„Lietuvoje mes jau prigalvojome įvairiausių idėjų, kaip pažymėti šią datą. O kaip atkreipsime pasaulio dėmesį į mūsų šalies šventę? Tikime, kad receptas – tai išradingos, mūsų tautos dosnumą ir kūrybiškumą liudijančios dovanos, skirtos šalių, kuriose gyvename, žmonėms. Dalydamiesi tuo, ką mokame geriausiai, skirdami savo laiką su šūkiu #CelebrateSharing100, abejingų nepaliksime“, – apie sumanymą pasakojo projekto vadovė Lina Dusevičienė.

Užsienio lietuviai skatinami šalies, kurioje gyvena, bendruomenei padovanoti kokią nors iniciatyvą – nuo bendros talkos, aplinkos gražinimo, krepšinio, kalbos pamokų iki koncertų, festivalių, bendruomenės švenčių organizavimo su šūkiu #CelebrateSharing100. Tebeieškantiems idėjų puikus pavyzdys galėtų būti Lietuvoje vykdomi projektai DAROM! http://mesdarom.lt ar Gatvės muzikos dienos http://gmd.lt. Arba – atėjus Velykoms galima tiesiog pamokyti kaimynų ar pažįstamų vaikus margučių puošimo ir ridenimo tradicijų. Svarbiausia, kad kuo daugiau žmonių visame pasaulyje sužinotų apie dosnią lietuvių širdį, norą telktis bendrystėn, švęsti prasmingai ir įdomiai.

Dovanas pasauliui galima registruoti Šimtmečio dovanų platformoje interneto svetainėje www.lietuva.lt. Kol būsimų dovanų pasauliui idėjos aktyviai registruojamos, pasakojame apie jau įgyvendintas iniciatyvas. Viena jų – buvusio vilniečio, verslininko ir investuotojo Dmitrijaus Kanovičiaus, nuo 1983 metų gyvenančio Toronte, projektas Kanadai Looking at the Stars („Žiūrint į žvaigždes“) kaip padėka už suteiktą galimybę kurti naują gyvenimą. Tai labdaros iniciatyva, skirta visuomenės atstumtiesiems ir kitoms jautrioms grupėms įkvėpti.

Kitame pasaulio krašte – Indijoje šių metų spalį lietuvių bendruomenė surengė Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro koncertą Mumbajuje ir Lietuvą Indijos visuomenei parodė kaip muzikalią ir kūrybingą šalį. To paties tikslo siekdamas Londone gyvenantis pianistas Rimantas Vingras suorganizavo visą Baltijos muzikos festivalį, kuriame Baltijos šalių atlikėjai pateikė Anglijos muzikos mėgėjams savo šalių kompozitorių kūrinius.

Sąmoningumu išsiskiria Ernesto Zacharevičiaus ir jo draugų miesto menininkų surengta ekologinė akcija – žinomumo kampanija Splash and Burn, skirta paviešinti pasauliui masinio Indonezijos džiunglių naikinimo faktus, atkreipti dėmesį į palmių aliejaus pramonės įmonių ir ūkininkų daromą žalą unikaliai gamtai.

Ir tai dar ne viskas! Štai Pasaulio lietuvių jaunimo organizacijos Danijoje, Norvegijoje, Suomijoje ir Švedijoje drauge surengė fotografijų parodą „Veržli, ambicinga ir pozityvi 100-mečio Lietuva!“, kuri nuo 2017 m. rugsėjo iki 2018 m. vasario keliaus po šių šalių sostines ir žavės jų gyventojus lietuviškais veidais ir vaizdais. Fotografijas konkursui atsiuntė 11–59 metų amžiaus lietuviai iš Švedijos, Suomijos, Norvegijos, Danijos, Belgijos, Lenkijos, JAV ir įvairių Lietuvos miestų bei miestelių. Profesionali komisija parodai atrinko 18 nuotraukų. Šis skaičius simbolizuoja šventės progai ir Lietuvos istorijai svarbius 1918-uosius.

Taigi švęskime Valstybės atkūrimo šimtmetį dalydamiesi su pasauliu idėjomis, talentais ir darbais!

Plačiau apie projektą „Dovana pasauliui“ https://www.facebook.com/dovanapasauliui/.

Užsakymo nr.: PT_76266553