– Jūsų pasirinktas karjeros kelias nėra visai tradicinis ir įprastas teisininkui? Tapote diplomatu, nors galėjote siekti teisėjo, advokato ar prokuroro karjeros. Ar tai sąmoningas pasirinkimas ar tiesiog taip susiklostė aplinkybės?

Ne viename interviu, esu pabrėžęs, kad dirbti Užsienio reikalų ministerijoje pradėjau dar studijuodamas Mykolo Romerio universitete, tuomet jis vadinosi Lietuvos teisės universitetu. Ir seniau ir dabar nesu nei karto pasigailėjęs, kad išsilavinimui įgyti pasirinkau teisės studijas, o profesiniam tobulėjimui pasirinkau diplomato kelią Užsienio reikalų ministerijoje. Per beveik 20 metų trunkančią karjerą man teko dirbti Kabule, Afganistane, vėliau karjerą tęsti Jungtinėse Amerikos Valstijose, Čikagoje. Galiu patikinti, kad teisinės žinios man pravertė ne vienoje sunkioje situacijoje. Teisininko diplomas yra vertinamas visame pasaulyje, o įgytos žinios man padėjo tvirtai jaustis sprendžiant įvairias sudėtingas situacijas ar ieškant išeičių tarptautinių santykių, konfliktų atvejais. Teisininko išsilavinimas man leidžia jausti žemę po kojomis, o diplomato profesija kiekvieną dieną atneša naujų iššūkių. Nenuvertinant kitų profesijų, galiu patikinti, kad diplomato darbas yra nepaprastai įdomus ir dinamiškas.

– Šiais laikais studentai gali rinktis studijuoti tarp gausybės universitetų Lietuvoje, Europoje ir visame pasaulyje. Studijų programų pasiūla irgi labai gausi. Ar, jūsų nuomone, vis dar verta studijuoti teisę, kokias perspektyvas suteikia teisininko išsilavinimas?

Manau, kad tikrai verta. Teisininko specialybė visais laikais buvo viena iš prestižinių, neabejoju, kad su teisininko diplomu atsiveria daug karjeros galimybių. Vertinant šių dienų aktualijas, Rusijai pradėjus karą prieš Ukrainą, o Baltarusijai ir Rusijai pasiuntus nelegalių migrantų bangas į Lietuvą, Lenkiją ir kitas Baltijos šalis, žmogaus teisių, humanitarinės ar ES teisės specialistų poreikis tik didėja. Aktualus ir sankcijų reglamentavimas, hibridinių atakų vertinimas ar teisiniai prieglobsčio sistemos klausimai. Pasibaigus karui taip pat laukia ilgi ir sudėtingi karo nusikaltėlių teismų procesai... Tad teisininkai tikrai neliks be darbo. Žinoma, yra ir kitų teisės sričių, kurios labai aktualios Lietuvos verslui, ypač didelėms įmonėms, kurios plečia veiklą ir bando įsitvirtinti tarptautinėse rinkose. Tad darbo ir karjeros galimybės tikrai neapsiriboja viešojo sektoriaus institucijomis, nes kvalifikuoti teisininkai, neabejoju, laukiami ir privačiame sektoriuje.

– O kokias programas siūlo Mykolo Romerio universitetas? Ar yra naujovių, programų išsiskiriančių iš tradicinių teisės studijų?

Prieš porą metų Mykolo Romerio universiteto Teisės mokykla pristatė naują bakalauro studijų programą – Teisė ir tarptautiniai santykiai. Būtent šią programą pasirinkę studentai gaus teisininko diplomą, studijuos tokius teisės dalykus kaip baudžiamoji, civilinė ar administracinė teisė. Tačiau papildomai įgis žinių ir tarptautinės bei ES teisės srityse, praplės savo akiratį politologijos, saugumo politikos, politinės komunikacijos žiniomis. Šis tarpdisciplininis požiūris yra labai svarbus, nes daugeliui aktualiausių problemų, su kuriomis šiandien susiduria mūsų pasaulis, reikia suprasti tiek teisines, tiek politines sistemas. Ši programa taip pat siūlo daugybę galimybių studentams įgyti praktinės patirties ir pritaikyti tai, ką jie išmoko auditorijose realiose situacijose. Studijuojantieji Mykolo Romerio universitete gali dalyvauti Erasmus+ mainų programoje, atlikti praktiką geriausiose kompanijose ar kitaip naudotis plačiais universiteto ryšiais, kurie nusidriekę nuo Europos, Amerikos iki Azijos. Kitas svarbus šios programos pranašumas yra Teisės mokyklos dėstytojai. Mūsų akademinė bendruomenė yra atitinkamų sričių ekspertai, daugelis jų turi didelę darbo patirtį vyriausybės institucijose, tarptautinėse organizacijose ir NVO. Jie perkelia realaus pasaulio patirtį į universiteto auditorijas, suteikdami studentams aktualią informaciją, kuri peržengia vadovėlių žinias.

MRU alumnas Mantvydas Bekešius

– Skamba labai patraukliai, bet kas jūsų nuomone turėtų rinktis šią programą? Juk dažnai abiturientai iki paskutinės minutės nebūna apsisprendę ką nori studijuoti, neretas atvejis kai studijas keičia po pirmųjų metų?

Manau, kad ši programa puikiai tinka jaunuoliui, kuris nori ateityje turėti plačias karjeros galimybes. Žinoma, jeigu nuo penkerių metų svajojai būti gydytoju ir baigęs mokyklą pasirinkai medicinos studijas, tai labai sveikintinas ir aiškus apsisprendimas. Tačiau, jeigu domina teisininko specialybė, galvoji apie advokato ar teisėjo karjerą, bet nesi iki galo tikras ar tai tavo pašaukimas, tai tuomet Teisės ir tarptautinių santykių programa gali tapti idealiu pasirinkimu. Būsimiems studentams su šioje programoje įgytomis žiniomis atsiveria unikalios karjeros galimybės tiek Lietuvos diplomatinėje tarnyboje, tiek tarptautinėse organizacijose ar Europos Sąjungos institucijose. Žvelgiant į sparčiai besikeičiantį pasaulį, akivaizdu, kad išmanyti globalius procesus ir tarptautinius santykius yra didelis privalumas.

– Iš tiesų Mykolo Romerio universitetas turi platų alumnų tinklą. Jie dirba ir daro sėkmingas karjeras įvairiose privačiose verslo įmonėse, bankuose, tarptautinėse organizacijose ir valstybės tarnyboje. Ko palinkėtumėte būsimam studentui, kuris galbūt svajoja tapti šios bendruomenės dalimi?

Pirmiausia palinkėčiau, kad ši jo svajonė išsipildytų, nes aš ir pats nepaprastai didžiuojuosi priklausydamas šiam klubui. Taip pat palinkėčiau turėti platesnes būsimos karjeros galimybes ir neapsiriboti viena sritimi. Manau, kad tokias galimybes Mykolo Romerio universitetas suteikia, o ypač mano minėta Teisės ir tarptautinių santykių programa. Apibendrinant galima sakyti, kad ši programa yra puikus pasirinkimas studentams, kurie domisi karjera įvairiose su teise ir politika susijusiose srityse. Dėl savo tarpdisciplininio požiūrio, praktinės patirties galimybių, dėstytojų ekspertiškumo ir puikių karjeros perspektyvų, ji suteikia studentams unikalų ir visapusišką išsilavinimą, kuris paruoš juos sėkmei greitai besikeičiančiame pasaulyje.

– Ačiū už pokalbį.