„Pastebiu, kad kitą dieną jaučiu didelį nuovargį, man sunku susikaupti ir išlikti produktyviam tolimesniuose darbuose. Tam, kad miego režimas neišsibalansuotų, seku jį išmaniame laikrodyje, kuris visada su manimi. Tokiu būdu galiu žinoti, kaip jaučiuosi, kada turėčiau nueiti miegoti ir kaip kinta mano miego kokybė kiekvieną naktį“, – dalijasi žinomas didžėjus.

Samsung“ ambasadorius Lietuvoje sako, kad turėdamas įtemptą dienos rutiną ir daug dirbdamas vakarais bei naktimis, laikrodyje ar telefone gali sekti, kada miego kokybė suprastėja. Ir tai – tik keletas šio laikrodžio privalumų, padedančių kokybiškai pailsėti. Žinoma, geram poilsiui būtini ir tinkami įpročiai bei taisyklės, kurių besilaikant ilsėtis taps paprasčiau.

Fizinė veikla itin svarbi ir miego kokybei

Miegas turi didžiulę įtaką kiekvieno žmogaus produktyviam gyvenimui. Miego trukmė bei kokybė svarbi nuotaikai, atminčiai ir gerai fizinei būklei. Norint užtikrinti bendrą fizinę ir psichologinę sveikatą, būtina rasti pusiausvyrą tarp aktyvaus gyvenimo būdo ir miego.

Kuo daugiau aktyviai judate dienos metu, tuo didesnė tikimybė, kad geriau išsimiegosite. Tyrimai rodo, kad nepakankamas arba nekokybiškas miegas gali lemti mažesnį fizinį aktyvumą kitą dieną. Tam, kad miegas būtų kokybiškas, dauguma ekspertų rekomenduoja per savaitę bent 150 minučių skirti mankštai.

Šį laiką reikėtų padalyti į 30 minučių intervalus kasdien ir bent 5 dienas per savaitę aktyviai judėti. Daugumai žmonių vidutinio intensyvumo fiziniai pratimai neturi neigiamo poveikio miegui, jei treniruotė baigiama likus bent 90 minučių iki miego. Sporto režimą, taip pat kaip ir miego, galima sekti išmaniajame laikrodyje „Galaxy Watch6”.

Poilsio kokybė gali būti išmatuojama

Šiais laikais išmaniosios technologijos neatsiejamos nuo kiekvieno žmogaus gyvenimo. Tačiau telefono naudojimas naršant socialiniuose tinkluose gali prailginti užmigimo laiką ir padidinti naktinių pabudimų skaičių.

Tačiau, matuojant tam tikrus rodiklius, galima koreguoti poilsį trikdančius įpročius. Pavyzdžiui, „Galaxy Watch6” siūlo detalią „Sleep Score Factors“ miego analizę, apimančią miego trukmę, ciklus, prabudimo trukmę bei fizinį ir emocinį atsigavimą – sekant šiuos rodiklius kiekvieną dieną nesunku identifikuoti ir miegą trikdančius veiksnius.

Geresnį miegą gali paskatinti ir raminanti veikla prieš užmiegant, pavyzdžiui, maudynės vonioje, knygos skaitymas, meditacija. J. Nainys sako, kad bent pusvalandį iki miego nesinaudoja telefonu ar kitais išmaniais įrenginiais. Jie skleidžia mėlyną šviesą, kuri trikdo miego ciklą mažindama melatonino, t. y. miego hormono, gamybą.

Padidėjęs streso lygis trikdo poilsį

Atradę širdžiai mielų užsiėmimų, kurie ramina, kiekvienas gali pradėti miegoti geriau. Meditacija, dienoraščio rašymas, muzikos klausymas ar knygos skaitymas – puiki veikla, padėsianti nurimti. Taip pat svarbu sekti ir savo miego kokybę.

„Galaxy Watch6” laikrodžiu galima sekti, kiek laiko miegojote. Taip pat po nakties galima išvysti ir tai, kiek laiko „praleidote“ įvairiose miego stadijose – budrumo, lengvo ir gilaus miego. Laikrodis padeda sekti ir deguonies kraujyje kiekį miego metu, tai pat nurodo, kiek laiko knarkėte. Nusistačius miego tikslus, laikrodis padės jums jų siekti. Stebėdami savo įpročius, suprasite, kaip kasdieniai veiksmai veikia jūsų miego kokybę.

Jeigu jaučiate, kad patiriate daugiau streso nei įprastai ir tai neigiamai veikia jūsų miego kokybę, išbandykite meditaciją, prieš miegą nueikite po šiltu, atpalaiduojančiu dušu. Galite išmėginti ir giliojo kvėpavimo technikas, kurių metu tolygūs ir lėti įkvėpimai atpalaiduoja kūno raumenis ir nuramina protą.

Paprasti būdai padės ilsėtis efektyviau

Norėdami pagerinti miego kokybę, nustatykite optimalų norimą miego laiką ir stenkitės jo laikytis. Taip pat naudokite miego režimą laikrodyje ir telefone, poilsio metu nebijokite nutildyti pranešimus ir pritemdyti ekranus. Taip sukursite tobulą miego aplinką ir išvengsite papildomų trikdžių.

Miegui skirkite mažiausiai 7 valandas. Kiekvieną dieną, įskaitant ir savaitgalius, eikite miegoti ir kelkitės tuo pačiu metu, nes nuoseklumas sustiprina miego ir budrumo ciklą. J. Nainys priduria, kad šių rodiklių visai nebūtina sekti patiems – juos gali tiksliai išmatuoti ant riešo dėvimas įrenginys.

Jei neužmiegate maždaug per 20 minučių po to, kai atsigulėte į lovą, išeikite iš miegamojo ir kurį laiką užsiimkite kokia nors atpalaiduojančia veikla. Paskaitykite knygą arba klausykitės raminančios muzikos, o kai atsibos, grįžkite į lovą ir dar kartą pamėginkite užmigti.