Norint dalyvauti konkurse, reikėjo bet kurioje „Norfa” parduotuvėje pasiimti akcijų leidinį Nr. 24 arba Nr. 25 ir, jame susiradus laiško Kalėdų seneliui formą, ją užpildyti. Nors „Norfa“ žadėjo nudžiuginti 10 vaikų, tačiau nusprendė išpildyti 12-kos norus – įteikė dovaną jiems ir išpildė dar tiek pat norų, kurių vaikai linkėjo kitiems.

Štai kelios istorijos, kuriomis „Norfa“ dalijasi su skaitytojais.

Dovanos vienišiems seneliams

Šiaulių rajono Dubysos aukštupio mokyklos 3B klasės auklėtoja Aurelija Milvidienė, kurios mokiniai Kalėdų Senelio prašė dovanų ne sau, o vienišiems seneliams, pasakoja, kad mokinių draugystė su Šiaulių miesto savivaldybės globos namų gyventojais prasidėjo gerokai prieš šv. Kalėdas:

„Dar rudenį pamačiusi maltiečių akciją, raginančią parašyti vienišiems seneliams laišką, pasiūliau savo auklėtiniams prie jos prisijungti. Vaikai mielai sutiko, parašė laišką, kuris buvo išsiųstas senelių namams.“

 Laiškai

A.Milvidienė sako, kad tiek ji, tiek vaikai nelabai tikėjosi gauti atsakymą, bet buvo maloniai nustebinti, kai juos pasiekė labai šiltas laiškas nuo globos namų gyventojų su prie jo prisegtais saldainiais. „Tai vaikams padarė didžiulį įspūdį ir suteikė daug džiaugsmo“, – prisimena mokytoja.

 Šiaulių raj. Dubysos aukštupio mokykla, 3B klasė

Vaikai nutarė, jog reikia atsidėkoti seneliams. Būtent tuo metu mokytojos akis užkliuvo už „Norfos“ konkurso, kviečiančio rašyti laiškus Kalėdų Seneliui ir prašyti dovanų. Pašnekovė prisipažįsta, kad nelabai tikėjo, jog pavyks laimėti, tačiau labai maloniai nustebo, kai sužinojo, jog pradinukų prašymas padovanoti saldumynų ir keletą kavos servizų senelių namų gyventojams bus išpildytas.

Šiaulių m. savivaldybės globos namų atstovė Ligita Laucevičienė sako, kad tiek globos namų gyventojams, tiek personalui tokia vaikų iniciatyva buvo labai netikėta, bet maloni staigmena.

„Mūsų seneliai mėgsta kartu pasėdėti, pabendrauti, todėl toks vaikų sumanumas labai sušildė visų širdis“, – sako ji.

A.Milvidienė pasakoja, kad jos auklėtiniai gavo dar vieną pamoką – gerumas sugrįžta.

„Norfa“ atsiuntė gardžių dovanų ne tik seneliams, bet ir vaikams. Ir veikiausiai ne tik saldumynai suteikė džiaugsmo, bet ir jausmas padarius gerą darbą. Vaikai pasijuto laimingi, nes suprato, už ką gavo dovanų. Gerumas sugrįžta“, – pasakoja pedagogė.

„Norfa“ dovanos

Kai kalėdinės dovanos padeda jaustis svarbiu ir ypatingu

Kalėdų seneliui „Norfa“ padėjo išpildyti ir Vilniaus Šilo ugdymo centro moksleivių svajonę. Čia mokosi specialiųjų poreikių turinys vaikai.

Jų auklėtoja Lina pasakoja, kad laišką Kalėdų seneliui ji rašė drauge su vienu berniuku: „Ne visi mūsų vaikučiai rašo, nes visi turi įvairių specialiųjų ugdymo poreikių. Kartu su vienu berniuku, kuris gali rašyti, kai jam diktuojamos raidelės, parašėme laišką. Dar padarėme alternatyviosios komunikacijos korteles, kuriose buvo žinutė, kad „aš noriu, jog Kalėdų senelis duotų man dovaną“.

Auklėtoja sako, kad laiško rašymas buvo ir tam tikra ugdomoji priemonė: „Gruodis pas mus yra šventinis mėnuo, kalbame apie šventes. Ne visi vaikai gali išreikšti žodžiais, kiekvienas savaip priima švenčių laukimą, pačias šventes, Kalėdų senelį. Tačiau visiems jiems tai džiaugsmingas metas: vieni parodo savo emocijas šypsena, kiti pakeldami nykštį.“

Pašnekovė labai džiaugiasi, kad jos klasės vaikai prašė dovanų ne tik sau, bet ir visos mokyklos auklėtiniams – „Norfa“ šį vaikų prašymą išpildė.

„Kiekvienam vaikui per kalėdinę šventę išdalinau po dovaną. Jų reakcija buvo labai įvairi, bet džiaugsminga: vieni iškart išlukšteno saldainius, kiti juos saugojo kaip didžiausią dovaną. Tądien jie buvo labai laimingi“, – prisimena pedagogė.

„Norfa“ dovanos

Vaiko dovana prieglaudos augintiniams

Kad Lietuvoje vis daugiau vaikų yra empatiški ir jautrūs, rodo dar viena graži istorija. Vienuolikmetis Eirimas laiške Kalėdų seneliui parašė, jog svajoja, kad jis padovanotų kraiko gyvūnų prieglaudai.

„Tautimilės gyvūnų prieglaudos“ vadovė Tautmilė Stanevičiūtė sako, kad Eirimo dovaną „Norfa“ išpildė su kaupu: „Gavome ne tik kraiko, bet ir žuvies, širdelių žiemojantiems kirams ir net lašišos katėms. Ligotoms katytėms verdame maistą patys, tai padeda greičiau pasveikti, todėl ši dovana buvo labai svarbi.“

T. Stanevičiūtė džiaugiasi, kad ši dovana buvo ne tik ypatingai gera bei naudinga, bet ir jautri – vaikas Kalėdų Senelio paprašė dovanos ne sau, o beglobiams gyvūnams.

„Matome, kad senoji lietuvių tradicija Kūčių vakarą prisiminti naminius ir laukinius gyvūnus gražiai tęsiasi, žmonės nepamiršta ir gyvūnų prieglaudose“, – pastebi ji.

Kai trūksta pinigų – padeda konkursai

Veriškių vaikų dienos centro socialinės darbuotojos padėjėja Andželika Trumpakais sako, kad vien pats laiško rašymas Kalėdų seneliui sukėlė vaikams daug džiaugsmo.

„Mūsų dienos centre renkasi įvairių tautybių vaikučiai, visi jie rašė tuos laiškus, kaip mokėjo – ir lenkiškai, ir rusiškai. Vaikai norėjo kartu keliauti į kino teatrą, todėl ir prašė bilietų. Tada padėjome tuos laiškus po eglute“, – pasakoja A. Trumpakais, pridurdama, jog vaikai nudžiugo kitą dieną pamatę, jog po egle tuščia – vadinasi, laiškai pasiekė adresatą.

 Goda, 5 metai. Ausinės mergaitėms ir bilietai į kiną Veriškių vaikų dienos centrui

Tačiau dar daugiau emocijų vaikams sukėlė atsakymai nuo Kalėdų senelio. „Net paaugliai džiūgavo“, – prisimena pašnekovė.

A.Trumpakais sako, kad tokios dovanos yra labai svarbios dienos centro lankytojams: „Vaikų dienos centro finansavimas gana kuklus, o vaikams nuolatos norisi parodyti daugiau. Tie bilietai į kiną mums yra ypatinga dovana.“