Susirinkusiųjų lauks muzika, vaišės ir dovanos

Renginio organizatorius Laurynas Šeškus pasakoja, kad šis renginys – tai palaikymo akcija karo pabėgėliams bei noras parodyti, kad Lietuvoje jie gali jaustis saugiai ir jaukiai – kaip savo namuose.

„Mes ukrainiečiams sakome: „Dabar Vilnius ir visa Lietuva yra ir jūsų namai." Norime parodyti šiems žmonėms, kad jų nepamirštame, kad jie yra mūsų mintyse ir širdyse. Tuo pačiu norime pakviesti ne tik ukrainiečių šeimas, bet ir Lietuvos vaikus su tėveliais švęsti Kalėdas drauge", – sako L. Šeškus.

Antrus metus vyksiančio renginio metu netruks geros nuotaikos ir šypsenų – koncertuos Lietuvos muzikos atlikėjai, vyks lietuvių ir ukrainiečių jaunųjų talentų pasirodymai, žaidimai, fotosesijos.

„Praėjusiais metais ši šventė sulaukė apie 5000 tūkst. dalyvių, todėl tikimės panašaus skaičiaus ir šįmet, nes pramogų ir smagaus laiko žadame tikrai ne ką mažiau. Koncertuos Ieva Narkutė, Raminta Naujanytė-Bjelle, Monika Linkytė ir kitos scenos žvaigždės, bus Kalėdų senelis, vyks įvairūs žaidimai", – pasakoja renginio organizatorius.

Susirinkusiųjų lauks ne tik pramogos, bet ir vaišės – kiekvienam į šventę atvykusiam vaikui iš Ukrainos bus įteikta saldi kalėdinė dovanėlė. Renginio metu savanoriai keps ir dalyvius vaišins karštomis spurgytėmis.

„Turėsime ir simbolinių dovanėlių – mandarinai, saldainiai, vaišinsime arbata, karštu šokoladu, taip pat sieksime ir rekordo – bandysime iškepti 1000 kilogramų spurgyčių. Tam, žinoma, mums reikės šimtų savanorių, todėl jau netrukus kreipsimės į geros valios žmonės su prašymu padėti", – sako L. Šeškus.

Gerumo niekada nebus per mažai

Šventės organizatoriaus pasiteiravus, ar besitęsiant karui Ukrainoje, neapsunksta rėmėjų ir žmonių, kurie prisidėtų prie tokių gerumo akcijų, paieška, L. Šeškus kategoriškai sako, kad negalime būti pavargę nuo karo.

„Mes nekariaujame, Ukraina kariauja už mus, kariauja tų pačių Lietuvoje esančių vaikų tėvai, todėl parama vis dar labai reikalinga. Esame labai dėkingi Vilniaus miesto savivaldybei ir „Norfai", kurių, jei atvirai, net nereikėjo įkalbinėti. Jie matė poreikį, matė iki šiol mūsų nuveiktas darbus, todėl tikrai nebuvo sunku susitarti", – teigia L. Šeškus.

„Norfa" vadovas Dainius Dundulis negaili pagyrų šventės organizatoriui. Pasak jo, dirbti su tokiais žmonėmis – vienas malonumas.

„Su Laurynu susipažinome ir pradėjo bendradarbiauti per Kaune vykusį „Giminių festivalį", kurį jis organizavo. Renginys buvo puikus, matėsi profesionalus darbas. Vėliau teko girdėti ir ne vieną gerą atsiliepimą apie jo organizuojamas akcijas bei renginius Ukrainos vaikams, todėl nusprendėme pratęsti savo partnerystę ir prisidėti finansiškai prie šios veiklos", – sako D. Dundulis.

Dainius Dundulis

Tad svarstymų, ar tęsti gražią ir jau antrus metus besitęsiančią tradiciją, pasak jo, nebuvo. „Nusprendėme nelaužyti tradicijų ir šiais metais vėl būti vienais pagrindinių renginio rėmėjų. Skyrėme finansinę paramą, už kurią vaikams bus perkamos dovanėlės, skanėstai ir visa kita, kas būtina, kad šventė įvyktų", – sako „Norfa" vadovas.

Šis renginys toli gražu ne vienintelė „Norfos" parama karą išgyvenančiai šaliai. Vien pernai prekybos tinklo labdaros ir paramos fondas skyrė daugiau nei 250 tūkst. eurų nuo karo nukentėjusiems ukrainiečiams, taip pat Ukrainos socialinėms ir kultūros įstaigoms paremti.

„Apie 100 tūkst. eurų skyrėme vienkartinėms išmokoms į Lietuvą atvykusiems Ukrainos karo pabėgėliams, taip pat daugiau kaip 120 tūkst. eurų ukrainiečių vaikų dienos stovykloms Lietuvoje bei 10 tūkst. eurų ukrainiečių vaikų kalėdinės šventės vaišėms ir dovanėlėms. Ne viena dešimtis buvo skirta ir Ukrainos studentų stipendijoms, Kijevo „Caritas" organizacijai, Charkovo nacionalinio operos ir baleto teatro gastrolių organizavimui", – vardija „Norfa" vadovas.

Nors artėjančio renginio tikslas yra padovanoti nepamirštamą ir jaukią šventę Ukrainos vaikams, D. Dundulis sako, kad ji turėtų patikti visiems be išimties.

„Per daug nesureikšminčiau, kam skirtas šis renginys, svarbiausia, kad jame vaikai jaustųsi gerai, kad jiems būtų malonu ir smagu. Tai svarbiausia. Na, o kalbant bendrai, jei tik yra galimybių, visada reikia padėti ir neužmiršti patekusių į bėdą", – teigia jis.