Prieš penkerius metus pradėjusi dirbti finansų srityje, jau po pirmų susitikimų su klientais Šarūnė žinojo, kad savo vietą gyvenime ji rado. Mergina greitai suprato tiek gyvybės draudimo paslaugų vertę, tiek ir poreikį šviesti žmones apie šių paslaugų reikalingumą.

Likimas atsiuntė pačiu laiku

„Kalbantis su klientais, svarbu juos girdėti ir gebėti išsiaiškinti poreikius. Svarbiausia – pasitikėjimas ir atvirumas, nes su svetimais žmonėmis tenka kalbėti itin jautriais klausimais apie sveikatos būklę ir finansinę situaciją“, – kalba Š. Petrošiūtė.

Konsultantė kviečia klientus kalbėtis ir aiškintis kaskart, kai tik kyla kokių nors klausimų. Sykį gyvenimas buvo ją suvedęs su žmogumi, turėjusiu gyvybės draudimo sutartį, bet praleidusiu keletą mokėjimų ir svarsčiusiu, ar beverta juos padengti. Pasikalbėjęs su Šarūne apie gyvybės draudimo naudas, klientas išsaugojo sutartį, padengė susidariusius įsiskolinimus, o po kelių mėnesių sužinojo, kad serga rimta liga. Draudimo nuo kritinių ligų išmoka tuomet labai pravertė.

„Klientas džiaugėsi, kad likimas susitikimą su manimi atsiuntė pačiu laiku. Tokie atvejai rodo, kad nė vienas iš mūsų nesame garantuoti, kad nesusirgsime ar kad einant nekryptels koja, nenukrisime nuo dviračio ar slidžių. Nežinodami, kur krisime, pagalvės pasidėti negalime, tačiau galime turėti finansinę apsaugą“, – tikina Š. Petrošiūtė.

Labiausiai ji džiaugiasi, kad per penkerius metus dar nė vieno kliento šeimai nereikėjo pasinaudoti jo gyvybės draudimo išmoka. Tačiau kritinių ligų ir traumų pasitaiko neretai, o draudimo nuo traumų išmokos kartais siekia ir kelis tūkstančius eurų. Pasak Šarūnės, įdomiausia, kad žmonės neretai pamiršta turimas draudimo apsaugas.

„Netyčia parduotuvėje susitikau su kliente, pasikalbėjome, kaip sekasi, ji papasakojo, kad prieš porą savaičių patyrė traumą, turi visus išrašus. „O draudimo susitvarkyti nereikia?“ „Visai nepagalvojau!“ Tokiais atvejais padedu klientui užpildyti dokumentus ir pasinaudoti išmoka“, – šypsosi finansų konsultantė.

Niekas nenusimena gavęs išmoką

Gyvybės draudimas skirtas tam, kad, jeigu kas nutiktų, žmogui nereikėtų skolintis ar naudoti santaupas. Anot Š. Petrošiūtės, jeigu trauma rimtesnė ir ją reikia gydyti ilgiau, pajamos gali sumažėti, o išlaidų – padaugėti. Visai neturint santaupų ar didesnių atsidėjimų, pragyventi tą laiką gali būti labai sunku.

„Gyvybės draudimo produktai tam ir sukurti, kad apsaugotų žmogų nuo galimų finansinių nelaimių. Galima pasirinkti arba investicinį gyvybės draudimą, arba rizikinį gyvybės draudimą be kaupimo. Kiekvieną iš šių draudimo produktų galima pritaikyti pagal žmogaus poreikius. Svarbiausia – pasirūpinti savo finansiniu saugumu ir po to ramiai gyventi. Nesu sutikusi nė vieno kliento, kuris būtų nusiminęs gavęs išmoką“, – sako Š. Petrošiūtė.

Pasak konsultantės, nors galimybė susigrąžinti GPM nuo paties kliento sumokėtų gyvybės draudimo įmokų yra naudinga, savo klientams ji pabrėžia, kad gyvybės draudimo sutartis sudaroma ne dėl lengvatos. „Draudžiamės todėl, kad gyvybės draudimas mums yra reikalingas, visa kita – papildomos naudos“, – priduria Š. Petrošiūtė.

Istorija, kuri įkvepia

Konsultantė prisimena pokalbį su šeima, su kuria anksčiau buvo susitikę aptarti poreikius ir jau turėjo pasirašyti gyvybės draudimo sutartis. Pasirodė, jog moteris iš vakaro sužinojo rimtos ligos diagnozę ir nebegalėjo gauti tam tikrų gyvybės draudimo apsaugų.

„Suprantama, mano pirmas klausimas buvo, kaip po tokių naujienų galima rūpintis gyvybės draudimo sutartimi. O moteris atsakė supratusi vieną dalyką – kad ji kovos su liga, ir nors nebegalės turėti draudimo nuo kritinių ligų, bet dar yra draudimas nuo traumų, kurio kovoje su liga taip pat prireiks. „Darykime tai, ką galime dabar, o kai pasveiksiu, priimsime kitus sprendimus.“ Šis atvejis man atrodo labai įkvepiantis ir rodantis, kad, net ir sulaukus blogų naujienų, nereikia nustoti rūpintis savimi“, – kalba Š. Petrošiūtė, tikėdamasi, kad tokios istorijos kitus klientus paskatina sprendimų dėl gyvybės draudimo nenukelti į „vėliau“.

Džiaugėsi kiekvienu kaupimo mėnesiu

Pokalbio pabaigoje grįžtame į ten, kur ir pradėjome – pasikalbėti apie jos pačios gyvybės draudimą. Pasak Šarūnės, mama prisimena, kad tuomet mėnesio įmoka siekė 102 litus. Greičiausiai įmoka buvo minimali, o per 10 kaupimo metų pasitaikė ne viena situacija, kai ir tokią įmoką sumokėti būdavo sudėtinga, tačiau mama džiaugėsi kiekvienu kaupimo mėnesiu, nes žinojo, kad priėmė teisingą sprendimą dėl dukters ateities.

„Sukauptus pinigus atsiėmiau sulaukusi 19 metų. Kadangi įstojau į valstybės finansuojamą vietą, studijoms jų nereikėjo, tačiau man sukaupti pinigai labai stipriai prisidėjo prie šeimos finansinės gerovės. Dabar baltai pavyzdžiu savo klientams, kurie pradeda rūpintis vaikų draudimu nuo pirmųjų jų gyvenimo mėnesių ir sukaups solidžią sumą. Aš pati puikiai žinau, ką reiškia rašyti prašymą ir gauti per gyvybės draudimą sukauptus pinigus į savo banko sąskaitą“, – sako Š. Petrošiūtė.

Konsultantė primena, kad, kaupus ne trumpiau nei 10 metų, vaikui sulaukus pilnametystės atsiimant sukauptą sumą netaikomi papildomi mokesčiai, todėl savarankiško gyvenimo pradžiai vaikas galės išsiimti didesnę sumą. Be to, pinigus galima atsiimti iki sukaks 26 metai. Todėl kalbėdama su tėvais ji pabrėžia, kad pinigai gali būti kaupiami nebūtinai vaiko studijoms – per gyvybės draudimą galima sukaupti pinigų ir pradiniam įnašui norint įsigyti nuosavą būstą, o gal savarankiškoms investicijoms ar kitoms reikmėms.