Kaip suprantu, ketinate keisti darbą. Daug kas sako, jog prezidento darbas daug lengvesnis nei premjero. Dėl to siekiate permainų?

Kai nedirbi, tai turbūt visi darbai vienodai lengvi.

Mes su jumis turėjome nuostabų pokalbį: 2019 metais laidoje „Nepatogūs klausimai“ minėjote, kad pirmas kartas kandidatuojant į prezidentus gali būti sudėtingas, antras – šiek tiek lengvesnis. Kaip jaučiatės šiandien?

Tikrai lengviau. Atsiprašau už žodį, bet jau nebeparins (nebejaudins) kai kurie dalykai, kurie parino praeitą kartą – etikečių klijavimas, nesąmonių sklaida įvairiose socialinėse erdvėse. Supratau, kad nieko su tuo negali padaryti. Tiesiog darai savo darbą ir eini toliau. Dėl to daug mažiau galvos skausmo.

Aišku, darbas Vyriausybėje labai stipriai padėjo. Atsirado išminties nebekovoti su dalykais, su kuriais kovodamas tik gaišti energiją ir laiką. Tai nereiškia, kad neturi kalbėti, bet kai kažkas tau aiškina, kad Žemė yra plokščia, o tu visą elektrą išvežei rankinuke į Lenkiją – palieki tai.

Bet vis tiek lieka nuoskaudos?

Turiu tokią problemą – mano labai gera atmintis. Galvoje turiu visokiausių Lietuvos popmuzikos aušros dainų užsilikusių, dar visokiausių dalykų, kurių šiaip gyvenime net nereikia žinoti.

Įtemptas darbas, o dar ir prezidento rinkimų kampanija... Ar lieka jums kažkiek laisvalaikio?

Žinoma, kad lieka. Jeigu sugebi per parą Manto Adomėno knygą perskaityti, vadinasi, gali rasti to laiko. Neatsimenu, gal tik Harį Poterį esu per parą suskaičiusi. Ne per daugiausia būna tokių dienų, bet kiekviena tokia džiaugiesi.

Kaip atrodytų tobulas Ingridos savaitgalis? Nupieškit.

Būtų bijūnų laikas. Sėdžiu terasoje, skaitau knygą. Diena šilta, šviečia saulė, o aš žiūriu į žydinčius bijūnus.

Kuo, jūsų nuomone, skiriasi prezidento ir premjero institucijos?

Konstitucijoje aiškiai parašyta, kad prezidentas veikia užsienio politikoje, saugumo ir gynybos, teisingumo lauke.

Prezidentas nėra vykdomoji valdžia, kuri sprendžia, kaip ribotų išteklių sąlygomis maksimaliai patenkinti tarpusavyje konfliktuojančius poreikius. Tai yra amžinas vyriausybės darbas.

Būnant prezidentu gali atrodyti, kad jei tave tiesiogiai išrinko žmonės, tai tu juos atstovauji ir gali tiesiogiai jų problemas spręst. Bet taip nėra.

Ir neturi prezidentas būti kitų institucijų viršininkas, kaip ir nėra jis jų pavaldinys. Pagrindinė jo užduotis – bendradarbiavimo su kitomis valdžios šakomis būdu pasiekti geriausią rezultatą pirmiausia tose srityse, už kurias jis yra atsakingas.

Kokių savybių prezidentui reikia?

Manau, kad pirmiausia reikia supratimo, jog negali suformuoti nerealistinių lūkesčių. Negali žadėti dalykų, kurių tikrai negalėsi padaryti, o paskui pykti ant visų kitų, kad tavo pažadėti dalykai nepasidaro.

Kuo tu gali savo darbotvarkę įgyvendinti, tai savo autoritetu ir gebėjimu ieškoti ar padėti ieškoti kompromiso tada, kai tai yra reikalinga.

Su kokiais sunkumais dabar kandidatuodama susiduriate? Kas jums yra sunkiausia?

Šiuo metu sunkiausia yra tai, kad kartu einu vykdomosios valdžios pareigas. O savo darbą turi dirbti maksimaliai gerai ir išlaikyti etiką tarp šių dviejų procesų. Manau, kad kol kas tą padaryti sekasi neblogai.

Vėliau, kai bus aiškūs visi kandidatai, prasidės debatai ar didesni renginiai, pasiimsiu keletą savaičių atostogų, kad būtų aišku, jog dabar vyksta kampanija.

Kodėl jums apskritai norisi būti prezidente? Nes jūs dabar užimate labai aukštas pareigas ir, atrodo, kad susiduriate su daug iššūkių, yra tikrai nemažai darbų ir reikalų.

Vyriausybėje dirbi daugelyje sričių. Bet laike, kuriame dabar gyvename, užsienio politika ir gynyba, krašto saugumas yra pagrindinis prioritetas Lietuvai, kuri turi gyvybinį interesą tiek, kad Ukraina laimėtų karą, tiek, kad jos partneriai suprastų, kas yra Rusija ir kokia geopolitinė realybė.

Kitus darbus dirbti gali ir kiti puikūs žmonės, o šis darbas man yra labai įdomus ir, atrodo, kad jis yra be galo svarbus būtent dabar.

Artėja JAV prezidento rinkimai. Didelė tikimybė, kad juos laimės Donaldas Trumpas. Apie ką būtų jūsų pirmas pokalbis, kaip dviejų valstybių prezidentų?

Esminis dalykas yra saugumas. Per šią vyriausybės kadenciją gynybos biudžetas padidėjo dvigubai, ir tai yra didelė suma pinigų.

Kitas svarbus dalykas yra tai, kad Lietuva yra viena iš nedaugelio valstybių, kuri pastaruoju metu pasirinko, kad jos neturėtų stumdyti ne tik Kremlius, bet ir Kinijos komunistų partija. Mūsų sprendimas vystyti santykius su Taivanu yra atvejis, kai esi truputėlį bangos priekyje.

Manau, kad tai yra dalykai, kuriuos galime „dėti ant stalo“ – mes tikrai gebame matyti toliau savo nosies ir daugiau, negu tik indeksuoti pensijas ar kad visi gražiai apie tave kalbėtų per TV.

Jūs priklausote Šaulių sąjungai. Papasakokite plačiau apie tai.

Taip, priklausau. Į Šaulių sąjungą planavau stoti nuo 2014-ųjų, bet galiausiai tas projektas „pasidėjo į stalčių“. Jau 2022 metais supratau, kad privalau tą padaryti, ir tų metų kovo 11 dieną įstojau ir prisiekiau Šaulių sąjungai.

Baziniai šaulio kursai tęsiasi apie pusę metų, yra teorinė ir praktinė dalis. Kai praeini kursą, vyksta baigiamosios pratybos dvi dienas su nakvyne miške. Pratybas pabaigiau per man nustatytą laiką. Baigusi pratybas, išėjau į darbinę kuopą.

Ką jums tai suteikė?

Jei esu vykdomojoje valdžioje ar kitoje valdžios šakoje, mobilizacijos metu turėsiu kitas užduotis. Bet tai bus neamžinai.

Man gera žinoti, kad turiu struktūrą, kuri turi vadą, ir, jei kažkas atsitiks ir reikės mano dalyvavimo, mano vadas pasakys, kur ir kada turiu prisistatyti.

Ir tas priklausymas struktūrai – mobilizuojantis veiksnys savaime, nes žinai, kad esi kažkokio didesnio dalyko dalis.

Žiūrovo klausimas. Išvardykite kelis esminius Gitano Nausėdos sprendimus, kuriuos darytumėte kitaip?

Matyt, tie sprendimai būtų kitokie pirmiausia dėl to, kad jie būtų daromi kitaip. Toks būtų skirtumas, kurį norėčiau matyti.

Vienasmenių sprendimų prezidentas daro labai mažai. Vienasmenis jo sprendimas yra jo komanda, tai mano būtų kita komanda. Visi kiti sprendimai daromi kartu su kitomis institucijomis. Net jei teiki pasirinktą vieno kito pareigūno ar institucijos vadovo kandidatūrą, vis tiek turi teikti pareigūną, kuris susilauks palaikymo Seime.

Man atrodo, kad prezidentui svarbiausia suprasti, jog nėra taip, kad jis vienas pats sau sprendžia atskirai. Tai yra atskirų institucijų sąveika. Jei nori gero rezultato – gerų ambasadorių, gerų institucijų vadovų – reikia sakyti ne kas man nepatinka, bet ieškoti konsensuso.

Kalbėti, siūlyti ir teikti – šito, man atrodo, dabar trūksta.

Kokie būtų 5 pagrindiniai darbai jūsų prezidentinės kadencijos metu?

Pirmiausia parinkti gerus, kompetentingus, laikmečio iššūkius atitinkančius vadovus, kuriuos teikia prezidentas, ir pasiekti, kad tos kandidatūros būtų patvirtintos Seime.

Labai svarbus darbas – paskirti ambasadorius (jei jie nebus paskirti iki to laiko).

Kitas darbas – procesas. Esi atsakingas už sritis, kur darbas niekada nesibaigia, o tai yra užsienio politika. Manau, kad dabar mūsų pagrindinė užduotis yra daryti viską dėl Ukrainos. Toliau – mūsų pačių saugumas – tiek viduje, tiek išorėje.

Na, ir dar vienas dalykas – teisėjų skyrimas, kur šiuo metu procesas tikrai nėra pabaigtas.

Įsivaizduokite, tampate prezidente. Kuriame regioniniame parke statysite namą?

Gyvensiu Turniškėse. Nes visi alternatyvūs pasirinkimai mokesčių mokėtojams kainuoja. Taigi tiesiog persikelčiau per gatvę (šiuo metu premjerė gyvena vyriausybinėje rezidencijoje Turniškėse – red.).

Politinė reklama. Bus apmokėta iš Ingridos Šimonytės PK sąskaitos. Skleidėjas: UAB „Open agency“.