Praėjusiais metais Utena minėjo 760-ies metų jubiliejų, o šiandien dėkodama savo kraštiečiams ir Vilniui, Utena nori pasveikinti ir Vilniaus miestą su artėjančiu 700 metų jubiliejumi. Juk mažai kas žino, kad Utena yra seniausias Aukštaitijos miestas, paminėtas istoriniuose šaltiniuose 1261 metais. Kraštas, kuriame taip pat gyvos legendos, sutartinių garsai bei ypatingai puoselėjama aukštaičių tarmė. Kiekvienas, kuris atvyktų į Utenos kraštą, visa tai galėtų pajusti, patirti bei išgirsti. Tačiau rugpjūčio 21 d. vilniečiams nereikės niekur keliauti, nes su Utena vilniečiai galės susipažinti Utenos dienos Vilniuje renginio metu.


Kadangi Utenos diena Vilniuje vyks pirmą kartą, uteniškiai nori pristatyti savo krašto kultūrą bei tradicijas, susijungiančias su jaunatviška jaunųjų kūrėjų dvasia. Renginio metu kraštiečiai bei vilniečiai galės išgirsti uteniškių tarmę, su kuria supažindins poetė Regina Katinaitė-Lumpickienė, jau ne vieną dešimtmetį poezijos eilėmis pasakojati apie Aukštaitiją. Tie, kurie labiau panorės susipažinti su aukštaičiais, galės pažintį pratęsti su poetės Reginos Katinaitės-Lumpickienės poezijos knygomis aukštaičių uteniškių tarme „Gegutes abrūsėliai“; „Paraič nama“; „Undeniu, ugniu, žalynais“; „Tapuolia pūkas aky“; „Varna su baltu plūksnu“. O kad būtų visiems smalsiau, galite su keliais tekstais susipažinti ir dabar:

*

nežinau nieka gražesnia

až ažerus Aukštaitijas

kažnan – pa dungų inbridusį

*

paraič nama

ale durys sudege

a pelanus

išnešioja strazdai

pa Aukštaitijų

*

jau metų virtinį nuloje šunys

a ritinėjas žvaigždes in panuovalia

ir tu vis tiek da nori obalia

na tas šakas kur prie viršūnes

Utenos dienos Vilniuje metu uteniškių tarmę žiūrovai išgirs ir lietuvių liaudies dainose, kurias atliks solistas – Utenos kultūros centro direktorius Erikas Druskinas. Šios programos metu nuskambės žinomos ir visų mylimos dainos, kurias kadaise atlikdavo legendiniai operos atlikėjai Virgilijus Noreika ir Vaclovas Daunoras. Vėliau klausytojai išgirs Utenos kultūros centro kolektyvo „Sėdauta“ (vad. Milda Morkūnaitė) atliekamas sutartines, po kurių lauks folkloro ansamblis „Davila“ (vad. Milda Morkūnaitė). Liaudies muzikos garsus pakeis dvaro muzika su talentinga pianiste Aušrine Garsonaite. Utenos dienos Vilniuje renginius pabaigs jaunimo grupės „Dark Light“ (vad. Aurelijus Janaudis), „Begėdžiai“ ir „Deka“ (vad. Rimantas Sinica).


Šventės metu veiks Utenos krašto dailininkų ir tautodailininkų darbų paroda, kurioje dalyvaus ir parodos autoriai. Visus šventės svečius uteniškių šeimininkės vaišins žolelių arbata pagal žiniuonės dr. Eugenijos Šimkūnaitės receptus ir kitomis Utenos krašto vaišėmis.


Į šventę kviečia Utenos rajono savivaldybė, Utenos kultūros centras su Utenos krašto kūrėjais ir bendruomene, Utenos kraštiečių klubas „Indraja“, Eugenijos Šimkūnaitės labdaros ir paramos fondas, Gamtos tyrimų centras, Pavilnio ir Verkių regioninių parkų direkcija, o kraštiečių, vilniškių ir visų keliautojų uteniškiai taip pat lauks ir Utenoje rugpjūčio 22–28 dienomis Utenos miesto šventės renginiuose, kuriuose pasirodys žinomi Lietuvos atlikėjai Free Finga, Kazimieras Likša, grupės RONDO, EL FUEGO, LEMON JOY ir kt., bus atidarytas LAIMĖS SKVERAS, su jame gyvenančiais LAIMINGAIS ANGELAIS.

Susipažinti su Utenos miesto šventės renginių programa galite www.utenoskc.lt,, Utenos kultūros centro facebook paskyroje.