Kaip atrodytų pasaulis be kompiuterių?

Pasak Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Kompiuterijos ir ryšių technologijų katedros novatoriaus, docento dr. Gedimino Gražulevičiaus, pasaulis be kompiuterių kardinaliai skirtųsi nuo to, kokiame gyvename dabar. Be kompiuterių ne tik sutriktų elektros, dujų ar vandens tiekimas, bet ir nebūtų įmanoma gauti kokybiškų sveikatos priežiūros paslaugų. Juk kompiuteriai padeda greitai ir tiksliai analizuoti tyrimus ir diagnozuoti ligas.

„Šiuolaikiniai automobiliai ir viešasis transportas turi kompiuterizuotas dalis, tad jeigu nebūtų kompiuterių, mes paprasčiausiai nebegalėtume keliauti. Dar vienas svarbus dalykas – internetas, kuris taip pat neegzistuotų, jei ne kompiuteriai. Pastarojo pagalba mes galime ne tik bendrauti su savo giminaičiais ar draugais, gyvenančiais svetur, bet ir mokytis, naudotis programiniais įrankiais, interaktyviomis mokymosi priemonėmis“, – pabrėžia docentas.

Pasak jo, kompiuteriai, kaip mokslo įrankis, itin svarbūs ir reikalingi mokslininkams, kuriems be jų būtų labai sunku arba neįmanoma atlikti sudėtingus skaičiavimus, modeliuoti procesus, analizuoti duomenis ir, svarbiausia – kurti naujas technologijas.

Kas yra kompiuterių inžinerija?

G. Gražulevičiaus teigimu, kompiuterių inžinerija yra labai dinamiška ir kūrybinga inžinerijos sritis, nes ji nuolat prisitaiko prie naujų technologijų ir poreikių. Ji yra visuomenės vystymosi ir pažangos variklis. Dėl šios priežasties darbo rinkai reikia vis daugiau naujų žinių turinčių kompiuterių inžinierių, kurie sukuria naujas technologijas, palengvinančias kasdienį gyvenimą.

„Tam, kad kompiuteris funkcionuotų ir žmonės galėtų juo naudotis, pirmiausia pastarąjį reikia suprojektuoti, pagaminti ir būtinai parašyti valdymo programą. Kompiuterių inžinerija apjungia elektronikos inžineriją ir kompiuterijos mokslus šiems tikslams realizuoti“, – teigia docentas.

Besimokydami Kompiuterių inžinerijos studijų programą studentai įgyja informatikos, elektronikos ir kompiuterijos mokslo sričių žinių bei gebėjimų, leidžiančių jiems darbo rinkoje būti ypač konkurencingiems ir lengvai prisitaikantiems prie darbo pobūdžio.

„Kompiuterių inžinieriai reikalingi daugelyje sektorių ir organizacijų, kurios naudoja kompiuterius ir kitas technologijas bei dirba elektroninės, kompiuterinės ir telekomunikacinės įrangos projektavimo, gamybos, diegimo, atnaujinimo ir palaikymo srityse. Taip pat – Lietuvos bankų ir valstybinių įstaigų informacinių technologijų (IT) skyriuose bei Lietuvos ir užsienio aukštųjų technologijų pramonės ir paslaugų sektoriuose“, – sako G. Gražulevičius.

Kompiuterių inžinerijos studijos VILNIUS TECH

Docentas pabrėžia, kad VILNIUS TECH Kompiuterių inžinerijos studijų programoje ruošiami kompiuterių inžinieriai gebantys projektuoti, diegti ir taikyti įterptinius kompiuterius, sudarytus iš mikrovaldiklių, mikroprocesorių, signalų procesorių ar programuojamųjų loginių lustų, integruoti kompiuterines sistemas su kitomis sistemomis ir užtikrinti jų efektyvumą. Taip pat – kurti ir administruoti saugius kompiuterių tinklus, taikyti kibernetinio saugumo technologijas bei programuoti įvairios paskirties kompiuterių sistemas.

Šios srities specialistai, baigę studijas, turi galimybę dirbti įvairiose srityse – pavyzdžiui, dirbtinio intelekto (DI), medicinos, kompiuterinių 3D žaidimų ir kt. Studijuojant įgyjamos elektronikos, robotikos, programinės įrangos projektavimo bei programavimo žinios. Baigus šią bakalauro studijų programą, toliau galima gilinti žinias magistrantūros studijose.

„Noriu atkreipti dėmesį, kad naujais mokslo metais, nuo rugsėjo 1 d., Kompiuterių inžinerijos studijų programa bus vykdoma naujajame Mechanikos, Elektronikos ir Transporto inžinerijos (METIF) laboratorijų korpuse. Jame įrengtos modernios įterptinių kompiuterių, daiktų interneto, intelektualios kompiuterijos ir tinklų, mikroprocesorių ir pažangiosios elektronikos projektavimo laboratorijos, leidžiančios įgyti ne tik teorinių, bet ir praktinių Kompiuterių inžinerijos žinių ir gebėjimų“, – pastebi VILNIUS TECH novatorius.

Kompiuterių inžinerijos studijų programoje studentams dėsto ne tik ilgametę patirtį turintys dėstytojai, bet ir praktikos profesionalai iš Lietuvos informacinių technologijų ir Elektronikos pramonės sektorių. VILNIUS TECH veikia profesorių–partnerių, docentų–partnerių programa, leidžianti pritraukti ir į dėstymo procesą įtraukti profesionalus-praktikus. Tai – puiki galimybė perduoti studentams išskirtinę mokymo patirtį, kurioje gaunama tiek teorinių žinių, tiek praktinių įgūdžių apie realaus gyvenimo situacijas ir iššūkius, su kuriais susiduria minėti pramonės sektoriai.

„Kompiuterių inžinerijos studijų programos populiarumas auga – vis daugiau užsienio studentų iš svetur atvyksta studijuoti į VILNIUS TECH. Kiekvienais metais pastebimas studentų skaičiaus iš Ukrainos, Indijos, Turkijos, Azerbaidžano, Egipto ir kitų šalių augimas. Tai rodo, kad Kompiuterių inžinerijos studijų programa tampa vis labiau pastebima ir pripažįstama tarptautiniu mastu. Studijuojant kultūriškai įvairioje aplinkoje įgyjama patirties, kuri pravers ateityje dirbant ir bendradarbiaujant su įvairiais specialistais iš skirtingų šalių“, – pabrėžia VILNIUS TECH docentas G. Gražulevičius.

Daugiau informacijos apie Kompiuterių inžinerijos bei kitas Elektronikos fakultete siūlomas studijų programas stojantiesiems galima rasti čia.

###

Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VILNIUS TECH) – inovatyvi aukštoji mokykla, ugdanti kūrybiškus ir kvalifikuotus specialistus. VILNIUS TECH užtikrina šiuolaikines, į darbo rinką orientuotas studijas ir atlieka daugybę įvairių mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros darbų – jie vykdomi 13 institutų, 3 mokslo centruose, 22 laboratorijose. Universitete veikia moderniausias Rytų Europoje Civilinės inžinerijos mokslo centras. Turėdamas daugiau kaip 500 partnerių tarp užsienio aukštųjų mokyklų, VILNIUS TECH suteikia plačias tarptautinių studijų bei praktikų galimybes.