Automatika palengvina žmonių kasdienybę

Pasak Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) novatoriaus, Elektronikos fakulteto prodekano doc. dr. Dainiaus Udrio, leisdami laisvalaikį milžiniškame vandens parke žmonės nė nesusimąsto, kad puikią savijautą jiems užtikrina automatikos inžinierių sprendimai. O tiksliau – jų suprojektuotos sistemos, filtruojančios ir šildančios vandenį, palaikančios vandens temperatūrą – vienokią baseine, kitokią – sūkurinėje vonioje, net reguliuojančios oro kokybę ir temperatūrą. 

„Automatikos laimėjimai vis efektyviau pritaikomi pramonėje, kur dauguma gamybos procesų sparčiai automatizuojami ir žmogaus rankų darbo reikia vis mažiau. Automatika diegiama į šiuolaikines transporto sistemas, ji jau apima beveik visas svarbiausias žmogaus gyvenimo sritis. Tai – visa apimanti specialybė, pritaikoma tiek kiekvienoje pramonės šakoje, tiek kasdieniame gyvenime“, – pabrėžia D. Udris.

Darbo rinkai automatikos specialistai itin reikalingi

VILNIUS TECH novatoriaus teigimu, darbo našumo didinimo iššūkiai ketvirtosios pramonės revoliucijos sąlygomis skatina automatines sistemas diegti visose gamybos ir aptarnavimo sferose, todėl nuolat auga kvalifikuotų inžinierių, gebančių kurti tokias sistemas, poreikis tiek Lietuvoje, tiek ir užsienyje. Spartus naujų gaminių diegimas skatina naudotis pagal poreikius pritaikomomis gamybos sistemomis. Tačiau tam, kad šie procesai vyktų, reikia kvalifikuotų specialistų.

„Nuolat besivystančios technologijos ir tobulėjantys valdymo metodai skatina automatikos specialistus sistemingai gilinti žinias ir kelti kvalifikaciją, o tuo pačiu suteikia įdomią ir išradingumo reikalaujančią karjerą. Automatikos specialistai turi galimybę dirbti įmonėse ir organizacijose, projektuojančiose, modernizuojančiose ir naudojančiose automatizuotus įrenginius bei automatines sistemas ir kt.“, – teigia D. Udris.

Automatikos studijos atveria karjeros galimybes

Docentas taip pat atkreipia dėmesį, kad automatikos sričiai sparčiai plečiantis, auga ir automatikos specialistų, turinčių reikiamų technologinių žinių ir įgūdžių, paklausa. VILNIUS TECH vykdo Automatikos bakalauro ir magistrantūros studijų programas ir ruošia šios srities specialistus.

Automatikos studijų programa suteikia žinių apie įvairių valdymo sistemų ir technologijų projektavimą, kūrimą, pritaikymą ir naudojimą. Pabaigę šią studijų programą absolventai turi galimybę įgyti darbo su žemąja įtampa pažymėjimą. Studijuojant galima lankyti ir statinio informacinio modeliavimo (angl. Building Information Modeling) kursus. 

„Studijuojant mokomasi kurti ir derinti įvairių technologinių įrenginių ir procesų valdymo techninę ir programinę įrangą, nustatyti ir šalinti gedimus. Taip pat – taikyti naujausią kompiuterinę techniką technologinių įrenginių ir procesų automatiniam valdymui, jų reguliavimui nuotoliniu būdu, spręsti automobilių įrangos valdymo uždavinius taikant šiuolaikines priemones bei metodus. Išmokstama valdyti pastatų elektros tinklus, automatines apsaugos sistemas, pastatų automatiką, šviesos techniką“, – pasakoja VILNIUS TECH novatorius.

Automatikos studijos nuo rugsėjo 1 d. bus vykdomos naujajame Mechanikos, Elektronikos ir Transporto inžinerijos (METIF) laboratorijų korpuse. Jame – šiuolaikinė įranga, įsigyta tiek universiteto, tiek partnerių suteiktomis lėšomis. Studentai, pasirinkę šią studijų programą, turi galimybę įgyti dvigubą VILNIUS TECH ir Mittelhesseno aukštosios mokyklos (Vokietija) arba Zielona Gora universiteto (Lenkija) diplomą.

Šiuo metu vyksta Bendrasis priėmimas į bakalauro ir vientisąsias studijas, kurio metu registruojami prašymai, laikomi stojamieji egzaminai ir kt.

Daugiau informacijos apie galimybes studijuoti VILNIUS TECH galima rasti čia.

Daugiau informacijos apie Automatikos bei kitas Elektronikos fakultete siūlomas studijų programas stojantiesiems galima rasti čia.

###

Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VILNIUS TECH) – inovatyvi aukštoji mokykla, ugdanti kūrybiškus ir kvalifikuotus specialistus. VILNIUS TECH užtikrina šiuolaikines, į darbo rinką orientuotas studijas ir atlieka daugybę įvairių mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros darbų – jie vykdomi 13 institutų, 3 mokslo centruose, 22 laboratorijose. Universitete veikia moderniausias Rytų Europoje Civilinės inžinerijos mokslo centras. Turėdamas daugiau kaip 500 partnerių tarp užsienio aukštųjų mokyklų, VILNIUS TECH suteikia plačias tarptautinių studijų bei praktikų galimybes.