Šaltiniai byloja, kad šiųmetės lenktynės Dusetose bus jau 112-os, mat šalia legendomis apipinto Sartų ežero, o anksčiau – ir ant jo ledo, jos rengtos dar XIX amžiuje. Prasidėjo viskas, žinoma, ne nuo lenktynių – tais laikais Dusetų kraštas garsėjo bene didžiausiais rengiamais kasmetiniais atlaidais, tad iš skirtingų Lietuvos kampelių žirgų tempiamomis rogėmis ar vežimais atkeliavę ūkininkai ir vienu kitu žodeliu persimesdavo, ir savo žirgais pasididžiuodavo – ginčydavosi, kurio gražesnis, ištvermingesnis ar eiklesnis. Po truputį draugiški ginčai ir varžytuvės peraugo į tikras lenktynes, kuriose dalyvauti žirgų augintojams nuo seno buvo prestižas.

 Žirgų lenktynės (Alfredo Pliadžio nuotr.)

Nors dėl susiklosčiusių aplinkybių tradicines ristūnų žirgų lenktynes Sartuose pastaruosius kelis metus teko praleisti, šiais metais šventė tikrai įvyks. Renginio organizatoriai tikina, kad pasiruošimas vyksta pilnu pajėgumu – Dusetų hipodromo ledas jau išlietas, o miestelis pasiruošęs priimti visus atvykstančius svečius, kurių šiais metais tikimasi itin daug – čia jų laukia visą dieną trunkanti pramoginė bei pažintinė programa.

„Sartai 2024“ – išskirtinė galimybė pamatyti žirgus ristūnus

Kaip pasakoja Respublikinės lenktyninių žirgų lygos prezidentė Joana Kėrytė, tradiciškai Dusetose rengiamos ristūnų žirgų lenktynės ant ledo – unikalios, analogų kitose šalyse neturinčios varžybos. Tai – ne tik puikus renginys, bet ir išskirtinė galimybė pasigrožėti žirgais ristūnais, kurių Lietuvoje turime ne taip jau daug.

 Žirgų lenktynės

„Ristūnas – tai žirgas bėgikas, sprinteris, tiesioje distancijoje turintis išvystyti maksimalų greitį tam, kad atbėgtų pirmas. Tai labai azartiški, karštakraujai žirgai, kuriems bėgimas yra gyvenimo būdas ir aistra. Jie kovingi ir mėgstantys pasirungti tarpusavyje, tad pats bėgimas gal ir trunka trumpai, tačiau žiūrovams padovanoja tikrai emocingas akimirkas“, – pasakoja J. Kėrytė.

Šių metų dalyviai jau turėjo progą išbandyti ledo tvirtumą ir slidumą, o tuo pačiu pasitreniruoti sausio mėnesį vykusiose varžybose, kurias Lenktyninių žirgų lyga surengė Lazdijų Dzūkijos hipodrome. Prieš vasario 3 dieną Dusetų hipodrome vyksiančias „Sartai 2024“ lenktynes ristūnams žirgams teliks pasikaustyti specialiomis pasagomis ir, žinoma, nusiteikti kovai su ne mažiau ryžtingais varžovais, kurių lenktynėse užsiregistravo daugiau nei 60.

Į lenktynes atvykę žiūrovai galės grožėtis septyniais ristūnų žirgų pagrindiniais bėgimais, kuriuose laukiama ristūnų iš Lietuvos, Estijos ir Švedijos. Vienas iš šių važiavimų – tarptautinis. Visą žirginio sporto žiemos šventę Dusetose vainikuos ristūnų lenktynės dėl „Didžiojo žiemos prizo“, kurį tradiciškai steigia Žemės ūkio ministerija. Jis atiteks eikliausiojo ristūno važnyčiotojui.

Kaip pasakoja J. Kėrytė, šių metų varžybose dalyvaus ne tik suaugę ristūnai žirgai, bet ir savo sportinę karjerą dar tik pradedantys keturmečiai ristūnai.

 Žirgų lenktynės

„Žirgo amžius skaičiuojamas pagal gimimo metus, tad nepriklausomai nuo to, kurią dieną jis gimęs, jo amžius pasikeičia iš karto po Naujųjų metų. Įprastai ristūnai žirgai treniruoti pradedami nuo dvejų metų, o varžosi nuo trijų. Vis tik Sartų lenktynės vyksta metų pradžioje, kuomet trimečiai žirgai dar tik ruošiasi kvalifikacijoms, tad šiose varžybose jauniausi dalyviai bus keturmečiai ristūnai. Atskiroje, pačioje didžiausiose grupėje, varžysis jau suaugę žirgai“, – sako Respublikinės lenktyninių žirgų lygos prezidentė.

Nors pergalė – bene svarbiausias apdovanojimas lenktynių dalyviams, už geriausius parodytus rezultatus eikliausių ristūnų žirgų ir jų vadeliotojų taip pat laukia šventės rėmėjų įsteigti prizai. Pagrindinė šventės organizatorė ir prizo steigėja – Zarasų rajono savivaldybė. Prizų steigėjai – AB „Rokiškio sūris“, UAB „Vasaknos“, AB „Lytagra“, Lietuvos Respublikos Vyriausybė, UAB „Kreda“, Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija.

Šalia lenktynių trasos iškils tikras mugės miestelis

Lenktynės – ne vienintelė Lietuvos gyventojus ir užsienio svečius pirmąjį vasario savaitgalį į Dusetas pritraukianti pramoga. Ne vienas nori aplankyti ir išskirtinę žiemos mugę, be kurios „Sartai 2024“ tiesiog neįsivaizduojami.

Mugėje bus galima įsigyti tautodailės kūrinių, kulinarinio paveldo, ūkininkų gaminių, įvairių suvenyrų ir lauktuvių – renginio organizatoriai atskleidžia, kad šiemet tradicijas puoselėjančių aukštos kokybės lietuvišką produkciją siūlančių gamintojų kaip niekada daug, tad renginio vietoje iškils visas prekybinis miestelis. Be abejonės, netrūks ir sušilti leidžiančių karštųjų gėrimų bei gardžiausių maistų norintiems pasisotinti.

Renginyje laukiami ir mažieji, tad jiems bus specialiai parengta vaikų zona, atspindinti žirgų tematiką ir žadanti puikias žiemos pramogas gamtoje. Jei orai nepaves, jaunieji mugės lankytojai galės čiuožinėti sniego čiuožyklomis, suptis arkliukų karuselėje ir smagiai leisti laiką su patyrusiais edukatoriais, kurie pasirūpins vaikų užimtumu, kol tėveliai stebės lenktynes.

 Žirgų lenktynės Dusetose

Be abejonės, visų atvykusių šventėje laukia ir plati kultūrinė programa, kurioje matysime Aukštaitijos regiono geriausias kapelas ir folkloro kolektyvus, profesionalius meno kolektyvus, ilgus metus „Sartų“ renginyje dirbančius vedėjus. Pagrindinėje scenoje koncertuos muzikos grupė „Sadūnai“, „Sartų“ draugai – grupė „Jonis“, taip pat grupė „Kitava“.

Kviečia užsukti į Dusetų kultūros centrą – vakaro vinimi taps „Baltos varnos“ koncertas

Šiuose kraštuose gimęs ir augęs Alvydas Stauskas, Dusetų kultūros centro dailės galerijos vadovas, dar iš vaikystės puikiai prisimena, kokia svarbi vietiniams gyventojams buvo Sartų lenktynių diena. Vaikai jos laukdavo ypatingai, mat tuomet pamokos vykdavo šešias dienas per savaitę, o per Sartų varžybas vaikams buvo leidžiama neiti į mokyklą.

„Miestelyje šurmuliuodavo mugė, suvažiuodavo daugybė žmonių – vaikams tai, žinoma, labai įdomu. Nuo pat ankstyvo ryto, o kai kurie ir nuo išnaktų laukdavo prie prekyviečių, norėdami gauti mandarinų ir apelsinų, kurie tuomet buvo deficitinis produktas“, – pasakoja A. Stauskas.

Startas

Įdomu vaikams buvo pasižvalgyti ir į mugėje pristatomus tautodailininkų darbus, mat Dusetose visi mokėsi pagal sustiprintos dailės programą – turėdavo net po 6 savaitines meno krypties pamokas. Kas tapybą, kas skulptūrą, o kas taikomuosius menus studijavo. Matyt, nereikia stebėtis, kodėl būtent iš šių kraštų kilę daugybė puikiai žinomų Lietuvos meno žmonių.

Pašnekovas pasakoja, kad paskutinį kartą lenktynės ant paties ežero ledo vyko 1996 metais – tuomet susirinko itin daug žiūrovų, mat ledu ristūnų žirgų tempiamomis rogėmis važiavo ir tuometinis prezidentas Algirdas Brazauskas.

„Žmonės taip puolė žiūrėti, kad net ledas linko!, – pasakoja A. Stauskas. – Būta įvairių istorijų, pavyzdžiui, kaip ledą nuo sniego ant ežero valantis traktoriukas įlūžo ir paskendo. Laimei, traktoriaus vairuotojas spėjo iš kabinos iššokti. Rengti varžybas ant ežero ledo buvo tikrai drąsu – dabar jau vargu ar išdrįstume.“

 Sartai ant ledo

Dėmesį prikaustančios ristūnų žirgų lenktynės – gal ir pagrindinė šventės ašis, tačiau tikrai ne vienintelė. Visus atvykstančius į „Sartai 2024“ kviečia užsukti ir Dusetų kultūros centras – nuo 17 valandos čia, dailės galerijoje, bus surengta paroda „Žirgas mene“, suvienijusi daugybę žinomų Lietuvos menininkų.

Kaip pasakoja A. Stauskas, paroda tradiciškai rengiama jau kone du dešimtmečius. Šiais metais parodos lankytojų laukia naujiena – buvo nuspręsta apjungti dailę ir fotografiją, visuomenei pristatant platesnę eksponatų įvairovę. Po tarptautinės tradicinės parodos „Žirgas mene“ atidarymo Dusetų dailės galerijoje, susirinkusiųjų laukia vakarą uždarantis „Baltos varnos“ pasirodymas su grupe.

Visą „Sartai 2024“ renginio programą rasite https://sartaidusetose.lt/.