Kolagenas būtinas organizmo audinių tvirtumui

Kolagenas – tai baltymas, kuris natūraliai gaminamas žmogaus organizme. Jis yra vienas pagrindinių jungiamojo audinio komponentų, todėl itin svarbus raiščiams, sausgyslėms, odai ir raumenims. Galima sakyti, kad jis sudaro struktūras, kurios yra tarsi mūsų organizmo karkasas, užtikrinantis įvairių audinių tvirtumą ir stabilumą. Kolagenas dalyvauja ir tinkamame žaizdų gijime, pritraukdamas naujas odos ląsteles į pažeistą vietą ir sudarydamas sąlygas naujo audinio augimui.

Senėjant, kolageno audiniuose mažėja

Žinoma, kad su amžiumi žmogaus organizme kolageno gaminasi vis mažiau, tai viena priežasčių, kodėl pradeda formuotis odos raukšlės, o sąnarių kremzlės silpnėja. Nors tam tikras kolageno mažėjimas pastebimas jau ir tarp trisdešimtmečių, šie pokyčiai ypač išryškėja moterims po menopauzės, ir tai yra natūrali organizmo senėjimo dalis. Šie procesai dar labiau spartėja, jei rūkoma ar piktnaudžiaujama saule. Visgi, yra priemonių, kuriomis laiko tėkmę galima kiek pristabdyti.

Svarbu užtikrinti tinkamus kolageno kiekius

Norint išlaikyti odos stangrumą, itin svarbu, kad jūsų mityboje būtų pakankamai medžiagų, kurios dalyvauja kolageno gamyboje. Į savo racioną įtraukite prolino turinčius produktus, pavyzdžiui: kiaušinius, mėsą, soją. Taip pat – vitaminą C, kurio gausu citrusiniuose ir kituose vaisiuose bei daržovėse. Svarbu nepamiršti ir vario, kurio yra riešutuose, raudonoje mėsoje. Ne mažiau reikšmingas – vitamino A, jo, kaip žinia, pakankamai gausite valgydami morkas ar kai kuriuos gyvūninės kilmės produktus.

Verta prisiminti, kad kolageno formavimuisi, taip pat, kaip ir daugeliui kitų organizmo procesų, svarbu, kad nepiktnaudžiautumėte cukrumi, mat jis gali prisijungti prie baltymų ir formuoti kitas, mums nenaudingas, medžiagas. Dėl to kolagenas pagaminamas nepilnavertis.

Odos jaunystei svarbus drėgmės balansas

Pastebima, kad vykstant senėjimo procesui pasireiškia ir įvairūs kiti, nepageidaujami, histocheminiai pokyčiai, tarp jų – hialurono rūgšties kiekio organizme mažėjimas. Hialurono rūgštis, taip pat kaip ir kolagenas, yra natūraliai gaminama organizme ir beveik pusė viso kiekio yra odoje. Ši medžiaga atsakinga už vandens molekulių surišimą ir išlaikymą, taigi, jei hialurono rūgšties sumažėja, oda praranda drėgmę, o vėliau darosi plonesnė, praranda elastingumą.

Manoma, kad net ir nedideli kiekiai hialurono rūgšties itin svarbūs drėgmės palaikymui. Ištirta, kad priešlaikinis odos senėjimas itin siejasi su UV spindulių radiaciniu poveikiu, o veido srityje šis poveikis yra itin ryškus. UV spinduliuotės veikiamoje odoje labai greitai prasideda įvairūs procesai, imituojantys žaizdų gijimą. Pirmiausia, hialurono rūgšties odoje atsideda daugiau, tačiau pakartotinas ir intensyvus šių spindulių poveikis lemia tipišką žaizdų gijimo procesą, kurio metu hialurono rūgšties kiekiai jau mažėja.

Vis daugiau kalbama apie tai, kad preparatai, kurių sudėtyje yra hialurono rūgšties, apskritai stabdo senėjimo procesus, bent jau remiantis faktais apie ilgaamžius Japonijos kaimų gyventojus, kurių dieta gausi natūraliai hialurono rūgštimi papildytais produktais.

Gera žinia ta, kad mityba gali būti praturtinta haliurono rūgštimi, vartojant produktus, pasiekiamus ir mūsų regiono gyventojams. Žinoma, kad jos daug iš kaulų virtame sultinyje, sojos produktuose (sojų piene, jogurte), šakninėse daržovėse, lapinėse ir tamsiai žaliose daržovėse, kopūstuose, morkose. Ne mažiau vertinga valgyti ir citrusinius vaisius, kuriuose gausu vitamino C, paskatinančio hialurono rūgšties pasisavinimą ir kolageno formavimąsi.

Kai mityba nebegali padėti

Jei norite savo odą kuo ilgiau išlaikyti stangrią ir lygią, būtina laikytis taisyklių, kurias aptarėme anksčiau: nerūkykite, venkite dažno buvimo saulėje, žinoma, tinkamai maitinkitės ir reguliariai sportuokite, kad sulėtintumėte senėjimo procesus, užtikrintumėte tinkamą kolageno formavimąsi ir palaikytumėte sveikus kaulus, raumenis, sąnarius bei, žinoma, odą.

Jei su dieta gaunate nepakankamai maistinių medžiagų, galima ją papildyti papildais. JAV tyrėjų duomenimis, tam tikri papildai, kuriuose yra kolageno, hialurono rūgšties ir kitų odai svarbių komponentų, gali pastebimai pagerinti odos išvaizdą. Jų tyrimas, kurio metu tokie papildai buvo vartojami 12 savaičių, atskleidė, kad odos raukšlės tapo mažiau gilios, o odos sausumas sumažėjo net 76 procentais.

Lietuvoje taip pat galima įsigyti preparatų su kolagenu. Pavyzdžiui, suomių gamintojo „Vitabalans“ preparate esančio „Versol P“ kolageno veiksmingumas buvo patvirtintas dviem klinikiniais tyrimais, kurių rezultatai rodo, kad 36–65 metų moterys, vartojusios šį preparatą keturias savaites, džiaugėsi pastebimai padidėjusiu odos elastingumu, stangrumu bei išsilyginusiomis smulkiomis raukšlelėmis aplink akis. Vertinga tai, kad preparato sudėtyje yra ne tik kolageno ir hialurono rūgšties, bet ir biotino, cinko, vitamino C, užtikrinančių sklandžius tinkamos odos būklės palaikymo procesus.

Maisto papildas neturi būti vartojamas kaip maisto pakaitalas. Primename, kad dėl papildų vartojimo rekomenduojama pasitarkite su savo gydytoju ar vaistininku.

Straipsnis parengtas, remiantis šaltiniais:

1. https://www.oarsijournal.com/article/S1063-4584(06)00241-X/fulltext

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583886/

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4110621/#B8

4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3426261/

5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21582/

6. https://www.jmnn.org/article.asp?issn=2278-1870;year=2015;volume=4;issue=1;spage=47;epage=53;aulast=Borumand

7. https://vitabalans.fi/lt/

Užsakymo nr.: PT_85870143