Įvairiuose Lietuvos miestuose lapkričio 10 – gruodžio 6 dienomis vykstančiais renginiais siekiama visuomenę, architektus, statybininkus bei savivaldybių atstovus, atsakingus už teritorijų planavimą, supažindinti su fizinės aplinkos neprieinamumo problematika bei skatinti prieinamumo iniciatyvas ir parodyti, kad pozityvių pokyčių naudą pajus visi visuomenės nariai.

Renginiai yra šiais metais vykusių mokymų apie fizinės aplinkos prieinamumą finalas. Neįgaliųjų reikalų departamento prie SADM vyr. specialistė Ana Staševičienė džiaugiasi, kad mokymuose naujų žinių pasisėmę dalyviai vėliau dažnai kreipiasi dėl įvairių jų projektuojamų statinių atitikimo universalaus dizaino principams.

„Iš dalyvių pateikiamų klausimų galima teigti, kad architektai ir projektuotojai vadovaujasi statybos techniniu reglamentu „Statinių prieinamumas“. Tačiau, siekiant funkcinio bei kokybiško statinių prieinamumo visiems, taip pat ir žmonėms su negalia, vien reikalavimų laikymosi neužtenka“, – pastebi specialistė.

A. Staševičienės teigimu, yra daug svarbių niuansų, kurie, projektuojant pastatą, leidžia priimti naudingesnius sprendimus. Pavyzdžiui, laiptinėse prieš laiptus kartais būna įrengiamas taktilinis įspėjantysis paviršius žmonėms su regos negalia, tačiau pamirštama, kokia yra tikroji tokio paviršiaus funkcija.

„Taktiliniai paviršiai yra priemonė, kuri neregius informuoja, kur eiti, arba įspėja apie kliūtį. Todėl svarbu, kad jie laiptinėse būtų tik išilgai laiptų, o tarpas, kur yra turėklai, turėtų būti paliktas laisvas. Tik tokiu būdu neregys nebus klaidinamas ir neatsitrenks į turėklus, galvodamas, kad tuoj prasidės laiptai“, – pavyzdį pateikia A. Staševičienė.

Renginių metu aptariama dar daugiau pavyzdžių ir skirtingų aspektų įvairiais fizinio aplinkos prieinamumo klausimais. Pristatomi universalaus dizaino įgyvendinimo iššūkiai ir gerieji pavyzdžiai, pagrindiniai projektavimo aspektai, aktualūs skirtingas negalias turintiems žmonėms, užsienio šalių praktikos. Negana to, savo poreikiais bei fizinės aplinkos vertinimu skirtinguose miestuose dalijasi negalią turinčių organizacijų atstovai – tokios veiklos padeda dalyviams ne tik suprasti fizinės aplinkos prieinamumo svarbą, bet ir principus.

Renginiuose „Prieinamumas atveria galimybes: atverkime aplinką“ laukiami visi, kurie susiduria su fizinės aplinkos planavimu, įrengimu, priežiūra bei tie, kuriuos domina šios temos.

Renginys lapkričio 10 d. vyko Panevėžyje, 16 d. – Klaipėdoje, 21 d. – Šiauliuose, 28 d. vyks Kaune, o gruodžio 6 d. – Vilniuje. Daugiau informacijos rasti ir registruotis galite www.ndt.lt

Neįgaliųjų reikalų departamentas primena, kad daugiau informacijos apie fizinės aplinkos prieinamumą galima rasti www.ndt.lt, o iškilus klausimams kreiptis į Neįgaliųjų reikalų departamento konsultacijų centro ekspertus el. pašto adresu KC@ndt.lt