Dėl kokių priežasčių atsiranda kosulys?

Skaičiuojama, kad epizodiškai kosėja net apie 40-50 procentų žmonių. Dažniau kosulys „aplanko“ vaikus. Kiti duomenys rodo, kad nuolat kosėti gali net kas dešimtas žmogus. Tai reiškia, kad apie 10 proc. gyventojų kamuoja lėtinis kosulys, o kai kuriais duomeninis šis skaičius siekia net apie 40 proc. populiacijos. Be abejonės, nuolatinis kosulys gali labai trikdyti kasdienybę – trinka ne tik miegas, bet ir normalus darbingumas, sunkėja kvėpavimas, didėja įvairių komplikacijų tikimybė. Dėl lėtinio kosulio gali pradėti kamuoti nuovargis, galvos ir krūtinės skausmai, o retesniais atvejais patiriama ir šonkaulių traumų. Taigi dėl kokių dažniausių priežasčių atsiranda kosulys?

  • Dėl įvairių kvėpavimo takų ligų, tokių kaip virusiniai ar bakteriniai susirgimai;
  • Dėl svetimkūnio patekimo į kvėpavimo takus;
  • Dėl įkvėptų smulkių dalelių, dulkių, erzinančių dujų ir kt.;
  • Dėl kvėpavimo takuose besikaupiančių gleivių, kurios pašalinamos būtent kosulio metu;
  • Dėl kitų ligų, pavyzdžiui, tuberkuliozės ar plaučių vėžio, obstrukcinės plaučių ligos ar astmos, krūtinplėvės uždegimo, gastroezofaginio refliukso ligos ir kt.;
  • Dėl psichogeninių priežasčių, kai kosčiojimas yra tarsi nervinis tikas. Tokiu atveju kosėjama tik būnant budriam, o miego metu psichogeninės kilmės kosulys nepasireiškia.
Kosulys


Kokios natūralios priemonės galėtų padėti kovoti su kosuliu?

Kosulio diagnostikoje ir gydyme labai svarbu atrasti pagrindinę kosulio priežastį ir gydyti būtent ją. Kai kuriais atvejais gali būti naudingos natūralios kosulio gydymo priemonės:

  • Medus – bičių surinktas natūralus produktas jau nuo seno vartojamas kosulio lengvinimui, gerklės skausmo mažinimui. Galima suvalgyti šaukštelį medaus arba juo pagardinti šiltą gėrimą (jokiais būdais ne karštą). Liaudies medicinoje medus, propolis ir kiti bičių produktai vartojami ne tik kosulio gydymui, bet ir peršalimo ligų profilaktikai;
  • Vaistažolių arbatos – vaistinėse galima įsigyti ir pavienių vaistinių augalinių žaliavų, ir specialiai sauso bei drėgno kosulio gydymui sukomponuotų mišinių. Viena populiariausių vaistažolių yra čiobrelis. Jame gausu įvairių eterinių aliejų, teigiamai veikiančių kvėpavimo takus. Du šaukšteliai čiobrelių žolės užplikoma vandeniu, palaikoma 10-15 minučių uždengus, nukošiama ir geriama bent kelis kartus per dieną. Taip pat gali praversti ramunėlės, saldymedis, imbieras, šaltalankiai, liepžiedžiai, aviečių lapai. Tarkime, jei kosulys sausas, gali būti naudingos būtent islandinės kerpenos, paprastojo saldymedžio šaknys, o kamuojant drėgnam kosuliui pravers čiobrelių ar raudonėlių žolė, pušų pumpurai ir kt.
  • Gausesnis skysčių vartojimas – atrodo visai paprasta, ar ne? Tačiau daugelis iš mūsų skysčių jau ir taip vartoja per mažai, o juk ligos metu skysčių poreikis tik padidėja. Papildomas skysčių vartojimas padeda sausam kosuliui greičiau tapti drėgnu, o drėgno (šlapio) kosulio atveju jie veiksmingai skystina gleives ir padeda lengviau atsikosėti. Tinkamas vanduo, šilti skysčiai, žolelių arbatos. Saldžių ir gazuotų gėrimų geriau vengti, nes jie gali papildomai dirginti ir virškinimo sistemą, ir kvėpavimo takus.
  • Gali būti naudingos inhaliacijos su druskų tirpalu ir keliais lašais eterinio eukaliptų aliejaus. Tokios inhaliacijos tinkamos suaugusiesiems, o dėl vaikams atliekamų inhaliacijų būtina pasitarti su gydytoju.
  • Karštas dušas gali būti labai naudingas sergant sinusitu ar nazofaringitu, kai pacientą kamuoja tirštų gleivių sukeliamas kosulys ir tiršto sekreto susikaupimo sukeliamas galvos skausmas. Karšto dušo garai gali padėti suskystinti gleives, todėl jos lengviau pasišalina, atlaisvinami kvėpavimo takai. Tokiu būdu palengvėja ir kvėpavimas, ir sumažėja kosulio intensyvumas.
  • Imbieras, medus ir citrina – dar vienas puikus derinys. Imbiero šaknies gabaliukus reikėtų pavirti vandenyje apie 15-20 minučių ir šį skystį pagardinti citrina bei medumi. Jei mišinys per aštrus, ji galima praskiesti vandeniu. Tai puikus ir nuo seno vartojamas gėrimas, padedantis kovoti su peršalimo ligomis susijusiu kosuliu.
  • Krūtinę ir nugarą prieš naktį galima įtrinti specialiais tepalais, skirtais kosulio gydymui. Dažniausiai juose yra mentolio, pušų eterinio aliejaus, kitų veikliųjų ir šildomąjį efektą turinčių medžiagų. Taip pat tinkamos švelniai pašildytos vyšnių kauliukų pagalvėlės. Tokias priemones vaikams galima taikyti tik pasitarus su vaikelio gydytoju.

Ką daryti, jei drėgno kosulio gydymui natūralių priemonių nepakanka?

Viena populiariausių vaistinių medžiagų, skirtų drėgnam kosuliui gydyti, yra ambroksolio hidrochloridas. Šios veikliosios medžiagos savo sudėtyje turi Flavamed 60 mg šnypščiosios tabletės. Šis vaistas skirtas kosulio metu susidarančių gleivių skystinimui sergant ūminėmis arba lėtinėmis bronchų ir plaučių ligomis. Flavamed šnypščiosios tabletės skirtos suaugusiesiems ir vyresniems kaip 12 metų paaugliams. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Užsakymo nr.: PT_88545275