Tik studijas pabaigusi, tuomet 24 metų sulaukusi Agnė tapo vieniša trynukų mama. Kurį laiką glaustis teko pas tėvus, kurie padėjo rūpintis ir mažosiomis atžalomis, tad apie savus namus jauna moteris galėjo tik tyliai pasvajoti.

Sėdėti sudėjusi rankas ir laukti nežinia ko jauna mama nenorėjo, tad nuolatos ieškojo galimybių pradėti savarankišką gyvenimą. Galimybių pasiimti paskolą nuosavo būsto pirkimui nebuvo, o nuomotis atrodė per brangu, tad Agnė kreipėsi į savivaldybę, prašydama skirti jos šeimai socialinį būstą. „Deja, tais laikais nebuvo jokio teisinio pagrindo skirti man būstą išimties tvarka, tad teko stoti į bendrą socialinio būsto laukiančiųjų eilę“, – pasakoja pašnekovė.

Ne paslaptis, kad norinčiųjų gauti socialinį būstą netrūksta, tad laukti tenka ne vienerius metus. Agnei, galima sakyti, pasisekė: vaikams pradėjus lankyti pirmąją klasę, įstatymai buvo pakeisti ir daugiavaikėms šeimoms, laukiančioms socialinio būsto eilėje, buvo suteikta pirmumo teisė. Išsirinkusi iš kelių pasiūlytų variantų, mama kartu su visais savo vaikais įsikūrė dviejų kambarių bute Panerių rajone.

Nors daugeliui socialinis būstas asocijuojasi išskirtinai su negatyviais dalykais, Agnė patikina – viskas tikrai ne taip blogai, kaip gali atrodyti: „Žinoma, nedidelio kosmetinio remonto reikėjo, tačiau butas buvo pakankamai tvarkingas ir jaukus, o svarbiausia – jis buvo mūsų, todėl jautėmės tikrai laimingi“.

Vaikai augo, dalintis vienu kambariu mergaitėms ir berniukui buvo vis sunkiau, todėl Agnės galvoje nuolatos sukosi mintys apie nuosavą būstą. Nors gyvenimo kokybė gerėjo, finansinės galimybės buvo ribotos: tikėtis kredito iš banko moteris negalėjo, nes visos jos gaunamos pajamos buvo dalinamos keturiems asmenims – jai pačiai ir trims nepilnamečiams vaikams.

Valstybės suteiktame socialiniame būste šeima praleido 12 metų, tačiau Agnė sako visada žinojusi, kad tai – tik laikina stotelė jos gyvenime. Vaikams sulaukus pilnametystės, moteris nusprendė nebelaukti ir pasinaudoti valstybės teikiama parama nuosavam būstui įsigyti. Šia parama gali pasinaudoti jaunos šeimos be vaikų ir vaikus auginančios jaunos ar daugiavaikės šeimos, be tėvų globos ar rūpybos likę asmenys, taip pat neįgalieji ar šeimos, kuriose yra neįgalių asmenų.

Vienas iš vertinamų kriterijų pretenduojant į paramą būstui, tai gaunamos pajamos ir turimas turtas.

Pateikti paraišką šiai paramai gauti gali asmenys, kurie įsigyja pirmą tinkamą būstą arba atitinka kitus nurodytus kriterijus, pavyzdžiui, neturi ir neturėjo būsto nuosavybės teise pastaruosius 5 metus ir dar nebuvo pasinaudoję šios paramos galimybe, taip pat tie, kurių turimo būsto naudingasis plotas yra mažesnis, nei 14 kv. m vienam asmeniui ar turimas būstas yra fiziškai nusidėvėjęs daugiau kaip 60 procentų. Pagal šią paramos formą nuo 2022-01-01, gali būti kompensuojama nuo 15 iki 30 procentų būsto kredito (ar šio kredito likučio).

Gyventojų paraiškas paramai būstui įsigyti vertinanti SĮ „Vilniaus miesto būstas“ išdavė pažymą, kad Agnė turi teisę gauti šią paramą, tad moteris kreipėsi į banką, kuriame taip pat laukė geros žinios – paskola bus suteikta. „Mano atveju buvo apmokama 20 procentų suteikto kredito sumos. Itin svarbus privalumas buvo tai, kad būsto kreditui nereikėjo pradinio įnašo“, – pasakoja dabar jau nuosavą būstą turinti Agnė.

Moteris pastebi, kad susigaudyti teisės aktų labirintuose ne visuomet paprasta – reikia turėti žinių, nuolatos domėtis esamomis galimybėmis. Tad tiems, kurie taip pat galvoja apie nuosavą būstą, rekomenduoja pirmiausia pasikonsultuoti su SĮ „Vilniaus miesto būstas“ specialistais, kurie papasakos apie esamas paramos galimybes ir atsakys į visus rūpimus klausimus.

Šiandien pašnekovė kartu su šeima gyvena pilnai įrengtame trijų kambarių bute Vilniuje. Pasak Agnės, nėra geresnio jausmo nei žinoti, kad turi savo namus: „Ar svajonė išsipildė? Tikrai taip. Vos tik į butą įsikėlėme, negalėjome sulaikyti džiaugsmo. Vaikai išsirinko kambarius, pradėjome kurti interjerą, rinktis baldus. Galbūt kažkam tai yra galvos skausmas, o mums – smagus procesas. Dabar tikrai galiu pasakyti, kad pagaliau turime vietą, kurią galime vadinti tikrais savo namais“.

* Pašnekovės prašymu vardas yra pakeistas

Daugiau informacijos apie paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti formas bei sąlygas Vilniaus mieste galite rasti Savivaldybės įmonės „Vilniaus miesto būstas“ internetinėje svetainėje www.vmb.lt arba paskambinę telefonu 8 5 277 9090 ar 19118. SĮ „Vilniaus miesto būstas“ specialistai, išklausę ir įvertinę Jūsų individualią situaciją, pakonsultuos ir parinks Jums tinkamiausią paramos būstu formą.

Medžiaga parengta pagal SĮ „Vilniaus miesto būstas“ užsakymą. Turinys apmokėtas.

Užsakymo nr.: PT_89152351