Visai neseniai mūsų tapatybės įrodymas buvo gana paprastas ir nelabai reikšmingas procesas. Juk beveik visi turime galimybę naudotis tam tikra fizine tapatybės forma, kurią galime pateikti vos prireikus – su savimi beveik visur nešiojamės ID kortelę, pasą ar vairuotojo pažymėjimą. Norime iškeliauti į užsienį ir tam reikia gauti vizą – rodome savo pasą. Norime išsinuomoti automobilį? Tam, ko gero, prireiks vairuotojo pažymėjimo. Ir, atrodo, viskas taip paprasta, patogu ir aišku. Bet ką darome, kai savo tapatybę reikia patvirtinti per nuotolį?

Elektroninė tapatybė

Šiais, skaitmeninių sukčių laikais, įrodyti kas esame tampa vis sudėtingiau. Nors tapatybės patvirtinimas daugeliui tapo kasdienybe, fiziniai, popieriniai dokumentai čia nebeturi didelės prasmės.

Pasak elektroniniu parašu paremtų sprendimų teikėjo „Dokobit" pardavimų komandos Lietuvoje vadovo Domanto Puslio, elektroninę tapatybę (eID) galima vertinti kaip skaitmeninį realiame pasaulyje naudojamų fizinių tapatybės formų atitikmenį, tik daug universalesnį. Visai kaip tradicinė įvairių tapatybę įrodančių atributų visuma (mūsų pasas ar ID kortelė), eID taip pat saugo mūsų tapatybės informaciją. Tik ja galima patogiau dalintis internetinėje erdvėje. Maža to, jau kurį laiką Lietuvos Respublikos piliečiams išduodamos asmens tapatybės kortelės yra nepaprastos – jos gali būti naudojamos ne tik kaip asmens dokumentai, bet taip pat kaip elektroninių dokumentų pasirašymo el. parašu įtaisai.

Domantas Puslys (Dokobit nuotrauka)

Ar dar pamenate laikus, kuomet dokumentus fotografuodavote, skenuodavote ir išsiųsdavote suinteresuotoms šalims tradiciniu paštu ar pristatydavote asmeniškai? Pats metas su jais atsisveikinti ir šiuos procesus patikėti elektroninei erdvei.

Tapatybės patvirtinimas elektroninėje erdvėje

Nenuostabu, kad esame priklausomi nuo savo asmeninės informacijos, kuri tam tikrose situacijose mus identifikuoja. Ji naudojama ten, kur pačių mūsų fizinis buvimas nėra būtinas – elektroninėje erdvėje. Tačiau yra keli būdai patvirtinti savo tapatybę.

Vienas geriausiai mums žinomų tapatybės elektroninėje erdvėje patvirtinimo būdų yra vartotojo vardas ir slaptažodis. Jis naudojamas prisijungti prie savo elektroninio pašto ar socialinių tinklų, elektroninės komercijos paskyrų ir pan. Tačiau kodėl tai – nelabai saugi tapatybės patvirtinimo priemonė?

Dažnas mūsų darome tą pačią klaidą – slaptažodžius užsirašome bet kur, kur tik papuola, naudojame tuos pačius visose savo paskyrose arba sukuriame lengvai atspėjamą slaptažodį. Tai dar labiau nutolina mus visus nuo saugaus tapatybės patvirtinimo.

Biometriniai duomenys yra tam tikri konkretūs požymiai, pagal kuriuos galima nustatyti unikalias žmogaus savybes. Tokios savybės gali būti piršto atspaudas, akies rainelė, balsas ar netgi kvapas – jais remiantis nesunkiai galime patvirtinti žmogaus tapatybę.

Nors dabar jau nieko nebestebina mobilaus telefono atrakinimas naudojantis piršto antspaudu, tačiau kokį kelią nukeliauja jūsų pirštas, kad pasiektumėte šio tikslo? Biometrinių duomenų nuskaitymo kelias atrodo gan painus, tačiau jį galima pavaizduoti keliais etapais:

  • pridedate savo pirštą prie biometrinio įrenginio;
  • pagal gamintojo algoritmą sugeneruojamas laikinas šablonas;
  • lyginamas laikinas ir pagrindinis šablonai (duomenų bazėje yra saugomas pagrindinis šablonas);
  • sugeneruojamas (ne)sutapimo rezultatas;
  • (ne)sutapimo rezultatas yra palyginamas su nustatyta slenkstine verte;
  • rezultatas atitinka arba neatitinka slenkstinės vertės;
  • įvyksta autentifikavimas arba pranešimas apie neatitikimą (ir vėl viskas iš naujo).


Elektroninis parašas

Elektroninis tapatybės patvirtinimas yra skaitmeninis sprendimas įrodyti piliečio ar organizacijos tapatybės tikrumą. Jis gali būti skirtas ir norint naudotis vyriausybės institucijų, bankų ar kitų įmonių teikiamomis privilegijomis ar paslaugomis, mokėjimams mobiliuoju būdu ir kt. Be internetinio autentifikavimo ir prisijungimo, daugelis elektroninės tapatybės paslaugų taip pat suteikia vartotojams galimybę pasirašyti dokumentus el. būdu.

Jei turite prieigą prie svarbių įmonės dokumentų, saugumas ir tapatybės tikrumas yra kertiniai aspektai norint tais dokumentais vienaip ar kitaip disponuoti. El. parašu galite pasirašyti dokumentus ir patvirtinti savo tapatybę įvairiose elektronines paslaugas teikiančiose svetainėse. Kvalifikuotas el. parašas turi tokią pačią teisinę galią, kaip ir rašytas ranka, ir jis pripažįstamas visose ES šalyse narėse. Pažangusis el. parašas, patvirtintas kvalifikuotu sertifikatu, laikomas stipriu įrodymu teisme.

Elektroninis spaudas

Dar vienas tikrumą užtikrinantis įrankis yra elektroniniai spaudai – tiesa, šiuos gali gauti tik juridiniai asmenys. Pasak „Dokobit" pardavimų komandos Lietuvoje vadovo Domanto Puslio, el. spaudai naudojami keliais atvejais: siekiant užtikrinti jautrios informacijos vientisumą ir autentiškumą, pvz., mokesčių ataskaitos, asmens sveikatos informacija, taip pat norint užtikrinti skaitmeninių dokumentų kilmę ir vientisumą. El. spaudu galima antspauduoti automatiškai generuotus dokumentus, pvz., elektronines sąskaitas faktūras, sąskaitų išrašus, išrašus iš duomenų bazių, o taip pat jie naudojami norint automatizuoti veiklos procesus sistemoms automatiškai patikrinant gautą elektroniniu spaudu patvirtintą informaciją.

Pripažinkime, pašto karvelių, faksų ir skenerių laikai jau baigėsi – ant pjedestalo kurį laiką tvirtai stovi išmanūs skaitmeniniai sprendimai. Smagu pripažinti, kad kasdien vis labiau jie mus gelbsti mus kasdieniuose procesuose: taupo laiką, pinigus, apginkluoja saugumu, o taip pat leidžia užduotis atlikti nuotoliniu būdu. Taigi, jau galite drąsiai atsisveikinti su rankiniais procesais ir krūvomis popieriaus lapų – skaitmenizacija padeda sužibėti jūsų organizacijos įvaizdžiui: juk tik kiečiausios ir progresyviausios įmonės žengia koja kojon su inovacijomis.