„Norint išvengti pigmentinių dėmių ar siekiant sumažinti jau esamas, dažniausiai daromos dvi klaidos: nesilaikoma gydytojo sudaryto nuoseklaus odos priežiūros plano ir nepakankamai saugoma odą nuo kenksmingų saulės spindulių", – sako gydytoja dermatovenerologė Rita Buivydaitė–Dailidėnė, su kuria kalbamės ne tik apie pigmentinių dėmių atsiradimo priežastis, bet ir veiksmingas priemones, padedančias spręsti šią problemą.

Svarbiausia užduotis – saugoti odą nuo saulės

Ant odos atsiradusios tamsesnio atspalvio dėmės – tai hiperpigmentacija, kuri vystosi dėl padidėjusios odai atspalvį suteikiančio pigmento melanino sintezės.

„Įprastai pigmentinės dėmės atsiranda dėl ultravioletinių spindulių poveikio ir odos uždegiminių procesų, skatinančių melanino gamybą. Galima išskirti tris pagrindinius hiperpigmentacijos tipus – tai melazma, použdegiminė pigmentacija ir saulės šlakai. Visų šių sutrikimų simptomai bei priežastys yra skirtingi", – sako gydytoja dermatovenerologė ir išsamiai pasakoja apie kiekvieną iš jų.

Šiuo metu itin dažnai pasitaikanti odos problema – použdegiminė pigmentacija. Ji išsivysto kaip atsakas į odos pažeidimą ar įvairius uždegiminius procesus. Įtakos použdegiminei pigmentacijai neretai turi vis labiau populiarėjančių lazerinių ir įvairių kosmetologinių procedūrų taikymas.

Melazma kitaip dar vadinama „nėštumo kauke". Tai – neretai pasitaikantis, įgytas pigmentacijos sutrikimas, kuris pasireiškia veido srityje: ant skruostų, kaktos, virš lūpų, ant smakro. Šis pigmentacijos tipas pasižymi lėtine, besikartojančia eiga ir sukelia didelį diskomfortą.

Saulės šlakai labiausiai būdingi vyresnio amžiaus žmonėms, tačiau gali pasireikšti ir jauniems žmonėms, ypatingai mėgstantiems lankytis soliariumuose ar patyrusiems stiprų nudegimą saulėje.

Šis sutrikimas pasireiškia smulkiomis, rudomis, įvairaus dydžio dėmėmis, kurios dažnai išsiskiria netaisyklingų formų kraštais.

„Pigmentiniai odos sutrikimai pasižymi lėtine eiga ir yra linkę kartotis, todėl kovojant su šia nepageidaujama odos būkle prireiks kantrybės, nuoseklumo ir užsispyrimo. O vienas svarbiausių dalykų – nepamiršti visus metus naudoti apsaugines odos priemones nuo saulės", – sako specialistė.

Veikliosios medžiagos, kurios gali padėti

Norintiems greito efekto kovoje su pigmentinėmis dėmėmis, gydytoja primena: maksimalūs rezultatai pasiekiami tik sujungus gydytojo rekomenduojamą gydymą su nuoseklia odos priežiūra namuose.

„Pasikonsultuoti su specialistu visuomet verta, nes tik specialistas gali nustatyti tikslią diagnozę ir atsižvelgdamas į tai parinkti geriausią odos priežiūros planą. Svarbu ir tinkamai parinkti kosmetikos priemones, atkreipti dėmesį į jų sudėtį: pigmentines dėmes prislopinti gali antioksidantai, šveičiamosios medžiagos, tiesiogiai pigmentą slopinančios medžiagos", – pataria gydytoja dermatovenerologė R. Buivydaitė–Dailidėnė.

Kalbėdama apie kokybiškas ir veiksmingas priemones kovoje su pigmentinėmis dėmėmis, gydytoja išskiria „Rilastil" prekės ženklo „D-CLAR" linijos odos priežiūros produktus. Šios linijos kasdienėse veido priežiūros priemonėse galima rasti odai naudingas veikliąsias medžiagas – tripeptidus, niacinamidą, migdolų rūgštį, aukštos technologijos vitaminą C, hidroksiresveretrolį, vitaminą E, AHA rūgščių kompleksą bei 4-butilrezorcinolį.

„Vienas žinomiausių antioksidantų, gebančių mažinti oksidacinį UV spindulių ląstelėse sukeltą stresą – tai vitaminas C. Ši dažnai kosmetikos priemonėse naudojama medžiaga neutralizuoja laisvuosius radikalus, apsaugo ląsteles, stabdo tolimesnį pigmento formavimąsi bei skatina kolageno sintezę. Kiti dažnai naudojami antioksidantai – vitaminas E, hidroksiresveretrolis", – sako medikė.

Renkantis priemones, padedančias sumažinti pigmentines dėmes, labai svarbu ir šveičiamosios medžiagos. Verta rinktis migdolų, silicio rūgšties, AHA rūgščių kompleksus. Labai vertingi ir pigmentaciją tiesiogiai mažinantys ingredientai – niacinamidas ir butilrezorcinolis. „Be abejo, būtina nepamiršti, kad odai reikalingos ir drėkinančios bei atkuriančios medžiagos, pavyzdžiui, hialurono rūgštis", – pataria specialistė.

„Rilastil" prekės ženklo „D-CLAR" linijos produktai sukurti efektyviai kovai su esamomis pigmentinėmis dėmėmis ir profilaktiniais tikslais, siekiant užkirsti kelią jų susidarymui. Kosmetikos priemonių liniją sudaro koncentruotas mikrošveitiklis, koncentratas nuo pigmentinių dėmių ir kremas.

Rekomenduojama kasdienė rutina

Nors dažniausia pigmentinių dėmių paūmėjimo priežastis – UV spinduliuotė, kiti veiksniai taip pat gali turėti įtakos padidėjusiai melanino sintezei. „Didelis stresas, hormoniniai pokyčiai, skydliaukės ligos ar tam tikri medikamentai didina pigmentinių dėmių tikimybę", – sako gydytoja.

Stojus į kovą su pigmentinėmis dėmėmis, medikė rekomenduoja ryte naudoti depigmentuojantį ir odos barjerą atstatantį kremą bei apsauginę priemonę nuo saulės. Vakare galima taikyti kiek intensyvesnę priežiūrą, papildomai naudojant serumą ar cheminį šveitiklį, atstatomąjį depigmentuojantį kremą ar serumą.

„Puiki kombinacija rytui: „Rilastil" „D-CLAR" kremas nuo pigmentinių dėmių, kuris sudėtyje turi aukštos technologijos vitaminą C, hidroksiresveretrolį, vitaminą E bei odos barjerui ir drėgmei atkurti puikiai tinkančius hialurono rūgštį ir natrio DNR. Užsitepus kremą nuo pigmentinių dėmesių, papildomai rekomenduotina naudoti „Rilastil" apsauginį saulės kremą „Sun system spf 50". Jei pigmentacija ypač intensyvi, prieš kremą galima naudoti ir „D-CLAR" koncentratą", – pasakoja pašnekovė.

Puikus odos priežiūros pasirinkimas vakarui – „Rilastil" „D-CLAR" koncentruotas mikrošveitiklis su 10 proc. migdolų rūgšties koncentracija bei vitaminu C. Nušveitus odą galima naudoti „Rilastil" „D-CLAR" kremą arba koncentratą nuo pigmentinių dėmių. Pastarasis dėl jame esančių AHA rūgščių komplekso, niacinamido, tripeptidų, butylrezocinolio ir hidroksiresveretrolio, turi stiprų depigmentacijos poveikį.