Kas yra PEGASUS tinklas?

Pasak VILNIUS TECH novatoriaus, AGAI dekano doc. dr. Lino Juknevičiaus, PEGASUS tinklas vienija geriausius Europos universitetus, rengiančius aeronautikos specialistus. Tinkle šiuo metu yra 30 narių iš 12 skirtingų šalių, tokių kaip Prancūzija, Olandija, Portugalija, Italija, Vokietija, Ispanija ir kt. Šis tinklas palaiko itin glaudžius ryšius ir su lyderiaujančiais aerokosmoso srities pramonės atstovais.

„Pagrindiniai PEGASUS tikslai yra skatinti universitetų bendradarbiavimą aviacijos ir kosmoso inžinerijos srityse, siūlyti aktualias edukacines ir mokslinių tyrimų programas, pritraukti geriausius studentus ir mokslininkus, siūlyti aukšto lygio MTEP paslaugas Europos aviacijos ir kosmoso pramonei“, – pabrėžia docentas.

VilniusTECH

Galimybė prisijungti prie PEGASUS tinklo

Dekanas taip pat atkreipia dėmesį, kad patekti į šį prestižinį tinklą nėra lengva – reikia atitikti nustatytus reikalavimus, kurie apima kandidatuojančio universiteto bendruosius kriterijus, mokslo ir studijų lygį bei tarptautiškumą. Taip pat numatyta ir gana sudėtinga priėmimo procedūra, prasidedanti nuo motyvuoto prašymo priimti į PEGASUS tinklą. Vėliau reikia užpildyti išsamų klausimyną apie vykdomas studijas, turimą infrastruktūrą, akademinį personalą ir pan. Tuomet laukia mažiausiai dviejų esamų PEGASUS tinklo universitetų atstovų vertinimas, įskaitant vizitą į kandidatuojantį universitetą.

„Jeigu visos šios išvados teigiamos – artimiausiame PEGASUS tarybos posėdyje balsuojama dėl kandidatuojančio universiteto priėmimo arba paraiškos atmetimo. Dėl pandeminės situacijos AGAI vertinimo procedūros šiek tiek užtruko, tačiau galiausiai buvo sėkmingai užbaigtos. Dar 2022 m. spalio 14 d. PEGASUS tinklo tarybos posėdyje buvo vienbalsiai pritarta VILNIUS TECH AGAI priėmimui į tinklą“, – pasakoja VILNIUS TECH novatorius.

Linas Juknevičius (Alekso Jauniaus nuotr.)

Narystės PEGASUS tinkle nauda – kokia ji?

L. Juknevičius pabrėžia, kad narystė PEGASUS tinkle svarbi tiek dėl AGAI, VILNIUS TECH ir Lietuvos tarptautinio žinomumo didinimo, tiek ir dėl bendradarbiaujant atsirandančių naujų studijų galimybių, mokslinių tyrimų, projektų ir kt.

„Narystė PEGASUS tinkle – Europoje pripažįstamas kokybės ženklas, atveriantis daug kelių. Šis prisijungimas universitetui itin svarbus, nes pastaraisiais metais Lietuvoje stebimas ženklus aerokosmoso sektoriaus augimas: rinkai reikia vis daugiau šios srities specialistų, moksliniais tyrimais paremtų inovacijų. To pasiekti neįmanoma be efektyvaus tarptautinio bendradarbiavimo su geriausiais ilgametę patirtį turinčiais Europos universitetais“, – sako AGAI dekanas.

Docentas taip pat viliasi, kad narystė PEGASUS tinkle sudarys sąlygas išplėsti ir taip gana platų AGAI tarptautinių partnerių tinklą, o VILNIUS TECH akademinės bendruomenės nariams – studentams, dėstytojams ir novatoriams bus suteikiamos dar geresnės tarptautinio mobilumo galimybės.

PEGASUS tinkle – problemų, aviacijos srityje, sprendimas

Anot L. Juknevičiaus, PEGASUS tinklo vienijamuose universitetuose sprendžiami klausimai apima visą aerokosmoso srities temų spektrą, o kiekvienas narys universitetas tradiciškai stiprus konkrečiose tyrimų srityse. Pavyzdžiui, orlaivių emisijų mažinimo, panaudojant saulės energiją, alternatyvaus kuro ir kitas taršą mažinančias technologijas, bepiločių orlaivių, mažųjų kosminių palydovų, naujo tipo raketinių variklių srityse ir pan.

„Dėl šios priežasties PEGASUS tinklo partnerystė, įskaitant bendradarbiavimą su verslo partneriais, leidžia vystyti ilgalaikius mokslinius ir eksperimentinius tyrimus, dalyvauti dideliuose tarptautiniuose projektuose, kitaip prisidėti prie pasaulinės aerokosmoso srities pažangos“, – teigia VILNIUS TECH AGAI dekanas.

Šiuo metu vyksta Bendrasis priėmimas į bakalauro ir vientisąsias studijas, kurio metu registruojami prašymai, laikomi stojamieji egzaminai ir kt.

Daugiau informacijos apie galimybes studijuoti VILNIUS TECH galima rasti čia.

Daugiau informacijos apie Antano Gustaičio aviacijos instituto siūlomas studijų programas stojantiesiems galima rasti čia.

Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VILNIUS TECH) – inovatyvi aukštoji mokykla, ugdanti kūrybiškus ir kvalifikuotus specialistus. VILNIUS TECH užtikrina šiuolaikines, į darbo rinką orientuotas studijas ir atlieka daugybę įvairių mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros darbų – jie vykdomi 13 institutų, 3 mokslo centruose, 22 laboratorijose. Universitete veikia moderniausias Rytų Europoje Civilinės inžinerijos mokslo centras. Turėdamas daugiau kaip 500 partnerių tarp užsienio aukštųjų mokyklų, VILNIUS TECH suteikia plačias tarptautinių studijų bei praktikų galimybes.