Papasakokite apie savo karjeros kelią.

Pradėjau nuo teisės studijų. Būdamas dvidešimt penkerių išlaikiau egzaminą ir tapau vienu jauniausių advokatų Lietuvoje. Pastudijavęs Lietuvoje ir Belgijoje panorau išplaukti į platesnius vandenis. Įstojau į Flečerio teisės ir diplomatijos mokyklą JAV, dalis studijų vyko Harvardo teisės mokykloje. Šiose institucijose įgijęs antrą magistro diplomą, kurį laiką Lietuvos ambasadoje Vašingtone stažavausi patarėju energetikos politikos klausimais.

2012 m. grįžau į Lietuvą. Prisijungiau prie „Klaipėdos naftos“ (KN) komandos, tuo metu pradėjusios įgyvendinti suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo projektą. Dabar turiu ne vieną profesinį įsipareigojimą. Visų pirma – esu KN administravimo ir korporatyvinio valdymo direktorius, atsakingas už strategiją, korporatyvinį valdymą, teisės, ryšių su visuomene, IT sritis bei inovacijų projektus. Koordinuoju ir kompanijos aplinkosaugos, socialinę ir valdymo veiklą (ESG). Kalbame apie naftos ir dujų pramonę, tad tenka spręsti daugybę iššūkių. Taip pat priklausau kelių skirtingų kompanijų – valstybinių ir privačių, nuo Lietuvos iki Brazilijos – valdymo ir priežiūros organams.

Kodėl po tokios patirties užsienio šalyse pasirinkote būtent „BMI Executive Institute“ ir jo siūlomą „Executive MBA“ programą?

Man teko studijuoti tokiose mokslo įstaigose kaip Harvardas, tad mokslų kokybės ir intensyvumo kortelę jau buvau iškėlęs aukštai. Branginau laiką, tad nusprendžiau rinktis itin atidžiai. Tiesa sakant, kol nežinojau visų galimybių mūsų regione, iš pradžių žvilgsnis ir vėl krypo į įstaigas už Atlanto. Galiausiai nusprendžiau, kad „BMI Executive Institute“ ir EMBA man būtų geriausias pasirinkimas. Studijos suteikia galimybę įgyti praktinių žinių, kuriomis dalijasi tarptautinė dėstytojų bendruomenė – o studijuoti čia pat Vilniuje, žinoma, labai patogu. Be to, suteikiama galimybė, kai kuriuos modulius sudijuoti užsienyje, pvz., mano studijų metu vykome į Šanchajų, vėliau atsirado kitų geografinių krypčių, su „BMI Executive Institute“ vėl sugrįžau ir į JAV.

Dėl ko šios studijos buvo reikalingos jūsų karjerai?

Dalyvaujant didelės kompanijos valdybos posėdžiuose apimdavo jausmas, kad teisininkai traktuojami kaip žmonės, trukdantys vadovams vystyti verslą. Esą jie tiesiog sugadina geras idėjas ir pridaro bėdų realiai nesuvokdami verslo esmės. Tad veikiausiai kilo psichologinis poreikis sau ir kitiems įrodyti, kad aš suprantu, kaip veikia verslas ir verslo finansai, ir galiu diskutuoti kaip lygus su lygiais.

Kuo jums buvo naudingos EMBA studijos?

Įžvelgiu kelis skirtingus aspektus.

Visų pirma – pasitikėjimas savimi. Supratau, kad galiu būti vadovas – eiti aukščiausio lygio vadovaujančias pareigas. Bendramoksliai, jau vadovaujantys savo kompanijoms, dirbantys valdybose ir einantys vykdomųjų direktorių pareigas – lygiai tokie patys žmonės kaip aš. Šis suvokimas man suteikė pasitikėjimo savimi ir drąsos dalyvauti tiek diskusijose, tiek sprendimų priėmimo procesuose.

Antra – studijuodamas užpildžiau, pavyzdžiui, apskaitos ir įmonių finansų, žinių spragas. Vadovaujant versle, šios sritys yra ypač svarbios. Suvokiau skaičių ir verslo sėkmės ryšį bei santykį – anksčiau ši sritis man buvo visiškai svetima. Jai skirti trys EMBA moduliai man buvo itin vertingi.

Trečias aspektas – džiaugsmas studijuoti, turėti beveik dviejų metų tobulėjimo kelionę su bendramoksliais ir plėsti savo žinių horizontus tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Į „BMI Executive Institute“ visi atėjome vedami tikslo mokytis ir studijuoti, bet kelionės mums atvėrė ir naujas kultūras, leido megzti pažintis ir netgi draugystes.

Vis dėlto pats svarbiausias studijų aspektas yra įsiliejimas į „BMI Executive Institute“ alumnų bendruomenę. Tai ilgalaikis studijų rezultatas. Šiais metais buvau išrinktas alumnų asociacijos „BMI Alumni Executive Club“ prezidentu.

Kokie yra pagrindiniai šios organizacijos siekiai?

Asociacija yra viena iš alumnų bendruomenės veiklos formų. Tai leidžia organizuoti renginius, puoselėti tradicijas ir kurti vertę ne tik „Executive Club“ nariams, bet ir visiems kitiems alumnams, baigusiems ir besimokantiems „BMI Executive Institute“.

Kalbant apie „BMI Executive Institute“ alumnų bendruomenę, visiems iškyla panašių klausimų: Ar verta? Kodėl turėčiau dalyvauti? Ar turėčiau prisijungti prie „Executive Club“? Manau, skirtingais gyvenimo etapais turime skirtingų poreikių.

Jeigu norisi išlikti aktyviems, daryti verslą ir bendrauti su protingais žmonėmis, tikrai verta prisijungti prie elitinio „BMI Executive Institute“ alumnų verslo tinklo. Būdvardžio „elitinis“ šiuo atveju nereikėtų sieti su narcisizmu ar arogancija. Kalbu apie aukščiausiojo lygio kompanijų vadovus, savo sričių lyderius. Galų gale, investavus į „BMI Executive Institute“ EMBA studijas, ko gero, būtų nelogiška atsitraukti nuo bendruomenės, kurią sudaro daugiau kaip 1000 alumnų – aukščiausiojo lygio vadovų.

„BMI Executive Institute“ alumnų asociacija padeda išlaikyti „aštrų protą“. Tai puiki erdvė pagauti naujas idėjas, kuriomis dalijasi kolegos, ir smagiai bei kokybiškai praleisti laiką. Žvelgiant į ateitį ir sekant geriausių pasaulyje verslo mokyklų alumnų organizacijų pavyzdžiu, metas pasvarstyti apie patronavimo praktiką ir grąžą visuomenei. Šie aspektai galėtų tapti mūsų bendruomenės tikslų ir vertybių dalimi. Juos įtraukėme į naujai išrinktos „BMI Executive Institute“ alumnų tarybos darbotvarkės prioritetų sąrašą.

Su kokiais iššūkiais susiduriama pasirinkus EMBA studijas?

Žinoma, vienu metu vykdyti kelias veiklas niekam nėra lengva. EMBA tampa profesinės kelionės dalimi, nes darbas ir kitos atsakomybės niekur nedingsta.

Be to, vienos programos sritys studijuojančiam bus geriau pažįstamos, kitos – labiau svetimos. Reikia būti kantriems ir padėti kolegoms, nes kituose moduliuose pagalbos prireiks jums.
Visgi didžiausias iššūkis – tai nostalgija, apimanti pasibaigus studijoms. Nelieka studijų disciplinos, ryškių įspūdžių iš seminarų ir pasibuvimų po paskaitų. Žinoma, visi geri dalykai kažkada baigiasi. Todėl labai svarbu prisijungti prie alumnų veiklų.

Kokie aspektai turėtų patraukti žmones studijuoti „BMI Executive Institute“?

Sakyčiau, svarbiausia yra dėstytojai. „BMI Executive Institute“ visada garsėjo pasaulyje žinomais, tarptautiniu mastu dirbančiais lektoriais, turinčiais praktinės aukščiausio lygio vadovų darbo patirties, taikančiais praktinius metodus.

Kitas patraukiantis dalykas – stiprus alumnų tinklas. Per visą instituto istoriją jis plėtėsi ir kūrė vis didesnę vertę studijas baigusiems bendruomenės nariams.

Ką patartumėte tiems, kurie ką tik pradėjo studijas EMBA programoje?

Nepamirškite, kad iš studijų galite pasiimti tiek, kiek patys norite. Visos galimybės yra atviros jums. Tad rezultatas ir išsineštos patirtys priklauso nuo jūsų pačių. Patariu nuoširdžiai mėgautis šiuo unikaliu gyvenimo laikotarpiu. Džiaukitės bendryste su kolegomis, kompanijų vadovais – kaip „senais gerais laikais“, kai pirmą kartą tapote studentais.

Daugiau apie „BMI Executive Institute“ EMBA studijas skaitykite čia.