UAB „Šypsenos akademija“ direktorė Gintarė Krikščiūnienė griauna vis dar sklandančius mitus apie inovatyviausias procedūras bei jų kainas. Šiandien gražia šypsena gali džiaugtis kiekvienas, nepriklausomai nuo jo amžiaus bei finansinių galimybių.

Profilaktika – visada pigiau ir paprasčiau

Anot G. Krikščiūnienės, į odontologus, kaip ir kitų sričių medicinos specialistus, žmonės paprastai kreipiasi dviem atvejais: „Vieniems pagalbos prireikia sunegalavus ar susirgus, o kiti imasi profilaktikos. Žinoma, kad reguliariai investuoti į profilaktiką visuomet pigiau, paprasčiau ir naudingiau nei kreiptis į medikus tada, kai jau ištinka bėda.“

Gintarė Krikščiūnienė

Kalbėdama apie odontologinės profilaktikos svarbą, G. Krikščiūnienė primena, kad svarbu nuosekliai tikrinti ne tik dantenas, dantų emalį, bet ir endodontiškai gydytas ir plombuotas dantų šaknis, tam tikrais atvejais, net patį kaulą. Žandikaulis yra greičiausiai tirpstantis kaulas, todėl esant mažiausioms indikacijoms, būtina reguliariai tikrinti jo būklę.

„Daugelis žmonių nesusimąsto, kad situacija mūsų burnoje nuolatos keičiasi: į įvairius aplinkos dirgiklius reaguoja dantenos ir dantų emalis, o patys dantys nuolatos "migruoja". Todėl bent kartą, idealu – du kartus per metus reikėtų apsilankyti pas gydytoją odontologą arba burnos higienistą, kuris iš esmės įvertintų burnos ir dantų sveikatos būklę, žandikaulio būklę, sąkandžio situaciją ir pateiktų rekomendacijas“, – sako ji ir pateikia rekomendacijas: – Labai svarbu pasirinkti kliniką, kuri turi visas galimybes atlikti nuodugnią diagnostiką ir išsamią profilaktiką, t. y. turi visą diagnostikai reikalingą įrangą, yra plačios specializacijos ir kurioje dirba visų sričių specialistai.“

Pašnekovė atkreipia dėmesį, kad net jeigu pacientas kontaktuoja tik su vienu specialistu, tačiau tas specialistas dirba komandoje su visų specializacijų gydytojais, dalyvauja su jais konsiliumuose, tai tokių specialistų požiūris daug platesnis, nes jie susiduria su žymiai įvairesnėmis situacijomis.

Komanda, įranga ir medžiagos – geros klinikos vizitinė kortelė

G. Krikščiūnienė džiaugiasi, kad „Šypsenos akademijoje“ galima rasti visas odontologines paslaugas: nuo pirminio lygio paslaugų, tokių kaip profesionali burnos higiena, profilaktinė dantų patikra, pirminio ir giluminio karieso gydymas, iki sudėtingų chirurginių procedūrų, dantų kanalų gydymo, ortopedinio gydymo, protezavimo, sąkandžio korekcijų, implantacijos, kaulo priauginimo.

„Mūsų komandoje dirba gausus būrys antrinio specializuoto lygio gydytojų. Būtent todėl „Šypsenos akademija“ ir yra tokia patraukli pacientams ir pasirenkama dėl paslaugų gausos, nes Lietuvoje specializuotų gydytojų odontologų šiandien stinga“, – teigia G. Kriščiūnienė.

Populiariausios odontologinės paslaugos, kurias renkasi pacientai, anot „Šypsenos akademijos“ vadovės, yra šios: „Bene sparčiausiai auganti ir daugiausia naujų pacientų sulaukianti paslauga yra sąkandžio korekcija ir dantų tiesinimas, taip pat prarastų dantų atkūrimas dantų implantais ir jų protezavimas.“

Klinikų tinklo direktorė pastebi, kad diagnostika ir profilaktika tam tikrais atvejais yra unikali.

„Esame bene vienintelis klinikų tinklas Lietuvoje, kuris po vienu stogu turi ne tik visą reikalingą įrangą burnos sveikatos ir veido žandikaulio diagnostikai, bet ir visus antrinio lygio gydytojus odontologus, komandoje dirbančius su medicinos gydytojais. Mūsų klinikose yra skaitmeniniai 3D dantų skeneriai ir kompiuteriniai tomografai, panoraminiai ir dentaliniai rentgenai, cefalometrai, kurie padeda įvertinti dantų, dantų kanalų, kaulo situaciją bei kaukolės ir žandikaulio padėtį bei santykį“, – vardija pašnekovė.

Komanda

G. Krikščiūnienė akcentuoja, jog būtent todėl į „Šypsenos akademiją“ nemažai pacientų kreipiasi tuomet, kai jiems yra reikalinga atlikti stiprius burnos ir dantų sveikatos pokyčius, rekonstrukcijas, išspręsti ilgai uždelstas problemas.

Vaikai gali augti ir nepažinę dantų gręžimo

Klinikų tinklo vadovė pastebi, kad žmonių žinios apie burnos priežiūrą kasmet gerėja, žmonės supranta profilaktikos ir asmeninės burnos higienos svarbą bei niuansus.

„Šiandien dėl esamų priemonių bei sprendimų, vaikus galima užauginti jiems nepatyrus dantų gręžimo, sudėtingų gydymo procedūrų. Tik labai svarbu, kad vaikų dantų higiena būtų teisinga ir nuosekli“, – teigia pašnekovė ir priduria, jog čia svarbiausia – atsakingas ir rūpestingas personalas: – Geras gydytojas privalo turėti geras priemones ir visą diagnostikos įrangą, tik taip jis galės įvertinti situaciją bei atskleisti visas savo kompetencijas. O tikrinant vaikų dantis, reikia įvertinti ne tik dantenas, emalį, bet ir sąkandį, kramtymo judesius. Jei, tarkim, sąkandis nėra taisyklingas, didėja tikimybė prastai išsivalyti dantis, atsirasti kariesui, dantų skilimui, dilimui“, – aiškina „Šypsenos akademijos“ vadovė.

Ji primena, kad vaikams maždaug nuo 7 iki 11 metų amžiaus labai svarbu atlikti profilaktinį burnos ir dantų patikrinimą, nes tuo metu keičiasi dantys, formuojasi žandikaulis.

„Vėliau ima dygti septintieji dantys ir tuo metu sąkandžio gydymo atlikti negalima. Kitas tam palankus etapas, kurio nereikia praleisti, tai amžius nuo 12–14 metų, kai yra susiformavę nuolatiniai dantys“, – sako G. Krikščiūnienė.

Tiesa, anot „Šypsenos akademijos“ specialistų, jei vaikui reikėjo korekcijos, o tėvai praleido tą momentą, kai vaikui buvo 7–11 metų, vėliau gali prireikti kiek sudėtingesnio ortodontinio gydymo, kuris gali trukti nuo 1,5 iki 2,5 metų.

Kanalų gydymas

Atidėlioti procedūras – tai tapti situacijos įkaitu

Tačiau daugelis žmonių atidėlioja ne tik profilaktinius patikrinimus, bet ir itin svarbias procedūras. Beje, daugiausia mitų vis dar sklando apie dantų implantavimą ar jų atkūrimą.

Pasak G. Krikščiūnienės, dažniausiai šias procedūras žmonės atidėlioja dėl skausmo baimės arba nežinomybės – procedūra daugeliui atrodo sudėtinga operacija.

„Tai suprantama, burnos sritis – intymi zona, esanti gana arti mūsų svarbių ir jautrių organų – akių, smegenų“, – kalba pašnekovė ir drąsina nebūti situacijos įkaitais.

„Vos netekęs danties, jau per pirmąsias valandas žmogus netenka ir daug kaulo, nes žandikaulio kaulas tirpsta labai greitai. Šiuolaikinės technologijos jau leidžia šio proceso išvengti: vienos procedūros metu ką tik pašalinus dantį galima iškart įsriegti implantą“, – aiškina G. Krikščiūnienė.

Jei žmogus uždelsia ir nesveiko danties vietoje ima formuotis uždegimas, tuomet tokia implantacija jau negalima, nes reikia ne tik šalinti dantį, bet ir valyti pūlinį, gydyti uždegimą geriant antibiotikus, kartais reikia nutirpusio kaulo vietoje priauginti naują ir tik tada sriegti implantą.

„Todėl lankytis pas gydytojus būtina turint bent mažiausių įtarimų dėl dantų būklės. Tada ir mažesnės išlaidos, ir lengvesnė operacija, ir greitesnis gijimas“, – pataria specialistė.

Skausmingos procedūros seniai praeityje

G. Krikščiūnienė sako pastebėjusi, jog žmonės dažnai baiminasi, kad implantas neprigis.

„Žiūrint ne tik į „Šypsenos akademijos“, bet bendrai į statistiką, būtent dantų implantai yra ta implantacijos sritis, kuri rečiausiai patiria nesėkmių. Skaičiuojant įvairių auditų duomenis, neprigijusių implantų būna ne daugiau nei 2 procentai, o Lietuvoje kasmet įsriegiama nuo 10 iki 15 tūkstančių implantų“, – skaičiais dalijasi pašnekovė.

Ji sako, kad nors nesėkmės tikimybė itin maža, tačiau rinktis kliniką reiktų atidžiai.

„Svarbu ir kompetentingi patyrę gydytojai, ir klinikos apsirūpinimas visa reikiama įranga, kad vietoje būtų galima atlikti kompiuterinę tomografiją, dentalinę nuotrauką, jei operacijos metu iškiltų būtinybė. Kliento sprendimui gydytis svarbi ir implantų pasiūla“, – svarbiausius kriterijus išskiria G. Krikščiūnienė. – Kiekvieno gamintojo implantas turi unikalių savybių, todėl tik burnos chirurgas gali įvertinti, kurios rūšies ir kokio gamintojo implanto gali reikėti pacientui, priklausomai nuo jo individualios situacijos: galbūt vienam labiau aptirpęs kaulas, kito – jautresnės dantenos, kitas turi gretutinių ligų, tokių kaip cukrinis diabetas, kardiologinės ligos, todėl labai svarbu, kad klinika suteiktų gydytojams plačias galimybes parinkti tinkamą implantą.“

Ji griauna ir dar vieną mitą, neva implantas yra titano gaminys, o titanas yra radioaktyvus. „Titano yra įvairių rūšių. Medicinoje naudojamas metalas tikrai yra saugus“, – ramina G. Krikščiūnienė.

Implantuojantis gyd.

Mažesnes kainas užtikrina didesnis pacientų srautas

Renkantis tokias paslaugas, kaip implantavimas, labai svarbi yra ir jų kaina. Kaip neišleisti per daug neaukojant kokybės?

Pasak G. Krikščiūnienės, paslaugų, ne tik odontologinių, kainą sudaro keli esminiai aspektai: patalpų įrengimas, procedūroje naudojamos medžiagos ir kvalifikuotas medicinos personalas.

„Kalbant apie odontologines paslaugas, vienos brangiausių kainos dedamųjų yra naudojamos medžiagos ir medicinos personalas, nes atliekant procedūras, visuomet dalyvauja ne tik gydytojas, bet ir jo asistentas. Jei procedūra sudėtingesnė – net keli asistentai“, – aiškina G. Krikščiūnienė.

Personalui taupyti negali, nes tikslas turėti tikrai aukštų kompetencijų medikus. Todėl, anot „Šypsenos akademijos“ vadovės, didžiulis privalumas, kad klinikų tinklas gali pirkti medžiagas be tarpininkų paslaugų – su gamintojais bendradarbiauja ne per atstovybes Lietuvoje, bet tiesiogiai.

„Tai ir yra esminė priežastis, kodėl galime pasiūlyti profesionalias paslaugas, naudodami kokybiškus žinomų gamintojų produktus už gerokai patrauklesnę kainą“, – apie kainas leidžiantį mažinti privalumą sako G. Krikščiūnienė.

Šiuo metu „Šypsenos akademija“ siūlo išskirtines kainas ir sąlygas:

•     Danties atstatymas implantu „viskas įskaičiuota“ vos už 999 eur vietoje 1602 eur

•     Bedančio žandikaulio atstatymas „visi ant 4“ metodu vos 3999 eur vietoje 5256 eur

•     -25% nuolaida dantų tiesinimo „AirNivol“ kapoms

•     Vaikų dantų tiesinimas kapomis