Ekonominis krizės poveikis ir įmonių pajamų šaltiniai tampa vis svarbesni. Įmonės turi reaguoti, pavyzdžiui, apsaugoti savo darbuotojus bei užtikrinti įmonės operacijų gyvybingumą.

Daugelis įmonių gali greitai mobilizuotis ir sukurti krizių valdymo mechanizmus: tiek trumpalaikius, tiek ilgalaikius. Verslas ir jame dirbantys specialistai privalo pasirengti vidutinės ir ilgos trukmės laikotarpiui ir įgyvendinti priemones, didinančias sistemos atsparumą. Tokiu būdu stiprūs duomenų ir analizės pajėgumai yra labai svarbūs, norint suprasti sudėtingumą, numatyti galimus sutrikimus ir greitai sukurti atsaką, būtiną išlaikyti verslo operacijoms.

 Vida Davidavičienė (Alekso Jauniaus nuotr.)

„Tokios kompetencijos atsiranda ne iš karto, dalis žinių ir gebėjimų įgyjami studijuojant, kita dalis – praktikos metu ir dirbant. Verslo vadybos studijų programų išskirtinumas – glaudus santykis su inžinerijos ir technologijų mokslais, platesnis gamybos ir inovatyvių technologinių verslų pažinimas, o tuo pačiu, ir ateities kūrėjų rato subūrimo galimybės. Bet kurios veiklos sėkmė priklauso nuo geros vadybos, verslo rizikų prognozavimo, o kartais ir nuojautos bei gebėjimų numatyti verslo sprendimus keletui žingsnių į priekį, kaip šachmatuose“, – teigia Verslo vadybos ir Verslo logistikos studijų programų vadovė prof. dr. Vida Davidavičienė.

Diskutuojant su verslo partneriais, intensyviai dalyvaujančiais studijų procese, aiškėja tendencija. Aktyvūs, turintys sisteminį verslo matymą ir gebantys kūrybingai spręsti verslo iššūkius absolventai darbo rinkoje – itin reikalingi.

Verslininkas, aktyvus visuomenininkas ir kibernetinio saugumo ekspertas Marius Pareščius pabrėžia, kad, renkantis šią specialybę svarbiausia asmeninės savybės ir ateities vizija, noras kurti verslą ar valdyti tam tikras verslo sritis. Pavyzdžiui, rinkodara, projektai ar logistika. Verslo vadybos ar verslo logistikos studijos yra puiki vieta, kurioje galime įgyti tiek teorinių, tiek praktinių žinių. Kviestiniai svečiai skaito paskaitas, dalijasi savo patirtimi, studentai vyksta į ekskursijas įmonėse, ten atlieka praktikas.

Ekonomikai pamažu atsigaunant tiekimo grandinė bus dar svarbesnė, norint greitai ir saugiai tiekti prekes ir paslaugas. Verslas turi spręsti finansinius ir veiklos iššūkius, tuo pačiu greitai atliepdamas savo žmonių, klientų ir tiekėjų poreikius.

„Nuolatinis rizikos mobilizavimo, jutimo, analizės, konfigūravimo ir veikimo ciklas padės optimizuoti rezultatus ir sumažinti riziką. Imdamiesi tinkamų veiksmų, verslo vadybos bei verslo logistikos lyderiai gali paversti didžiulį sudėtingumą ir tiekimo grandinės sutrikimą prasmingais pokyčiais “, – teigia Dinamiškosios vadybos instituto vyriausioji mokslo darbuotoja doc. dr. Aurelija Burinskienė.

 Aurelija Burinskienė (Alekso Jauniaus nuotr.)

Pasak VILNIUS TECH profesorės V. Davidavičienės, talentų trūkumas yra vienas iš iššūkių, su kuriuo susiduria šių dienų verslas. Identifikuojamas specialistų trūkumas versle bei verslo logistikos sektoriuje kyla ne tik iš per mažo ruošimų pasaulyje specialistų skaičiaus, lyginant su poreikiais, bet ir dėl to, kad ne visi stojantieji įvertina savo asmenines kompetencijas ir ateities viziją.

„Pagrindinis mano patarimas visiems stojantiesiems – specialybė, kurią renkatės turi būti ir jūsų gyvenimo aistra, atliepti gyvenimo viziją ir filosofiją“, – pabrėžia V. Davidavičienė.

Šiuo metu vyksta Bendrasis priėmimas į bakalauro ir vientisąsias studijas, kurio metu registruojami prašymai, laikomi stojamieji egzaminai ir kt.

Daugiau informacijos apie galimybes studijuoti VILNIUS TECH galima rasti čia.

Daugiau informacijos apie Verslo vadybos bei kitas Verslo vadybos fakultete siūlomas studijų programas stojantiesiems galima rasti čia.