Nerimastingo žmogaus savivertė yra sutrikusi

Žmogaus savivertė gali paveikti labai daug gyvenimo sričių – tai, kaip jūs jaučiatės visuomenėje, kaip bendraujate su savimi ir savo aplinka, kaip lengvai priimate pokyčius ar sunkumus.

„Bendrai yra laikoma, kad savivertė gali būti sveika arba sutrikusi. Sveiką savivertę turintis žmogus džiaugiasi savo pasiekimas, nebijo daryti klaidų, supranta ir atpažįsta savo asmenines ribas ir poreikius bei geba juos patenkinti, leidžia sau jausti, nebijo prisiimti atsakomybės už savo veiksmus ar žodžius“, – aiškina psichoterapeutė Monika Savičė.

Anot jos, sutrikusią savivertę turinčio žmogaus elgesys yra visai kitoks: toks žmogus yra nerimastingas, vertinantis save pagal lengvai kintančius ir nepastovius kriterijus, tokius kaip darbo pasiekimai, materialinė gerovė, grožis ar statusas visuomenėje.

Tokie žmonės vengia naujų situacijų, bijo suklysti, lengvai pasiduoda kitų daromai įtakai, dažniausiai kaltina kitus dėl savo nesėkmių, stengiasi būti tobulais, o ne savimi, lengvai nusivilia žmonėmis ir gyvenimu.

Lyginimasis su kitais dar labiau skatina užsidaryti

Anot psichoterapeutės M. Savičės, žmogaus savivertė formuojasi nuo pat kūdikystės ir didžiausią įtaką jai turi santykis su tėvais, bet labai svarbus faktorius yra ir žmogų supanti aplinka.

„Pavyzdžiui, paauglystėje prasidėjusi aknė daro labai didelę įtaką tam, kaip vaikas mato save ir tam kaip jį mato kiti. Mokykloje patiriamos patyčios, nuolatinis lyginimasis su kitais, instagramo žvaigždėmis ar žurnalų viršelių herojais, kurie beveik visi – su tobulai lygia oda, sudaro įspūdį, kad tas paauglys ne toks, kaip visi, prastesnis, negražus, nevykėlis.

Aknės varginanam žmogui gali atrodyti, kad jį kažkas baudžia, o nuolatinis šių minčių kartojimas ir aknės asocijavimas su tokiomis neigiamomis patirtimis daro labai neigiamą įtaką žmogaus pasiekimams ir pasitikėjimui savimi“, – aknės ir savivertės ryšį narsto psichoterapeutė.

Pasak M. Savičės, prie neigiamos aknės įtakos savivertei prisideda ir netaktiški aplinkinių komentarai, nebūtinai visada norintys įžeisti, bet visada neprašyti ir nereikalingi.

„Svarbu pabrėžti, kad tai yra ne tik nemandagu, bet ir labai žaloja kito žmogaus psichologinę būseną, kai nežinodami istorijos bandote kitą asmenį mokyti, kaip jam reiktų gyventi ar rūpintis savo sveikata“, – akcentuoja specialistė.

Kaip galima padėti sumažinti neigiamą aknės įtaką psichologinei gerovei?

M. Savičė pateikia keletą praktinių patarimų, kurie gali padėti pagerinti savijautą dėl aknės:

  • Jeigu jaučiate didelį nerimą, apatiją, interesų rato susiaurėjimą, prasideda nemiga, apetito sutrikimai, didelis nenuvaldomas nuovargis ar kiti depresijos simptomai, kreipkitės į psichikos sveikatos specialistą. Gavus tinkamą emocinį palaikymą ir gydymą, galite išvengti sunkesnių psichikos sveikatos sutrikimų. Kreiptis pagalbos ne gėda, tai stiprybės ženklas;
  • Tenkinkite savo poreikius, skirkite laiko atpažinti, kaip jaučiatės ir ko jums šiuo metu reikia. Rūpestis savimi gali atrodyti įvairiai – nuo mėgstamo patiekalo pasigaminimo, gero filmo pažiūrėjimo iki aktyvaus sporto ar meditacijų. Jūsų kūnui ir protui reikia skirti laiko, jei norite, kad jie optimaliai atliktų savo funkciją;
  • Ieškokite palaikymo tarp savo artimųjų. Pokalbis su draugu arba šeimos nariu, kuriuo pasitikite, padės pasijusti reikalingais ir mylimais, kas labai teigiamai veikia jūsų psichikos sveikatą. Išsikalbėjus bei supratus, kad ne jūs vieni turite tokių emocinių išgyvenimų, dažnai labai palengvina emocinę būseną;
  • Savivertės sutrikimui susiformuoti prireikia daug laiko, taigi ir jos atstatymui to laiko reikia skirti. Svarbu nepamiršti, kad norint patikėti, jog iš tiesų esame verti viso, kas geriausia, o ne to, ką dažnai sau kartojame, reikia nuolat sau priminti savo stiprybes. Pavyzdžiui, susirašyti sąrašą savo gabumų ir talentų, taip atkreipiant dėmesį, kad jų gerokai daugiau nei trūkumų. Arba praktikuoti savirefleksijos žurnalo rašymą, save pagiriant už kiekvieną veiksmą, kurį atliekate gerai. Pakreipkite savo selektyvų dėmesį nuo trūkumų link savo privalumų.
Psichoterapeutė Monika Savičė

Kaip galite padėti artimajam, turinčiam aknę?

Padėti sau – viena darbo dalis. Tačiau pagerinti aknę turinčiojo psichologinę gerovę gali ir artimieji. Psichoterapeutė M. Savičė dalijasi įžvalgomis, koks artimųjų, bičiulių elgesys padėtų sutrikusios savivertės asmeniui, o ne jį verstų gūžtis dar labiau. Taigi:

  • Nedalinkite patarimų, kaip, jūsų nuomone, tas žmogus turėtų elgtis su savo oda, o išklausykite, kaip jis jaučiasi, kokios jam kyla mintys ir pasiteiraudami, kaip jam galite padėti;
  • Kurdami artimą ryšį su jums rūpinčiu žmogumi, jūs jau savaime gerinsite jo emocinę sveikatą. Todėl sugalvokite smagių veiklų drauge, užsiimkite bendru hobiu, išbandykite naujus dalykus. Šios patirtys ne tik jus suartins, bet ir padės artimajam jaustis saugiau, suteiks daugiau pasitikėjimo savimi;
  • Domėkitės apie aknę, kaip ligą ir stenkitės suprasti, kokius sunkumus patiria jūsų artimasis. Kuo daugiau tikslios, moksliškai pagrįstos informacijos jūs žinosite, tuo lengviau bus komunikuoti ir diskutuoti, kai paklaus jūsų patarimo;
  • Būkite supratingi ir empatiški. Saugios erdvės išsikalbėti ir išbūti neigiamas emocijas sukūrimas yra labai veiksminga priemonė psichikos sveikatos gerinimui.


O visų svarbiausia – nepamirškite, kad būdami draugiški, malonūs ir taktiški, galite labai pagerinti kito žmogaus dieną ir savijautą. Gerumas – nekainuoja.

Prausiamasis balzamas gali odai suteikti komforto

„Sébium Hydra Cleanser“ – pirmasis „Bioderma“ ekobiologinis prausiamasis balzamas, atkuriantis prarastą odos komfortą dėl odą ypač sausinančio medikamentinio aknės gydymo.

Specialiai švelniam veido odos prausimui sukurta priemonė tausoja dėl procedūrų ir/ar taikomo medikamentinio gydymo nusilpusią ir itin išsausėjusią, į spuogus linkusią odą.

„Sébium Hydra Cleanser“ raminamasis balzamas yra sudarytas iš 93% biomimetinių ingredientų, kurie yra panašūs į odoje esančias medžiagas, įskaitant taukmedžio aliejų, turintį maitinamųjų savybių. Priemonė išbandyta prižiūrint dermatologui ir oftalmologui. Naudojant balzamą, oda nuraminama, užtikrinamas 24 val. odos drėkinimas ir sugrąžinamas prarastas ilgalaikis komfortas.

Priemonę naudoti paprasta: padenkite prausikliu drėgną veido odą, masažuokite švelniais sukamaisiais judesiais bei kruopščiai nuplaukite vandeniu. Prausiklis taip pat gali būti naudojamas makiažui pašalinti. Po balzamo efektui sustiprinti vertėtų naudoti „Sébium Hydra“ intensyviai drėkinantį kremą.