkimo priežasčių yra telogeninis plaukų slinkimas" - pasakoja gydytoja dermatologė Ieva Turskė. "Tai reakcinis plaukų slinkimas, kuomet ramybės fazėje esantys plaukai pradeda intensyviai slinkti. Tai įtakoti gali įvairios priežastys, pavyzdžiui: karščiavimas, kitos ligos (dažniausiai skydliaukės funkcijos sutrikimas, anemija ar infekcinės, virusinės ligos), operacijos, patirtas didelis stresas, nėštumas, taip pat dieta ar nepilnavertė mityba. Paprastai toks plaukų slinkimas pasireiškia praėjus 1-3 mėnesiams po įvykusio priežastinio veiksnio ir tęsiasi apie 3-9 mėnesius. Palaipsniui plaukų retėjimas mažėja. Tačiau nereaguojant ir nestabdant priežasčių, dažnu atveju išslenka labai didelis kiekis plaukų, o jiems atsistatyti ir ataugti reikia ne vienų metų"

Ar įmanoma išvengti sezoninio plaukų slinkimo?

Nors sezoninio plaukų slinkimo išvengti neįmanoma, jį galime kontroliuoti aprūpindami organizmą naudingomis medžiagomis. "Norint pristabdyti plaukų slinkimą, būtina užtikrinti pilnavertę mitybą, kad plauko folikulas gautų jam reikalingų mikroelementų ir medžiagų. Pasirūpinkite, kad jūsų mityboje netrūktų antioksidantų ir vitaminų A, B6, D ir E, taip pat amino rūgščių. Jei sudėtinga jų gauti su maistu, verta pasvarstyti apie maisto papildų vartojimą" - pataria gydytoja. "Pilnaverčių papildų sudėtyje galima rasti keratino, biotino, cinko, vario, niacino - tai plaukams svarbūs elementai. Be to, labai svarbu kad organizmui netrūktų geležies - anemija viena pagrindinių plaukų slinkimo priežasčių"

Plaukams labai svarbus yra keratinas - baltymas, kuris sudaro didžiąją dalį plaukų struktūros. Keratino vartojimas gali padėti sustabdyti plaukų slinkimą ir paskatinti naujų plaukų augimą. Renkantis maisto papildus, gydytoja pataria įdėmiai skaityti etiketes: svarbu, kad keratinas būtų biologiškai aktyvus, gerai įsisavinamas, o veiksmingumas įrodytas klinikiniais tyrimais. Pavyzdžiui, toks yra švedų gamintojo Harkontroll maisto papildas Boost, papildytas patentuota keratino forma Cynatine® HNS, kurio sudėtyje yra 100% tirpių keratino peptidų su dideliu kiekiu aminorūgšties cisteino, praturtinto siera. Jo poveikį sustiprina sudėtyje esantys B grupės vitaminai, biotinas, cinkas ir varis.

Ar maisto papildai veiksmingi? Kaip greitai galima tikėtis rezultato?

Tyrimų metu nustatyta, kad vartojant maisto papildus ištraukiamų plaukų kiekis sumažėja 3 kartus, prailgėja plaukų augimo ir atitolinama plaukų iškritimo fazės, lyginant su placebo. Be to, plaukai tapo glotnesni, labiau žvilgantys bei atsparesni išorės veiksniams, juose atsirado daugiau drėgmės. Geram efektui pasiekti papildą reikia vartoti bent 3 mėnesius.

Kada reikėtų kreiptis į gydytoją?

Jei plaukų slinkimas yra itin gausus, skalpo odoje atsiranda nuplikimo židinių, bėrimų, reikėtų kreiptis į gydytoją dermatologą dėl detalesnio ištyrimo.