Šio amžiaus technologinė pažanga neišvengiamai keičia viešojo valdymo ir verslo aplinką. Didžiųjų duomenų analitika panaudojant dirbtinio intelekto technologijas sukuria puikias galimybes institucijoms tobulinti viešąsias paslaugas bei jų teikimo būdus. Didėjant duomenų apimtims, pastebimas ir stipriai išaugęs poreikis gebėti analizuoti turimus duomenis. Statistikos departamentas reformuotas į Duomenų agentūrą, kuriai priskirtos svarbios valstybei užduotys, susijusios su duomenų sklaida viešojo sektoriaus organizacijoms. Taigi, sudaromos palankesnės sąlygos gauti daugiau informacijos ir priimti apgalvotus ir analize pagrįstus sprendimus, kurie prisidėtų prie piliečių gyvenimo kokybės. Tačiau tam būtini gebėjimai susiję su duomenų analize, informacinių technologijų panaudojimu, analitiniu mąstymu.

MRU

Kokių permainų reikėtų Lietuvos viešajame sektoriuje?

MRU Viešojo administravimo instituto direktorius profesorius dr. Andrius Stasiukynas taip pat pastebi, kad kompetencijų trūkumas viešajame sektoriuje ir neefektyvus viešasis valdymas nulemia Lietuvos reikšmingą atsilikimą pagal daugelį verslo aplinkos aspektų nuo konkurencingiausių pasaulio šalių švietimo, inovacijų, šalies įvaizdžio, elektroninės valdžios, valstybės tarnybos ir kitų sričių. „Norint reikšmingų permainų, tokioms institucijoms turi būti keliami, visų pirma, aiškūs tikslai ir nustatytos aiškios atsakomybės ribos. Be abejo, turi būti demonstruojama ir lyderystė, nebijoma prisiimti atsakomybę. Reikia specialistų, kurie žvelgtų ne tik į dabarties, bet ir į ateities iššūkius, gebėtų ne tik prisitaikyti viešajame sektoriuje, bet ir puikiai suvoktų ir taikytų verslo veiklos modelius,“ - mintimis dalinasi profesorius.

Kas naujo viešojo valdymo srityje, ko trūksta efektyviam šalies bei viešųjų organizacijų valdymui?

MRU studijų programos yra atliepiančios rinkos poreikius viešajame sektoriuje. Duomenų analitikos viešajame valdyme studijų programoje ugdomi duomenų analitikos ir valdymo gebėjimai, kurie leidžia viešojo sektoriaus organizacijoms diagnozuoti valdymo problemas, prognozuoti joms reikšmingų aplinkos ir vidaus procesų rodiklių tendencijas, priimti geresnius sprendimus, gebančius suvokti etines duomenų valdymo problemas ir valdyti rizikas. Asmenys, siekiantys tapti duomenų analitikos specialistais, yra skatinami tobulinti žinias, stiprinti viešųjų organizacijų tvarumą, taikyti teorinį duomenimis grįsto valdymo procesų supratimą ir praktinę duomenų mokslo ir analizės metodų taikymo patirtį, nukreipiant į inovatyvių sprendimų kūrimą.

dr. A. Stasiukynas

Plačios galimybės kurti savo ateitį ir keisti darbo sritį

Duomenų analitika viešajame valdyme suteikia platų spektrą žinių ir gebėjimų susijusių su duomenimis grįsto valdymo procesų užtikrinimu, praktinėmis duomenų mokslo ir analizės metodų taikymu, duomenų modelių sudarymu, taikymu ir kt. Taigi, nors programa yra orientuota į praktinį darbą viešajame ir nevyriausybiniame (trečiajame) sektoriuose, tačiau didelė dalis absolventų sėkmingai kuria karjerą ir verslo srityje, pavyzdžiui konsultavimo įmonėse, kur reikalingos duomenų analitikos ir valdymo žinios. COVID-19 pandemija, karas Ukrainoje pademonstravo, kad esant nepalankioms sąlygoms verslai gali ir užsidaryti, o viešasis sektorius privalo dirbti - visos šalies piliečių gyvenimo kokybė labai priklauso nuo viešojo sektoriaus modernumo ir kūrybingų lyderių, išmanančių viešąjį administravimą. Bet kuriuo atveju, tai rodo, kad viešasis sektorius sėkmingai išgyvena įvairias krizes ir yra palankiausiai vertinamas darbuotojų saugumo aspektu.