Tarptautinis deimanto sertifikatas – tai deimanto pasas. Jame nurodyti svarbiausi brangakmenio parametrai ir identifikacijos numeris, slepiantis visą deimanto istoriją, jo ypatybes ir unikalumą. Du dešimtmečius deimantais prekiaujanti Dana Ribas perspėja, kad itin svarbu akmenį, į kurį esate pasirengę investuoti, įsigytumėte iš patikimo pardavėjo.

„Būdami vienos seniausių ir didžiausių pasaulyje – Izraelio deimantų biržos – nariais, esame apsaugoti nuo nesertifikuotų, nekokybiškų mineralų“, – teigia gemologė.

Išgraviruotas ant deimanto

Deimanto sertifikate nurodomos svarbiausios brangiojo akmens savybės – Cut (apdirbimas), Color (spalva), Clarity (skaidrumas), Carat Weight (karatų skaičius). Sertifikate užrašytas identifikacijos numeris turi atitikti tą, kuris išgraviruotas ant deimanto. „Plika akimi jo nepamatysite, numerį jums gali pasakyti profesionalus deimantų pardavėjas, akmenį apžiūrėjęs tam skirtu mikroskopu, – sako deimantų vertintoja Dana Ribas.

Vis dėlto, nepatyrusiam ne taip paprasta susigaudyti: sertifikatų gali būti ne vienas ir jie gali rodyti skirtingus deimantų parametrus. Todėl neapsirikite vertindami skirtingų laboratorijų sertifikatus, kriterijai gali šiek tiek skirtis! „Rodos, deimanto dydis panašus, spalva – panaši, karatų – tiek pat, forma taip pat puiki, tačiau kaina skiriasi. Kaip taip gali būti? Štai čia turime stabtelėti ir išsiaiškinti, ar abu deimantai sertifikuoti ir kokie institutai šiuos sertifikatus išdavė“, – pataria gemologė.

GIA sertifikatas

Izraelio deimantų biržoje daugybę metų dirbusi Dana Ribas rekomenduoja ir pasitiki 1931 metais įkurta, bene labiausiai pasaulyje pripažįstama ir patikimiausia laikoma deimantų klasifikavimo laboratorija – Amerikos gemologijos institutu GIA. Institutas standartizavo deimantų vertinimą, būtent čia buvo sukurti 4 deimantų kokybės C: cut (apdirbimas), color (spalva), clarity (švarumas), carat weight (karatų skaičius).

GIA biurai įkurti visame pasaulyje, juose dirba per 1 400 tyrėjų, instruktorių ir sertifikuotų gemologų. Amerikos gemologijos institutas taip pat siūlo mokymus, tyrimus bei kuria naujas deimantų pramonės technologijas.


HRD sertifikatas

Patikimą deimantų vertinimo sistemą turi ir Belgijoje, Antverperne įsikūrusi viena seniausių Europos laboratorijų, išduodanti HRD sertifikatą. HRD (Hoge Raad voor Diamant), išvertus iš nyderlandų kalbos, reiškia „aukščiausioji deimantų taryba“. HRD laboratorija buvo sukurta kaip Amerikos gemologijos instituto alternatyva. Šiandien ši laboratorija daugiausia dėmesio skiria deimantų sertifikavimui pagal tarptautinius standartus. „Derėtų atkreipti dėmesį, kad HRD vertinimo parametrai skiriasi nuo GIA. HRD laboratorijos įvertinti deimantai gali skirtis 1 ar net 2 laipsniais, nei deimantus įvertino GIA“, – sako Dana Ribas. Jeigu tiek GIA, tiek HRD sertifikate nurodyta ta pati deimanto spalva, HRD sertifikatą turintis deimantas turėtų būti pigesnis nei turintis GIA sertifikatą.

EGL ir IGI sertifikatai

Savas deimantų sertifikavimo sistemas yra sukūręs Europos klasifikavimo institutas – EGL ir Tarptautinis gemologijos institutas – IGI. Į šiuos sertifikatus reikėtų žiūrėti atsargiai – galite gauti žemesnių parametrų brangakmenį, nei nurodyta sertifikate. Pavyzdžiui, jei pagal GIA sertifikatą deimanto spalva yra H, tai kitoje laboratorijoje deimantui gali būti nustatytas aukštesnis – F spalvos parametras. „Deimantų kaina bus panaši, tačiau pirkėjas, manydamas, kad perka aukštesnės klasės deimantą už mažesnę kainą, gali stipriai apsigauti, – perspėja Dana Ribas.


Pardavėjo atsakomybė

Gemologė įsitikinusi, kad deimantų pirkėjus yra būtina šviesti, informuoti ir mokyti, – taip ji įprato elgtis dirbdama Izraelio deimantų biržoje, kur sąžiningumas yra viena iš svarbiausių deimantų pardavėjų ir vertintojų savybių. „Būti biržos nariu – didžiulė atsakomybė. Net ir mažiausias nesusipratimas nelieka nepastebėtas, – biržoje net egzistuoja tokia lenta, kurioje surašomos nesąžiningų pardavėjų pavardės. Jas mato kiekvienas, apsilankęs biržoje.


Brangakmeniai į „The Factory Diamonds and Jewellery by Ribas“ deimantų namus atkeliauja tiesiai iš Izraelio deimantų biržos. „Išvengdami tarpininkų, mes užsitikriname aukščiausią deimantų kokybę ir visada tiksliai žinome, ką siūlome savo pirkėjams, – sako verslininkė.

Į savo parduotuves sintetinių deimantų, kurie taip pat gali būti sertifikuojami, Dana Ribas neįsileidžia. Ji teigia, kad sintetiniai deimantai niekaip nedera prie natūralių. „Mes parduodame tik tai, kas tikra, – sako ji ir pataria atidžiai stebėti, kas parašyta deimantų sertifikatuose. „Itin mažos raidelės gali slėpti labai vertingą informaciją, būkite atidūs, – perspėja deimantų vertintoja, per daugybę praktikos metų lengvai galinti atskirti natūralų deimantą nuo sintetinio, užauginto laboratorijoje.

Kiekvienas pirkėjas gali rinktis, kokį deimantą pirkti ir kokiu sertifikatu pasitikėti. Sąžiningo pardavėjo pareiga – suteikti jam visą įmanomą informaciją, o protingo pirkėjo užduotis – ją patikrinti ir apsispręsti, kur investuoti savo pinigus. Taigi, pirmasis veiksmas, kai randate brangakmenį, kuris jums tikrai patinka – prašykite jo sertifikato. Kokybė yra geriausia investicija.