Artėjant Tarptautinei neįgaliųjų žmonių dienai, kiekvienas yra kviečiamas pasitikrinti savo žinias apie negalią, fizinės aplinkos prieinamumą ir iššūkius, su kuriais tenka susidurti gyventojams su negalia.


Kaip sako Neįgaliųjų reikalų departamento prie SADM atstovė Rita Karpuvienė, Lietuvoje gyvena net 229 tūkstančių žmonių su negalia – tai yra maždaug kas dvyliktas Lietuvos gyventojas. „Nors pastaruoju metu didėja visuomenės dėmesys negalią turintiems žmonėms, vis dar retas susimąsto, kad sukūrę aplinką, patogią silpnaregiui, judančiam vežimėliu ar turinčiam silpną klausą, laimėsime mes visi. Juk prieinamumas atveria galimybes ir senjorams, tėvams su vaikais, dviratininkams bei visiems miesto gyventojams“, – sako Rita Karpuvienė.

Testą sudaro dešimt įvairaus pobūdžio klausimų apie negalią, Tarptautinę neįgaliųjų žmonių dieną bei situacijas, atspindinčias fizinės aplinkos prieinamumo iššūkius. Neįgaliųjų reikalų departamentas prie SADM kviečia pasitikrinti savo žinias ir tapti suprantingesniems vienas kitam.

Tarptautinė neįgaliųjų diena kasmet minima gruodžio 3-ąją dieną. Šiais metais – sekmadienį. Jungtinių Tautų inicijuotas minėjimas visame pasaulyje kviečia skirti kuo didesnį dėmesį žmonių su negalia aktualijoms, gyvenimo ypatybėms, pasiekimams. Taip pat minint Tarptautinę neįgaliųjų dieną akcentuojamos žmogaus teisės ir pagrindinės laisvės, būtinybė šiomis teisėmis ir laisvėmis visiems naudotis lygiavertiškai. Šiais metais Jungtinės Tautos, minėdamos Tarptautinę neįgaliųjų dieną, siekia atkreipti dėmesį į neįgaliųjų vaidmenį siekiant darnaus vystymosi tikslų.

Neįgaliųjų reikalų departamentas prie SADM primena, kad daugiau informacijos apie fizinės aplinkos prieinamumą galima rasti www.ndt.lt, o iškilus klausimams kreiptis į Neįgaliųjų reikalų departamento konsultacijų centro ekspertus el. pašto adresu KC@ndt.lt