Kas yra IRT?

Profesoriaus teigimu, IRT yra plati sritis, apimanti technologijas, kurios naudojamos informacijai priimti, saugoti, apdoroti, perduoti ir pritaikyti. Tai įvairi aparatinė, programinė įranga, ryšio tinklai ir skaitmeninės sistemos, kurios leidžia pasiekti, kurti, valdyti ir keistis informacija.

„Su IRT glaudžiai susijusios ir IT – technologijos, skirtos informacijos valdymui ir apdorojimui. Trumpai tariant, tai programos kompiuteriams ar kitiems išmaniems įrenginiams, kurios atvaizduoja ir apdoroja informaciją. Tuo tarpu IRT apima tiek informacijos valdymo sistemas (programas kompiuteriams), tiek informacijos perdavimo sistemas: belaidį tinklą (WiFi), internetą, mobilujį ryšį, daiktų internetą, debesų kompiuteriją. Pastarieji užtikrina sklandų apsikeitimą duomenimis tarp įvairių IT sistemų“, – teigia VILNIUS TECH novatorius.

IRT specialistui reikalingi įgūdžiai

Š. Pauliko teigimu, kompiuteriai, išmanūs telefonai, serveriai ar mobiliojo ryšio stotys būtų tik skirtingo dydžio dėžės, jei ne IRT specialistai, kurie suderina visą aparatinę ir programinę įrangą, sukuria paslaugas teikiančias, tarpusavyje komunikuojančias IT sistemas, kurios padeda technologijoms veikti tinkamai.

„Programavimo įgūdžiai IRT srities atstovams reikalingi kurti programas, skirtas valdyti ir apdoroti duomenis IT sistemose, ryšių ar daiktų interneto įrangoje, debesų kompiuterijos sprendimuose, išmaniuosiuose įrenginiuose. Pavyzdžiui, sukurti programą, kuri pati gebėtų susirasti geriausią viešą debesų kompiuterijos paslaugų tiekėją ir jame įdiegti norimus serverius, virtualius kompiuterius. Jei sąlygos pasikeistų, serveriai automatiškai migruotų pas tinkamesnį debesų kompiuterijos tiekėją“, – pasakoja VILNIUS TECH novatorius.

Šarūnas Paulikas

Anot jo, elektronikos įgūdžiai pravers daiktų interneto srityje ir leis kurti įterptines sistemas su mikrovaldikliais. Pavyzdžiui, roboto dulkių siurblio valdiklį, kuris ne tik automatiškai aptinka nešvarumus, skenuoja kambario planą, valdo jo važiavimo trajektoriją, bet ir išsaugo duomenis debesyje, kad žmogus galėtų siurblį valdyti išmaniuoju telefonu, naudodamasis internetu.
„Ryšių technologijų įgūdžiai padės perprasti sudėtingus šiuolaikinius duomenų perdavimo tinklus ir debesų kompiuterijos technologijas, interneto veikimą – kaip, net nutrūkus WiFi ryšiui, išmanus telefonas randa kitą duomenų perdavimo ir gavimo kelią per 5G tinklą“, – sako profesorius.

IRT specialistų karjeros galimybės

Š. Paulikas atkreipia dėmesį, kad IRT srityje programuotojai nėra vieninteliai darbuotojai. Greta jų labai svarbūs IRT architektai bei administratoriai: pirmieji kuria programas, antrieji – sistemas, o tretieji jas įgyvendina ir prižiūri.

Būtent VILNIUS TECH Elektronikos fakulteto IRT studijų programa rengia specialistus, gebančius kurti, administruoti bei programuoti informacines ir ryšių sistemas, turinčius informatikos, ryšių technologijų ir elektronikos sričių žinių ir gebėjimų. Šių tarpkryptinių studijų absolventai yra pasirengę iškart įsitraukti į ketvirtąją pramonės revoliuciją ir prisidėti prie daiktų interneto plėtros į visas kasdienio gyvenimo sritis.

„Revoliucijos šerdis – daiktų internetas, kuris sujungia mechanizmus ir jų sistemas į išmaniuosius tinklus, kuriuose daiktai patys gali organizuoti darbą ir save prižiūrėti, valdyti procesus, apdoroti ir analizuoti didelį kiekį informacijos, taip atpiginant gamybą, palengvinant buitį, net padedant išvengti ekologinių katastrofų. Būtent dėl šios priežasties IRT dar ilgai bus itin perspektyvi sritis, o šios srities specialistų poreikis pasaulyje tik didės“, – pažymi VILNIUS TECH novatorius.

Vilnius TECH

Šiuo metu vyksta Bendrasis priėmimas į bakalauro ir vientisąsias studijas, kurio metu registruojami prašymai, laikomi stojamieji egzaminai ir kt.

Daugiau informacijos apie galimybes studijuoti VILNIUS TECH galima rasti čia.

Daugiau informacijos apie Informacinių ir ryšių technologijų bei kitas Elektronikos fakultete siūlomas studijų programas stojantiesiems galima rasti čia.

Apie VILNIUS TECH:

Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VILNIUS TECH) – inovatyvi aukštoji mokykla, ugdanti kūrybiškus ir kvalifikuotus specialistus. VILNIUS TECH užtikrina šiuolaikines, į darbo rinką orientuotas studijas ir atlieka daugybę įvairių mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros darbų – jie vykdomi 13 institutų, 4 mokslo centruose, 22 laboratorijose. Universitete veikia moderniausias Rytų Europoje Civilinės inžinerijos mokslo centras. Turėdamas daugiau kaip 500 partnerių tarp užsienio aukštųjų mokyklų, VILNIUS TECH suteikia plačias tarptautinių studijų bei praktikų galimybes.