Galima perskaityti krūvą knygų, ieškant geriausio recepto, kaip paruošti organizmą tokioms situacijoms, bet geriausia mokytis iš sukaupusių didelę patirtį, pavyzdžiui, garsaus lenktyninko Benedikto Vanago. Likus mėnesiui iki legendinio Dakaro ralio starto jis dalijasi, kaip vyksta pasirengimo procesas ir kaip susidėlioti priorotetus, kad kūno akumuliatorius būtų pakrautas iki 100 proc.

Liko sudėti paskutinius pasirengimo akcentus

Prieš kelias dienas į Saudo Arabiją, kur sausio pradžioje rinksis pasaulinis automobilių sporto elitas, pagaliau iškeliavo visa reikalinga technika – bolidai, visureigiai, du sunkieji sunkvežimiai, priekaba, tad baigėsi bemiegės naktys ir B. Vanagas nuo šiol planuoja visą dėmesį skirti psichologiniam bei fiziniam pasirengimui, tiksliau, paskutiniųjų akcentų uždėjimui.

„Iš tiesų pasiruošimo šioms svarbiausioms metų lenktynėms ciklas yra ilgas ir reikalaujantis didelio susikaupimo, neslėpsiu, ir varginantis. Ko gero, ne ką mažiau nei pavargsti greičio ruožuose Dakare. Paskutinius tris-keturis mėnesius jis buvo itin intensyvus, bet kaip aš sakau, tai ir yra mano talismanas, nuo kurio priklauso sėkmė“, – teigia žinomas sportininkas.

Kadangi šios lenktynės vyksta kasmet, vos pasibaigus vienoms tenka įjungti pagreitį ir ruoštis kitoms, nes laikas bėga labai greitai. „Olimpiadų dalyviai turi prabangą tam skirti net ketverius metus. O aš jau kai stoviu lenktynių finiše galvoju, kaip čia spėti į ateinančias“, – juokiasi dvyliktojo savo Dakaro, sudėtingiausių šios sporto šakos varžybų, laukiantis Benediktas.

Pilotas svarsto, kad tik paklojus gerą pagrindą įmanoma atlaikyti šį išbandymą, kuriame ne tik tenka išeiti iš komforto zonos, bet ir išplėsti savo galimybių ribas. Organizmui dvi savaites reikia išgyventi ekstremaliomis sąlygomis, alinančiame karštyje ir dulkėse. Tai išsekina visapusiškai, todėl reikia įdėti daug pastangų iš anksto, kad tada, kai jau esi mūšio lauke turėtum švarų protą, o kūnas sugebėtų atlaikyti nemažas apkrovas.

Benediktas Vanagas

Be nuolatinio vairavimo įgūdžių ir technologijų tobulinimo svarbu palaikyti gerą visų raumenų tonusą, bet ypač tų grupių, kurioms sėdint lenktyniniame automobilyje atitenka amortizatorių vaidmuo – sėdmenų, stuburo, taip pat kaklo, kuris kenčia ir dėl įtampos, ir dėl šalmo svorio būklę. Tam skirta reguliarių treniruočių programa, sudaryta profesionalių trenerių. Vakarais aktyvumo pulsui palaikyti Benediktas bėgioja, žaidžia badmintoną.

Energijos gamybą užtikrina subalansuota mityba

Tačiau to nepakanka, dar reikia sugebėti maksimaliai susikoncentruoti, sukaupti dėmesį, greitos reakcijos, kitaip – neišvengsi klaidų, o tai atsilieps rezultatui, ir, žinoma, apsirūpinti pakankamu kiekiu energijos. Už tai atsakinga mityba, kuri turi būti subalansuota, kad kūnas gautų visų reikalingų energijos gamybai medžiagų, vitaminų ir mineralų.

„Vartoju daug sezoninių daržovių, stengiuosi valgyti daugiau žuvies, nors esu mėsėdis ir mėsos man sunku atsisakyti, renkuosi viso grūdo gaminius, jei norisi duonos, košės ar makaronų. Cukraus, riebalų – su saiku. Pirmenybę teikiu maisto gamybos būdams, kurie padeda išsaugoti tai, kas produktuose vertingiausia“, – apie esminius mitybos principus kalba B. Vanagas.

Jam užtenka trijų pagrindinių valgymų, apsieina be užkandžiavimų, kuriems dažniausiai net ir neturi laiko. Nėra išrankus maistui, gali gyventi be saldumynų ir jų nepasigenda, tačiau yra produktų, kurių nemėgsta nuo vaikystės, nors jie ir sveiki, pavyzdžiui, grikių ir pupų. Nesikankina, o juos tiesiog pakeičia kitais, kuriuose yra tokių pat naudingų medžiagų.

Garsus sportininkas pripažįsta, kad toks yra optimistinis scenarijus, o kasdienybėje pasitaiko visko. Kai laikas iki varžybų tirpte tirpsta, darbo valandų neskaičiuoji, tik stengiesi išbraukti kuo daugiau kontrolinio sąrašo punktų, atsitinka, kai valgai tai, kuo pasirūpina kolegos bendriems pietums.

Nors tai ne visada pats sveikiausias pasirinkimas, geriau, nei tuščias skrandis ir dėl to „nusėdusios baterijos“, kai jautiesi mieguistas, išsiblaškęs, trūksta jėgų. Tačiau Benediktas nedaro tragedijos, jei kartą per savaitę išklysta iš doros kelio, tą dieną juokaudamas pavadina sukčiavimo diena ir nesuka dėl to galvos. Ilgalaikiu periodu tai tikrai nesutrukdo sukaupti reikiamų medžiagų atsargų.

Benediktas Vanagas

Tikslas –pakrautikūno akumuliatorių 100 proc.

„Mano slaptas ginklas – kraujo tyrimai, kuriuos viso pasirengimo lenktynėms metu darausi reguliariai. Jie labai aiškiai parodo, kokia yra organizmo būsena, kaip jis funkcionuoja ir ko jam trūksta. Kalbu ne tik apie bendrus kraujo tyrimus, o išplėstinius, kurie apima ir svarbiausių mineralų, mikroelementų bei vitaminų koncentracijos nustatymą“, – tikina lenktynininkas.

Šaltuoju, tamsiuoju metų laiku kartais jam tenka papildyti vitamino D atsargas. Pasitaiko, kad pritrūksta B grupės vitaminų, ar geležies. Dėl to gali pradėti jausti nuovargį, silpnėja imunitetas. Nustačius, kokių medžiagų trūksta, sportininkas konsultuojasi su medikais, kaip koreguoti mitybą ir kokius papildus naudoti.

Benedikto teigimu, jis yra iš tų žmonių, kurie papildus naudoja nuolatos, su nedidelėmis pertraukomis visus metus: „Nesu linkęs savęs apgaudinėti, kad mano mityba ideali, o rizikuoti negaliu. Pagrindinis tikslas yra padaryti viską, kad išvykčiau į Dakarą savo kūno akumuliatorių iš anksto pakrovęs iki 100 proc. Per varžybas šią būklę svarbu palaikyti, kad neišsektų organizmo resursai“.

Jau daugiau nei trejus metus Dakaro senbuvis renkasi aktyviai gyvenantiems vyrams skirtos „Wellman“ maisto papildų linijos produktus ir per tą laiką įsitikino, kad jie geriausiai atitinka jo poreikius tiek ruošiantis raliui, tiek jo metu, kai maitintis įprastai ir gauti pakankamai energijos iš maisto nėra jokių galimybių. Dėl ypač didelio fizinio krūvio, prakaitavimo lenktynėse be įprastų vitaminų komplekso jis naudoja dar ir specialius atstatančius priedus.

Akivaizdu, kad tokia taktika pasiteisina. B. Vanagas per savo sportinę karjerą yra pasiekęs aukštų rezultatų ralio, žiedinių lenktynių, ralio maratonų ir bekelės varžybų trasose. Geriausią rezultatą Dakare jis pasiekė 2019 metais, kai bendroje įskaitoje užėmė 11 vietą, aukščiausią Lietuvos istorijoje.