Dantys stiklinėje – tolima praeitis

Ilgą laiką vienintelis sprendimas bedančiams žmonėms buvo išimami dantų protezai, turėję daugybę nepatogumų ir trūkumų, tokių kaip sunkumai kramtant, pakitusi šneka ar sudirginta burnos ertmė. Dantų implantų sukūrimas tapo tikra revoliucija. Jis remiasi genialiu švedų profesoriaus Per-Ingvaro Branemarko atradimu. 1952 m. mokslininkas pastebėjo, kad titanas, labai stiprus ir lengvas metalas, įsodintas į natūralų kaulą, ypač lengvai ir greitai prigyja. Žmogaus organizmas, paprastai atmetantis bet kokius svetimkūnius, palankiai priima titaną ir jis lengvai „adaptuojasi“ žandikaulyje. Šis fenomenalus reiškinys buvo pavadintas osteointegracija, t.y. „kaulo susijungimu“.

Tiesa, savo atradimą pritaikyti praktiškai profesorius ryžosi tik praėjus 13 metų po pirmųjų bandymų. 1965-aisiais dantų implantus jis įsriegė savo pirmajam pacientui Gosta Larssonui, kuris, neturėdamas visų apatinių dantų, buvo priverstas nešioti išimamą protezą. Jaunuoliui tai kėlė didelį diskomfortą, todėl jis sutiko tapti eksperimento dalyviu. Tai buvo pirmasis pasaulyje bedantis pacientas, kuriam dantų implantais buvo atkurti trūkstami dantys, tarnavę jam daugiau nei 40 metų – iki pat jo gyvenimo pabaigos.

Dantų implantas/ „Nobel Biocare“ nuotr.

Nors P.-I. Branemarkas sukūrė tikrą perversmą odontologijos srityje, vis tik savo atradimą profesorius turėjo įrodyti gausybe pavyzdžių ir mokslinių tyrimų, kurie truko net 30 metų, kol sulaukė tarptautinio pripažinimo. Po išsamių klinikinių ir daug metų trukusių papildomų tyrimų P.-I. Branemarkas ir Švedijos kompanija „Bofors“ įkūrė kompaniją „Nobelpharma“, kuri vėliau tapo „Nobel Biocare“. Profesoriaus Per-Ingvaro Branemarko garbei jo išrasta implantavimo sistema, kurią dar ir šiandien naudoja „Nobel Biocare”, vadinama „Branemark System“.

Gydymas implantais – tai vienas pažangiausių dantų atkūrimo sprendimų, ypač aktualus žmonėms, praradusiems vieną, daugumą ar visus dantis. Skirtingai nei kiti dantų atkūrimo būdai, dantų implantai leidžia atkurti ne tik danties vainikėlį, bet ir jo šaknį, nepažeidžiant greta esančių sveikų dantų. Svarbu ir tai, kad implantai užkerta kelią žandikaulio nykimui.

,,Kai jūs suteikiate bedančiam žmogui naujus, tvirtus dantis, jūs atkuriate ne tik jo šypseną, bet ir galimybę tinkamai kramtyti ar kalbėti. Svarbiausia tai, kad jūs sugrąžinate žmogui orumą. Nė vienas nenusipelnėme mirti su dantimis stiklinėje!“ – yra pasakęs implantologijos tėvu vadinamas profesorius P.-I. Branemarkas.

„Nobel Biocare“ inovacijos keičia gyvenimus

Šiandien „Nobel Biocare“ – ne tik dantų implantavimo pradininkai, bet ir pasaulio implantavimo ir estetinės odontologijos rinkos lyderiai, kurių implantai parduodami daugiau nei 80 pasaulio šalių. Kompanija investuoja nepaprastai daug lėšų į naujausius ir pažangiausius mokslinius tyrimus dantų atkūrimo srityje, o tai reiškia, jog šiuos implantus savo darbe naudojantiems odontologams ir jų pacientams siūloma tik tai, kas šiuo metu pasaulinėje implantavimo rinkoje yra geriausia.

„Nobel Biocare“ implantai suteikia galimybę vieno, kelių ar visų dantų atkūrimui naudoti unikalias metodikas – momentinį implantavimą, All-on-4® gydymo metodiką, Trefoil metodiką, kurios visapusiškai orientuotos į pacientų fizinę ir psichologinę gerovę. Užtenka minimalaus vizitų pas odontologą skaičiaus, kad pacientas džiaugtųsi natūralia, estetiška šypsena. Pavyzdžiui, momentinis implantavimas leidžia tą pačią dieną pašalinti beviltiškai sugedusį dantį ir į jo vietą iš karto įsriegti implantą. Paprastai, iš karto po implantavimo procedūros yra pritvirtinami laikini dantys, kurie vėliau pakeičiami nuolatiniais, todėl pacientui nereikia nė dienos praleisti be danties. Net 99 proc.* procedūrų, atliktų naudojant „Nobel Biocare“ implantus, yra sėkmingos, o implantams suteikiama viso gyvenimo garantija.

Naudojant All-on-4® gydymo metodiką visi vieno žandikaulio dantys atkuriami ant 4 implantų / „Nobel Biocare“ nuotr.

Būdami pirmieji dantų implantų gamintojai ir tęsdami profesoriaus P.-I. Branemarko revoliucingą mokslo kelią, „Nobel Biocare“ ir toliau keičia daugelio žmonių kasdienybę, siūlydami inovatyvius sprendimus: nuo pažangiausių dantų implantacijos sistemų iki skaitmeninių chirurginių operacijų ar gydymui pasitelkiamų biomedžiagų. Ir vis tik didžiausia kompanijos pergale išlieka žmonių šypsenos, atgautas pasitikėjimas savimi ir susigrąžintas gyvenimo džiaugsmas.

„Nobel Biocare“ istorija: datos ir faktai

1952 m. švedų mokslininkas Per-Ingvaras Branemarkas atranda osteointegraciją – kaulo susijungimą su titanu.

1965 m. pacientui Gosta Larssonui iš Švedijos įsriegiamas pirmasis titano implantas.

1978 m. Švedijos sveikatos institucijos suteikia leidimą dantų implantus naudoti odontologijoje, atkuriant prarastus dantis.

1988 m. sukuriami pirmieji zygomatiniai implantai, skirti aturti dantis, sunykusiame viršutiniame žandikaulyje.

1989 m. skaitmeniniu būdu sukuriamas pirmasis CAD/CAM keraminis vainikėlis.

1998 m. sukuriama unikali All-on-4® gydymo metodika (išvertus iš anglų k. ,,visi ant keturių“).

2005 m. momentinis implantavimas patvirtinamas JAV maisto ir vaistų administracijos (FDA).

2005 m. atliekama pirmoji gidinė chirurgija, pasitelkiant 3D gydymo planavimo ir chirurgijos koncepciją.

2008 m. pristatomas „NobelActive” implantas, leidžiantis taikyti momentinį implantavimą net ir sudėtingiausiais atvejais. Tai – labiausiai kopijuojamas implantas visame pasaulyje.

2019 m. pristatomi naujieji atramų ir implantų paviršiai Xeal™ and TiUltra™, pagerinantys kaulo prigijimą bei minkštųjų audinių integraciją.

2020 m. pradedama naudoti naujoji N1™ implantavimo sistema.