1. Neužmirškite svarbiausių dantų valymo etapų

Odontologė Aristida Grevaitė primena, kad reguliarus dantų valymas yra svarbus norint išlaikyti gerą burnos higieną, kuri yra tiesiogiai susijusi su žmonių sveikata.

„Pirmasis žingsnis – mechaninis dantų apnašų pašalinimas pasta pateptu dantų šepetėliu. Po to galima papildomai naudoti burnos irigatorių maisto likučiams šalinti. Trečiasis būtinas etapas – tarpdančių valymas dantų siūlu ir tarpdančių šepetėliais, o pabaigai – liežuvio nuvalymas specialiu liežuvio valikliu“, – pagrindinius dantų priežiūros etapus išskiria odontologė.

Dantų valymas du kartus per dieną – visiems gerai žinoma taisyklė, tačiau specialistė atkreipia dėmesį, kad niekada jų negalima valyti iškart po valgio.

„Skubantiems ryte rekomenduojama dantis išsivalyti prieš pusryčius. Pavalgius burnoje pradedamas virškinimo procesas ir dėl padidėjusios rūgštinės terpės galima pakenkti dantų emaliui. Ypatingai tada, kai gėrimų ar valgyto maisto pH yra rūgštinis, pavyzdžiui, išgėrus kavos. Po valgio galima prasiskalauti burną, naudoti irigatorių arba tarpdančių šepetėlius. Jeigu norite išsivalyti dantis po pusryčių, turėtumėte palaukti bent pusvalandį, kad būtų atkurtas burnos pH. Vakare dantis reikia valyti po vakarienės praėjus 1-2 valandoms“, – pasakoja A. Grevaitė.

2. Pasirinkite tinkamą dantų šepetėlį

Taisyklinga burnos higiena namuose prasideda nuo tinkamo priemonių krepšelio. Odontologė primena, į ką svarbu atkreipti dėmesį renkantis šepetėlį, dantų pastą, siūlą ir burnos skalavimo skystį.

A. Grevaitės teigimu, elektrinis dantų šepetėlis yra daug pranašesnis už paprastą šepetėlį. Jis pašalina iki 100 proc. daugiau apnašų.

„Ypatingai vaikams ir žmonėms, kurie patiria sunkumų valdydami rankas ar turi netaisyklingą dantų išsidėstymą burnoje, elektrinis dantų šepetėlis gali padėti efektyviau išsivalyti dantis. Rinkoje apstu elektrinių šepetėlių pasirinkimų, tačiau rekomenduoju atkreipti dėmesį į naujos kartos šepetėlius, kurie valo sukamaisiais grįžtamaisiais judesiais, jų veikimas pagrįstas garso dažnio technologija, o šepetėlyje yra integruotas išmanusis spaudimo jutiklis bei interaktyvus ekranas.“

Būtent tokie yra „Oral-B“ dantų šepetėliai. Juose integruotas išmanusis spaudimo jutiklis parodo, kada nepakankamai prispaudžiamas šepetėlis, ir įspėja, kai jis yra spaudžiamas per stipriai. Taip yra palaikomas optimalus valymas, kuris leidžia nesibaiminti dėl dantų emalio pažeidimų. Interaktyvus ekranas informuoja apie valymo laiką, leidžia pasirinkti individualų režimą. Dirbtinis intelektas su 3D dantų sekimo funkcija prisijungia prie mobiliosios programėlės, atpažįsta dantų valymo stilių ir nurodo, kaip geriau juos valytis.

2022 m. visuotinio dantų valymo elgsenos tyrimo duomenimis, valymas „Oral-B“ dantų šepetėliu, sujungtu su programėle, pakeičia dantų valymo įpročius. Daugiau nei 90 proc. valymo seansų trunka ilgiau nei 2 minutes ir beveik nepasitaiko atvejų, kad šepetėlis spaudžiamas pernelyg stipriai.

3. Atkreipkite dėmesį į dantų pastos sudėtį

Renkantis dantų pastą odontologė rekomenduoja atkreipti dėmesį į jos paskirtį ir sudėtį. Pagrindiniai kriterijai, kuriuos svarbu turėti galvoje, yra fluoras ir jo kiekis.

„Fluoras itin naudingas, kai dantys yra jautrūs, linkę gesti. Jei negalite naudoti fluoro, tuomet pastos sudėtyje ieškokite hidroksiapatito, ksilitolio. RDA – abrazyvumo indekso. Kuo jis mažesnis, tuo geriau, ypatingai turint estetines dantų restauracijas arba labai jautrius dantis. Rekomenduojamas RDA yra mažiau nei 80. Kuo RDA didesnis, tuo kietųjų dalelių, kurios šalina apnašas, yra daugiau, tačiau tai gali pažeisti emalį“, – pasakoja specialistė.

Su odontologais bendradarbiaujant sukurtos ir klinikiniais tyrimais patvirtintos dantų pastos „Oral-B Pro Expert“ užtikrina 24 val. apsaugą nuo apnašų valant dantis du kartus per dieną. Šios pastos mažina dantų jautrumą ir stiprina emalį bei suformuoja nuo bakterijų ir rūgščių saugantį skydą.

4. Nepraleiskite tarpdančių valymo dantų siūlu

Dantų siūlas yra tinkamas net ir esant jautrioms dantenoms, tačiau reikia mokėti taisyklingai juo naudotis. Odontologės A. Grevaitės teigimu, tarpdančių valymas turi būti lėtas ir švelnus, kad nepažeistų dantenų, o geras dantų siūlas yra tas, kuris gerai slysta tarp dantų ir neišsipešioja.

„Dažniausiai tokie siūlai vadinami pavaškuotais. Reikėtų atsiplėšti pakankamą dantų siūlo ilgį: apie 30-50 cm, kad būtų patogu jį tvirtai suimti ir pasiekti krūminius dantis. Siūlą apvyniokite aplink viduriniuosius arba rodomuosius pirštus paliekant maždaug 2 cm tarpelį ir kitų pirštų pagalba atsargiai įveskite siūlą į tarpdantį per tampriausią jo tašką. Kai siūlas pasiekia dantenas, išlenkite jį lankeliu aplink dantį ir braukite jo briaunos paviršiumi, tą patį pakartokite prie kito danties. Paslinkite siūlą, kad kitus tarpdančius galėtumėte valyti švaria siūlo dalimi. Tarpdančių valymui taip pat reikėtų naudoti tarpdančių šepetėlius, kaip papildomą priemonę galima pasitelkti ir burnos irigatorių. Tačiau atminkite, kad irigatorius neatstoja dantų bei tarpdančių valymo tam skirtomis priemonėmis“, – teigia A. Grevaitė.

Odontologų visame pasaulyje dažniausiai naudojamas prekės ženklo „Oral-B“ dantų siūlas „Pro-Expert Clinic Line“ lengvai slysta tarp dantų ir padeda išvengti dantenų problemų, suteikia burnai gaivų mėtų aromatą. Kliniškai įrodyta, kad ši priemonė padeda sumažinti dantenų uždegimą.

5. Įsitikinkite, kad naudojate tinkamą burnos skalavimo skystį

Odontologė pabrėžia, kad dantų skalavimo skysčiais nereikėtų piktnaudžiauti. Ji pataria burną skysčiu skalauti po valgio, kai nėra galimybės išsivalyti dantis, arba po žemo pH gėrimų vartojimo.

„Kai kuriuos jų galima naudoti tik taip, kaip paskyrė burnos priežiūros specialistas. Pavyzdžiui, skysčiai su chlorheksidinu naudojami gydymui, tačiau vartojami ilgiau nei dvi savaites gali sukelti burnos ir žarnyno mikrofloros disbalansą, dantų ir liežuvio paviršiaus patamsėjimą, skonio sutrikimą. Skysčio sudėtyje esantis alkoholis gali džiovinti ir dirginti gleivinę bei mažinti burnos pH. Pirmenybę teikite skysčiams, kurių sudėtyje yra ksilitolio, fluoro, alijošiaus, eterinių aliejų.“

Fluorido sudėtyje turintis „Oral-B Pro-Expert Professional Protection“ burnos skalavimo skystis yra veiksminga kasdienė pagalbinė priemonė. Skysčiui patekus į visas burnos sritis suteikiama iki 24 valandų išliekanti apsauga nuo dantų apnašų, tačiau skystis nedegina burnos gleivinės, yra malonaus mėtų skonio, kuris suteikia gaivumo ir švaros pojūtį.

6. Užtikrinkite visų burnos zonų higieną

Pasak odontologės, viena dažniausių dantų priežiūros klaidų yra tarpdančių nevalymas. Pacientai, valydami dantis, išsigąsta pasirodžiusio kraujo, tuomet bijo priliesti dantenas šepetėliu, vengia valyti dantis ir tarpdančius, taip tik pablogindami situaciją.

„Dažnai aplink dantis ties dantenomis tenka pastebėti senas apnašas, o tarpdančiuose – maisto likučius. Pacientai dažnai pamiršta nuvalyti ir galinių dantų skruostinius bei apatinių liežuvinius paviršius. Nors valant dantis pasirodęs kraujas nenuteikia maloniai, svarbu žinoti, kad dantenos kraujuoja dėl likusių apnašų, kurios sukelia dantenų uždegimą. Pasirodžius šiam indikatoriui dantis reikia valyti dar geriau. Taip pat pasitaiko atvejų, kai pacientai persistengia ir per stipriai valo dantis, pažeisdami dantų audinius. Tokiais atvejais rekomenduoju įsigyti elektrinius dantų šepetėlius su spaudimo jutikliu, kurie padeda užkirsti kelią šiai problemai“, – pasakoja A. Grevaitė.