„2024-aisiais Lietuvos rinkoje dar labiau įsitvirtina „Python“ programavimo kalba, plečiasi kibernetinio saugumo sektorius ir dar daugiau naudojamas DI. Atsižvelgdami į tendencijas jau dabar peržiūrime ir atnaujiname savo siūlomų mokymų krepšelį, kad jis atspindėtų ateities rinkos poreikį“, – sako tarptautinės programavimo mokyklos „Vilnius Coding School“ Mokymų skyriaus vadovė Miglė Masiulytė ir dalijasi didžiausia metų pradžios naujiena – pradeda bendradarbiauti su nauja mokymų platforma.

Miglė Masiulytė

Pristatoma suaugusiųjų mokymo platforma

Šią savaitę pristatyta nauja suaugusiųjų švietimo platforma „Kursuok.lt“. Tai pirma platforma Lietuvoje, kurioje bus galima rinktis norimus mokymus ir gauti 500 eurų finansavimą: atsižvelgus į sparčius technologinius pokyčius darbo rinkoje ir visuomenėje, viena prioritetinių sričių, kuriai valstybė skirs 50 proc. programoms plėtoti numatyto valstybės finansavimo, yra skaitmeniniai įgūdžiai.

„Pradedame svarbų bendradarbiavimą su „Kursuok.lt“ mokymų platforma. Tikimės, kad mūsų IT srities mokymai bus dar lengviau prieinami dirbantiems asmenims, norintiems įgyti naujų įgūdžių, o galbūt ir siekiantiems persikvalifikuoti”, – pasakoja M. Masiulytė.

Į mokymų krepšelį gali pretenduoti visi dirbantys Lietuvos gyventojai nuo 18 iki 65 metų, įgiję aukštąjį arba profesinį išsilavinimą. Pasinaudojus finansavimo galimybe ir išnaudojus visą 500 eurų dydžio krepšelį, valstybės finansavimą mokymosi programai vėl bus galima gauti ne anksčiau nei po 5 metų. Jei mokymų suma buvo mažesnė, tuomet likutį galėsite išnaudoti gavus pirmųjų mokymų baigimo pažymėjimą.

Nors šiuo metu valstybės finansavimu gali pasinaudoti tik dirbantys gyventojai, planuojama, kad platforma ateityje galės naudotis ir Užimtumo tarnybos klientai. Metų biudžetas yra ribotas, tad norintieji gauti finansavimą, raginami paskubėti ir registruotis į mokymus platformoje www.kursuok.lt

Mokykla šiais metais pristatys ir daugiau naujų programų, kurios bus orientuotos į įmonių poreikius, t. y. kokių specialistų jos ieško.

Kas vyksta?

Lietuvos startuolių asociacijos „Unicorns Lithuania“ IT darbo rinkos tyrimo duomenimis, iki 2025 m. daugiau nei pusšimtis Lietuvos įmonių planuoja įdarbinti beveik dvigubai daugiau IRT talentų, t. y. mažiausiai 7,6 tūkst. specialistų. Pasak programavimo mokyklos atstovės, tai svarbus pokytis, kalbant ir apie būsimų kandidatų profilį.

„Norintis keisti karjerą asmuo dažnai jau būna pasiekęs laimėjimų savo profesiniame kelyje ir ieško naujų iššūkių. Vis dažnai mūsų būsimi studentai su programavimo kalbomis arba įrankiais jau yra susidūrę buvusiose ar esamose darbovietėse – susižavėję jomis, ryžtasi persikvalifikuoti į IT“, – sako M. Masiulytė.

To paties tyrimo duomenimis, ateityje didžiausios perspektyvos IRT sektoriuje numatomos talentams, kurie turės DI, mašininio mokymosi, infrastruktūros inžinerijos („DevOps“), vartotojo patirties ir sąsajų (UI/UX) dizaino, didžiųjų duomenų („Big Data“) žinių ir įgūdžių.

Be abejo, vis dar aktualios ir asmeninės savybės, tokios kaip atvirumas, drąsa eksperimentuoti, savarankiškumas, smalsumas, bendradarbiavimas.

Du mitai – amžius ir diplomas

„Vienas didžiausių mitų, sklandančių IT naujoko karjeros kelyje šiuo metu, – vyresnio amžiaus asmenys neturi vietos IT darbo rinkoje. Savo mokykloje turime puikių pavyzdžių, kai amžius nėra stabdys, o atkaklumas ir smalsumas padeda susikurti puikią karjerą IT sektoriuje“, – teigia programavimo mokyklos ekspertė.

Kitas mitas, anot pašnekovės, yra formalaus išsilavinimo būtinybė. „Žmonės vis dar dažnai mano, kad reikalingas formalus išsilavinimas, siekiant būti paklausiam kandidatui darbdavio akyse. Svarbiausia turėti aiškų persikvalifikavimo tikslą ir ugdyti būtent tai sričiai reikalingus įgūdžius. Mokykloje, mūsų karjeros centre, kiekvieną dieną konsultuojame studentus, siekdami padėti jiems išsirinkti tinkamiausius mokymus ir efektyviai keliauti link tikslo“, – dalijasi įžvalgomis M. Masiulytė.

Ieškant populiariausių persikvalifikavimo į IT profesijų, šiais metais žvilgsnius rekomenduojama kreipti į vidaus sistemų funkcionalumo („Back-End“) programuotojo, vartotojo sąsajos („Front-End“) programuotojo ir infrastruktūros inžinierius („DevOps“) pozicijas ir joms reikalingus įgūdžius.

Tarptautinės technologijų karjeros mokyklos suaugusiesiems „Vilnius Coding School“ tinklą sudaro padaliniai Lietuvoje, Latvijoje, Airijoje, Čekijoje, iš viso valdomos 4 programavimo mokyklos. Mokykla vykdo skaitmeninę švietimo transformaciją („EdTech“), sprendžia ateities darbo rinkos įdarbinimo iššūkius, plėtodama perkvalifikavimo į IT sritį mokymų programas ir vykdydama lokalaus įdarbinimo projektus savo įkurtame Karjeros centre.