Stebuklai prasideda mamos virtuvėje

Vienas nuostabiausių dalykų yra prisiminti save vaikystėje ir suvokti, kad dabartinė avo veikla yra nulemta to, ką matydavai namuose, ką patyrei ir kas žavėjo ir atrodė taip stebuklingai nepasiekiama. Tai galima vadinti pašaukimu, galima sieti su talentu, tačiau vilnietė Aistė tai vadina tikru svajonės išsipildymu. „Vaikystėje virtuvė buvo mano magiška erdvė. Atsimenu, kaip sužavėta sukinėdavausi šalia mamos, kuri atrodydavo tikra virtuvės šefė. Mane labiausiai žavėdavo jos gebėjimas paprastus ingredientus paversti skaniausiais patiekalais. Be to, virtuvė buvo ne tik maisto gaminimas, bet ir šeimos, draugų susibūrimo vieta”, – savo mielais prisiminimais dalijasi mergina, šiuo metu dirbanti vyriausiąja gamybos vadove dienos pietų restorane „iLunch“.

Aistė baigė su maisto technologijomis susijusias studijas ir dienos pietų restorane darbą pradėjo kaip virėja. Anot pašnekovės, tiek šis, tiek maisto technologo darbas glaudžiai susijęs su kūryba.

„Kažkas mus lygina su orkestre grojančiais muzikantais, kažkas mūsų virtuvę dėl įvairių technologijų prilygina lėktuvo piloto kabinai, o aš kartais juokauju, kad jaučiuosi tarsi mokslininkė. Eksperimentuoju su skoniais, tekstūromis ir prieskoniais siekdama sukurti tobulus skonio derinius“, – sako profesionali maisto technologė. Ji atkreipia dėmesį, jog net ir įprasti dienos pietų patiekalai gali maloniai džiuginti. Žinių ir minėtų technologijų dėka restoranų lankytojai gali kasdien mėgautis aukštos kokybės maistu. 

„iLunch“ restoranai

Dėmesys detalėms

Stebint virėjų ir jų komandos darbą išties galima patvirtinti, jog kruopštumas, atidumas bei išmanymas čia labai svarbu. Gaminant kiekvieną patiekalą ar net padažą viskas kruopščiai matuojama ir taip siekiama užtikrinti, kad maisto porcijos būtų to paties svorio, skonio ir išvaizdos. Anot maisto technologės, taip eliminuojamos rizikos, kad skirtinguose padaliniuose restorano svečiai gaus skirtingas porcijas.

Paklausta apie jos darbovietės ypatumus, Aistė akcentuoja, jog „iLunch“ virtuvėje dirbama itin greitai ir todėl įprastai patiekalas restorane klientą pasiekia per 1–2 min. nuo užsakymo pateikimo. Pasitelkiant naujausias technologijas, tiek maisto užsakymo, tiek jo ruošimo procese įgyvendinama greitų pietų, bet ne greito maisto idėja. „Kiekvienas virėjas turi išmokti dirbti su įvairiais virtuvės įrankiais ir įrengimais, kurie palengvina ir paspartina procesus. Be to, reikia turėti žinių apie maisto saugą, įskaitant tinkamą maisto temperatūrą, higienos taisykles ir kitas svarbias gaires, kad būtų užtikrintas klientų saugumas”, svarbius aspektus dėsto vyr. maisto technologė.

Specialistė pasakoja, kad su kolegomis kartais juokauja apie tikslumą, kuris gali būti prilygintas dirbtinio intelekto gebėjimams. „Nors tam tikra prasme robotizuoto darbo šioje srityje atsiranda vis daugiau, tačiau niekas nepakeis to komandinio darbo žavesio. Dienos pietų metu, kai užsuka didžiausi klientų srautai, mūsų komanda tikrai nenuobodžiauja, o iš tarpusavio pokalbių ar smagių situacijų būtų galima susukti ne vieną trumpą filmuką socialiniams tinklams”, – šypteli pašnekovė ir sako tikinti, kad net ir dirbtinis intelektas turėtų ko pasimokyti iš jų procesų valdymo.

Laikas dirbti ir laikas ilsėtis

Sėkmingą karjerą „iLunch” nuo virėjo pozicijos pradėjusi Aistė puikiai išmano ir mielai pasakoja apie šios profesijos subtilybes. Pasak pašnekovės, darbas virtuvėje prasideda 7 val. ryte. Iki 11 val. vyksta pasiruošimas dienos pietums – virėjai ruošia patiekalus, o nuo 11 val. iki 15 val. – aptarnaujami klientai. Vėliau ruošiamasi kitai dienai – t. y. tvarkomasi, tariamasi su gamybos vadovu, kokių reikia žaliavų, sudedamųjų dalių ir pan.

„Noriu atkreipti dėmesį, jog dienos pietų restorano idėja yra isškirtinė ir tuo, kad virėjai ir kitas personalas dirba tik darbo dienomis, o be to turi laisvus vakarus, savaitgalius. Šioje srityje tai labai retas atvejis”, - sako profesionali maisto technologė ir priduria, kad, kaip ir kitų profesijų atstovai, virėjai taip pat susiduria su iššūkiais. Pavyzdžiui, ryte galima sulauki netikėtos žinios, kad tiekėjas nepristatė produkto, kuris yra vieno iš tos dienos karštųjų patiekalų pagrindas. Tuomet per ganėtinai trumpą laiką reikia nuspręsti, kaip keisis meniu.

Aistė patvirtina, kad nutinka ir taip, kad klientų ateina žymiai daugiau, nei tikėtasi, arba vienas patiekalas tampa itin populiarus ir virėjas turi greitai prisitaikyti bei spręsti problemą.

„iLunch“ restoranai

Ne tik emocinis atlygis

Tobulintis, kilti karjeros laiptais ir įgyvendinti savo užmojus yra daugelio mūsų svajonė, kad ir ką beveiktume. Maitinimo sritis, o ypač inovacijomis grįsta dienos pietų restorano idėja, yra puiki terpė atsiskleisti. Šiuo metu „iLunch” restoranuose dirba beveik 200 darbuotojų. Planuojama, kad dėl sparčios plėtros iki 2023 metų pabaigos darbo vietų skaičius gali išaugti iki 250! Vilniuje, Kaune, Šiauliuose ir Rygoje yra įsikūrę net 25 „iLunch“ restoranai.

2022 m. metais „iLunch“ buvo tarp 10 viešbučių, restoranų ir kavinių (HORECA) sektoriaus lyderių Lietuvoje. Skaičiuojama, kad restorane vidutinis atlyginimas yra vienas aukščiausių HORECA sektoriuje. Pokalbio pabaigoje restorano vyr. gamybos vadovė Aistė padrąsino visus, kurie svajoja išbandyti save maitinimo srityje.

„iLunch“ komanda kviečia prisijungti motyvuotus darbuotojus, siūlo įvairias, asmens kvalifikaciją atitinkančias, darbo pozicijas bei galimybes tobulėti. Plačiau apie karjeros galimybes – https://www.ilunch.lt/karjera.