„Dažnu atveju tėvai, rinkdamiesi naują automobilį, tam skiria daug daugiau dėmesio, nei ieškodami ikimokyklinio ugdymo įstaigos savo vaikui. Yra atlikta daugybė tyrimų, kurie įrodo, kad ikimokyklinis ugdymas bei bendravimas su savo bendraamžiais turi didžiulę naudą. Juk darželyje vaikai mokosi savarankiškumo, bendravimo ir bendradarbiavimo, čia jiems leidžiama klysti ir iš klaidų mokytis, taip pat formuojasi jų charakterio bruožai“, – teigia „Mini darželiai“ Vilniaus filialo vadovė Asta Ogulevičienė ir priduria, kad tinkamos ikimokyklinio ugdymo įstaigos pasirinkimas lemia ir vaiko socialinę raidą bei tai, koks jis taps ateityje.

Šiais laikais darželių pasirinkimas vaikams – itin gausus. Didžiuosiuose miestuose daugybė privačių ikimokyklinio ugdymo įstaigų, tačiau, pasak pašnekovės, nereiktų sprendimo, renkantis darželį, daryti vien pagal gyvenamąją vietą, patogumą ir kainą. Tėvams suvokus vaiko poreikius, šeimos prioritetus ir deramai pasidomėjus įstaiga, galima sutaupyti nemažai laiko ilgai vaiko adaptacijai bei džiaugtis, kuomet jis kiekvieną rytą pas darželio draugus bėgs su šypsena veide.

Vaiko poreikiai – svarbiausia

„Mini darželiai“ atstovė A. Ogulevičienė įsitikinusi, kad renkantis ikimokyklinio ugdymo įstaigą svarbu suvokti, kad visų pirma turi būti patenkinti ne tėvų, o vaiko poreikiai.

„Jūs, kaip tėvai, geriausiai pažįstate savo atžalą. Identifikavus jo charakterio savybes galima priimti geriausią sprendimą. Galbūt, vaikas drąsus? O gal – labai drovus? Galbūt, jis linkęs į menus, sportą, inžineriją ar technologijas? Dažnai darželiai turi savo kryptį ir pagal ją galima nuspręsti, kuri įstaiga vaikui bus tinkamiausia“, – pataria specialistė.

Esminis tikslas – rasti darželį, kuriame būti atskleidžiamos vaiko stipriosios savybės. To svarbą puikiai iliustruoja „Reggio Emilia“ ugdymo metodas. Jis, pasak A. Ogulevičienės, remiasi tikėjimu, kad vaikas turi šimtą būdų save išreikšti. Tai jis daro kalba, judesiais, piešimu, tapyba, konstravimu, lipdymu, šešėliu teatru, koliažu, muzika ir galybe kitų veiksmų, kurie sudaro kasdienį kiekvieno iš mūsų gyvenimą. „Svarbiausia sudaryti vaikui sąlygas laisvai veikti ir tyrinėti aplinką“, – teigia pašnekovė.

Darželio filosofija – kokia ji?

Galybė darželių išsiskiria savo vertybėmis, programomis ir deklaruojamomis filosofijomis. Pasak A. Ogulevičienės, svarbu kritiškai vertinti ikimokyklinio ugdymo įstaigas bei surasti tokią, kurios vertybės būtų artimos jūsų šeimai.

„Rekomenduoju negailėti laiko bei pasidomėti ugdymo nuostatomis, įstaigos išsikeltais tikslais. Jei darželis tokių neturi, reikėtų jį vertinti kritiškai“, – pataria specialistė.

Dienotvarkės svarba

Taip pat, pasak pašnekovės, būtina pasidomėti darželio dienotvarke: kiek laiko vaikai praleidžia lauke? Ar eina į jį visada, nepriklausai nuo oro sąlygų? Ar yra numatytas laikas ne tik tikslingoms veikloms, bet ir laisvam vaikų žaidimui? Ar skirtas laikas vaikų fiziniam aktyvumui?

„Nemažiau svarbus dalykas, kurį būtina išsiaiškinti: kaip organizuojamas vaikų miegas? Idealiu atveju, ikimokyklinukams poilsio laikas turėtų būti suplanuotas kiekvieną dieną tuo pačiu metu ir turėtų trukti neilgiau nei dvi valandas“, – pasakoja A. Ogulevičienė.

Renkantis darželį tėvai turėtų atkreipti dėmesį ir į maitinimą. Svarbu tai, kad maistas būtų subalansuotas ir sveikas, vaikams patiekiami užkandžiai.

Kiti vaikai – lyg veidrodis

Susitarus dėl apsilankymo patikusio darželio ugdymo grupėje, reikėtų įvertinti jos aplinką.

„Būtina, kad ji būtų saugi, o joje vaikus džiugintų skirtingų veiklų galimybės. Atkreipkite dėmesį, ar viskuo, kas yra grupėje, vaikai gali nevaržomai naudotis? Ar visi žaislai ir knygos yra vaikų akių lygyje? Ar aplinka – jauki ir atitiks vaiko poreikius?“ – sako specialistė.

Taip pat, apžiūrint grupę, svarbu atkreipti dėmesį į kitų vaikų emocinę būklę. Pasak pašnekovės, ji – tarsi veidrodis. „Užduokite sau klausimą, ar vaikai, kuriuos matote, atrodo laimingi? Ar aktyviai bendrauja vieni su kitais bei grupės pedagogais? Jei aplinkoje vyrauja šaltumas, griežtos taisyklės, tai – nėra geri ženklai“, – pastebi pašnekovė.

Auklėtojos – draugės ir mokytojos

Atvykus į patikusį darželį, susipažinkite su grupės auklėtojais. Vertinkite asmenybę, o ne išsilavinimą. Jei pedagogų akyse matote užsidegimą ir meilę darbui, tai, pasak A. Ogulevičienės, svarbiau nei diplomai.

„Pasidomėkite, kaip vyksta adaptacija darželyje. Ar galėsite pirmosiomis dienomis bent valandą laiko praleisti kartu su vaiku? Klauskite auklėtojų, ar darželiui svarbus šeimos įsitraukimas, taip pat – kaip tėvai gali prisidėti prie ugdymo proceso. Svarbu, kokiu būdu tėvai yra įtraukiami. Paklauskite, ar galėsite ateiti į darželį savanoriauti“, – pataria pašnekovė.

Ji rekomenduoja pasidomėti, kaip būtų elgiamasi, jei vaikas nesilaikytų grupėje vyraujančių susitarimų. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kokių žingsnių imasi pedagogai, siekdami sustabdyti netinkamą vaikų elgesį. Jei jie užsimena apie bausmes, tokios ugdymo įstaigos A. Ogulevičienė rekomenduoja vengti. Pasak „Mini darželiai“ atstovės, net ir pats netinkamiausias vaiko elgesys turėtų būti sprendžiamas naudojant tik pozityvius elgesio korekcijos metodus.

Ikimokyklinio ugdymo įstaigos pasirinkimas – svarbus žingsnis, kuriam galima pasiruošti. Tinkamai suvokus savo vaiko poreikius bei išsigryninus šeimos vertybes, galima surasti darželį, kuris ugdys, lavins ir džiugins atžalą bei puikai paruoš kitam svarbiam žingsniui – mokyklai.

Užsakymo nr.: PT_87351345